Łańcuch problem. Proszę o pomoc

Sebaa

Łańcuch problem. Proszę o pomoc

Post autor: Sebaa »

Witam mam mały problem iz kupiłem dzis Imadełko [rozkuwacz łańcucha] oraz rozkułem łańcuch i wyczysciłem a teraz mam mały problem jak go spiąc.. Zle zrobiłem ,ze całego pina wypiołem a nie 1/3 .. I od paru godzin męcze sie jak moge to spiąc proszę o pomoc!!
michal1998
Kontakt:

Post autor: michal1998 »

Ja też parę razy tak miałem a za każdym razem robiłem tak że brałem tego ,,pina'' i z jednej strony go troszkę ob szlifowałem i wchodziło bez problemu tylko nie można oszlifować za bardzo bo będzie wychodzić ten ,,pin''
Lancit
Kontakt:

Post autor: Lancit »

Może poprostu spinke zastosować?
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Jeśli to łańcuch Shimano, potrzebne są specjalne jednorazowe piny, bez nich nie da się poprawnie skuć łańcucha.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ale masakra...
Wykuj 2 oczka więcej i po problemie?
bez nich nie da się poprawnie skuć łańcucha.
Bzdura, da się bez problemu.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Soulforged
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Bzdura, da się bez problemu.
Shimano wyraźnie wskazuje że tylko za pomocą pinu skuwa się ich łańcuchy, zresztą koszt takiego elementu to chyba 20gr więc po co kombinować inaczej...
KubaLa
moderator
Kontakt:

Soulforged pisze:Shimano wyraźnie wskazuje że tylko za pomocą pinu skuwa się ich łańcuchy, zresztą koszt takiego elementu to chyba 20gr więc po co kombinować inaczej...
To ja Ci powiem, że tylko KMC i Connex pozwala swoje spinki rozpinać. Sramowskich i shimanowskich nie wolno, musisz rozkuć łańcuch w innym miejscu i kupić nową. WSZYSCY oczywiscie tak robią :lol: :lol: :lol: :lol:
amar.
Kontakt:

Post autor: amar. »

Też ostatnio miałem ten problem, wystarczy polączyć ogniwa, włożyć w imadło i delikatnie położyc pin tak żeby nic nie wypadło, potem już tylko zaciskamy i pin jest na miejscu :P proste
Soulforged
Kontakt:

KubaLaPL pisze:To ja Ci powiem, że tylko KMC i Connex pozwala swoje spinki rozpinać. Sramowskich i shimanowskich nie wolno, musisz rozkuć łańcuch w innym miejscu i kupić nową.
Spinki to inna sprawa - piny po wprasowaniu w łańcuch po prostu się odkształcają i po kolejnym wybiciu i wprasowaniu nie będą pasować dostatecznie ciasno - ale oczywiście każdy robi jak chce.
KubaLa
moderator
Kontakt:

amar. pisze:Też ostatnio miałem ten problem, wystarczy polączyć ogniwa, włożyć w imadło i delikatnie położyc pin tak żeby nic nie wypadło, potem już tylko zaciskamy i pin jest na miejscu :P proste
Potem jeszcze porozginać łańcuch na boki.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Soulforged pisze:Shimano wyraźnie wskazuje że tylko za pomocą pinu skuwa się ich łańcuchy,
shimano różne rzeczy głosi, np że pakiety hollowtech są nierozbieralne ;)
Jak się ma pina to lepiej go użyć, ale jak się nie ma to stary bez problemu będzie pasował, tylko ciężej go włożyć jak się go wyjęło do końca.
Niemniej da się i będzie siedział ciasno/prawidłowo, nie robiło się tego raz czy dwa.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Soulforged pisze:Jeśli to łańcuch Shimano, potrzebne są specjalne jednorazowe piny, bez nich nie da się poprawnie skuć łańcucha.
"Myśl sam, to nie boli." Idę o zakład, że nie rozpoznasz miejsca gdzie Ci rozkuję i skuję jakikolwiek łańcuch bez użycia jednorazowych pinów i innych fanaberii. Te piny są wygodne, jak przy rozkuwaniu za daleko wypchniesz sworzeń i Ci całkiem wyleci, a nie możesz już skrócić łańcucha. Te jednorazowe dużo prościej włożyć. W innym przypadku nie widzę sensu.
kokz666
Kontakt:

Post autor: kokz666 »

Kup spinke i po kłopocie : )
Maciex09
Kontakt:

Post autor: Maciex09 »

ja mam shimano i jakoś nigdy nie stosuję dodatkowych pinów...
w komplecie były jakieś 2, ale po co się męczyć :P
ja z resztą jak rozkuwam to nigdy tak, że mi pin wyjdzie cały, tylko tak że się trzyma na "zewnętrznym" ogniwku ;)
http://tnij.org/p4e4 Scott Voltage YZ 25 + Mz Drop Off II
http://tnij.org/p4qp Pinkbike
ODPOWIEDZ