GoPro HD Hero2 - zakup grupowy

EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

To są kamery sportowe i w sporcie łatwo coś "zniszczyć". ;)
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

nie chodził mi ani o zwrot watu,ani o wrzeucanie w koszta.
poprostu kupuję to na własny użytek. faktura jak paragon.
poprostu ,gość z ulicy nie ma możliwości zakupu od dystrybutora-chyba że w cenie detalicznej.mając jakąkolwiek działalnośc kupujesz to z 40% upustem
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

diskordia pisze:nie chodził mi ani o zwrot watu,ani o wrzeucanie w koszta.
poprostu kupuję to na własny użytek. faktura jak paragon.
poprostu ,gość z ulicy nie ma możliwości zakupu od dystrybutora-chyba że w cenie detalicznej.mając jakąkolwiek działalnośc kupujesz to z 40% upustem
Więc wszystko się wyjaśnia. Po prostu źle napisałeś, że to VAT winduje cenę detaliczną.
A nie ma ograniczeń co do wartości jednorazowego zamówienia? Ja biorąc towar od dystry za każdym razem mam obwarowanie, że musze wziąć za minimum xxx zł.
Z gówna bata nie ukręcisz.
FKTuner
Kontakt:

Post autor: FKTuner »

Ciekawe, ja kupiłem GoPro HERO HD2 za 1200,- z 4, 5 miesięcy temu :) W Polsce, jedną sztukę, z gwarancją. Słabe te źródła...
http://www.pinkbike.com/photo/4486510/
diskordia
Kontakt:

vat winduję cenę w przypadku gdybym miał sam potem wystawic fakturę dla finalnego konsumenta-tak aby miał rachunek i gwarancję.
wtedy taka operacja ,nie ma już sensu - bo z rabatu zostaja grosze.
-co do ograniczeń-to przynajmniej w przypadku ""freeway"" nie bylo nigdy problemu-a tym bardziej już na kamery,które sami wtykają gdzie się da.
do sklepu internetowego,przysyłali mi nawet pojedyńcze egzemplarzew 24h po zlożeniu zamówienia.
KubaLa
moderator
Kontakt:

diskordia pisze:vat winduję cenę w przypadku gdybym miał sam potem wystawic fakturę dla finalnego konsumenta-tak aby miał rachunek i gwarancję.
:shock: Co Ty gadasz... Jeśli to 899 zł to jest cena brutto to Ty możesz to kupić za ~730 zł netto. I spokojnie możesz sprzedać za 899 dla klienta, ale oczywiście bez zysku. Nie bardzo rozumiem Twoją logikę.
diskordia
Kontakt:

sam sobie odpowiedziałeś- po co miałbym sie angażować w faktury ,skoro bez zysku?
czego nie rozumiesz?
-chodziło o przedstawienie możliwości zakupu. właściciel warzywniaka też może kupić gopro od dystrybutora z rabatem znacznie wyższym niż 10%
cena jest na tyle atrakcyjna,że olewasz odpis.
.
KubaLa
moderator
Kontakt:

No to nie VAT winduje cenę, tylko marża sprzedawcy....
diskordia
Kontakt:

jeżeli nie odpisuje vatu- to wychodzi 899 - jeżeli miałbym wystawic finalna fakture,to ktoś musi wtedy vat zaplacić? czy tak?
więc automatycznie spada to na klienta. z rabatu 40% robi się 20%
marży tu nie widzę jeszcze.
więc albo płacisz cene detaliczną i cieszysz się papierkiem gwarancji- albo zmawiacie sie we 4 kupujecie sprzęt znacznie taniej,a papierek gwarancji na wszystkie 4szt leży u jednego z kolegów w sejfie.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Kurw, nie ogarniam.
To 899 jest cena netto czy brutto?
Skoro nie wrzucasz w koszty to Ty płacisz ten podatek... Bo jeśli sprzedajesz to dalej (to wrzucasz w koszty), to dla Ciebie ta kamera kosztuje ~730 zł, bo podatek płaci kupujący.
KubaLa
moderator
Kontakt:

A skoro to kupujesz za 899 brutto to możesz to sprzedać za 899 brutto i wystawić fakturę/paragon. Wg, Twojej teorii byłbyś stratny o podatek? :shock: :shock: :shock:
diskordia pisze:jeżeli miałbym wystawic finalna fakture,to ktoś musi wtedy vat zaplacić?
Jeśli to nie jest wrzucone w koszty to Ty płacisz ten Vat. Jeśli jest, to następny kontrahent. Dlatego idąc do marketu kupisz wiertarkę i płacisz cenę brutto nie netto. Dopiero potem idziesz po fakturę i wrzucasz w koszta i dostajesz zwrot podatku od państwa. Jeśli nie wrzucisz w koszta to płacisz cenę brutto i masz na własny użytek.
piotrex, Ty coś rozumiesz z tego?
diskordia
Kontakt:

nigdzie nie idę,nic nie wrzucam i nic nie odbieram,
sprzedaję gopro w sklepie internetowym w cenie detalicznej i jestem zadowolony z obrotów.
to czy ty sobie taki ewentualny zakup zaksiegujesz czy nie?- to już twoja sprawa.
TEMAT JEST HIPOTETYCZNY i nie stanowi oferty sprzedaży.
ty skupiłeś sie na zupełnie czym innym i próbujesz mnie przekonać
NO WŁAŚNIE, DO CZEGO?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Pytam się, to 899 to jest cena netto czy brutto???
Do niczego Cię nie próbuję przekonać, próbuję zrozumieć Twoją logikę w tym co tu piszesz i nie mogę.
Próbuję zrozumieć, dlaczego musisz mieć jedną fakturę od dystrybutora np. na 4 GoPro a nie możesz wystawić TY 4 osobnych paragonów z ceną sprzedaży 899. Chyba, ze dystry narzuca ceny,(czego mu nie wolno robić) i boisz się, że jak sprzedasz poniżej narzuconej to już więcej nic od dystry nie kupisz...
diskordia
Kontakt:

po 1.;bo dla zysku rzędu 10% albo mniej nie zamierzam się cackać z księgowaniem.
po2; omawiamy tu koleżeński układ.więc w tym przypadku nie ma kompletnie znaczenia ilośc faktur .
po3;żeby niepotrzebnie nie komplikować sprawy.

co do ustaleń z dystrybutorem,to są to indywidualne kontrakty.
oczywiste jest to,że należy je sprzedawać w cenie detalicznej-i żadne obniżki nie leża w interesie dystrybutora,tym bardziej że cena wcale nie jest wygórowana.
KubaLa
moderator
Kontakt:

No więc dochodzimy do tego, że nie miałeś racji, że to VAT winduje cenę tylko marża z 3 wymienionych przez Ciebie powodów.
diskordia
Kontakt:

i co z tego? nie o tym temat.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Nic, prócz tego, że na początku źle napisałeś.
TrzecieKolo
Kontakt:

Post autor: TrzecieKolo »

Heh, ale pojechaliście ;) Wiadomo, największe marże mają dystry/sklepy. W każdej branży tak jest. Ale GoPro akurat tanio w Polsce nie chodzi i marże wydają mi się jakieś ogromne. Uważam, że nie są tyle warte.
Z ciekawosci popatrzylem na ebay.de. Najtansza dla mnie wychodzi €249 z darmowa przesylka. Ze stanow nie jest wcale taniej. Uzywki mnie nie interesuja.

Moze cos przeoczylem, ale mozesz podeslac jakies przyklady?
Tak na szybko szukając, prawie codziennie się to zmienia, + jest dużo aukcji gdzie można wyrwać za 250 usd w licytacji.

Tu masz pierwsze lepsze kup teraz:
Z przesyłką za 38 usd wychodzi w sumie 298 dolarów amerykańskich = 1 048,42455 złotego polskiego

http://www.ebay.com/itm/GoPro-HD-HERO-2 ... 4d0115553e

Tu tak samo:
http://www.ebay.com/itm/GoPro-HD-HERO-2 ... 4d01155573
For Fun - ja rowerowo, czyli blog rowerowy :)
Kalais Studios - ja zawodowo, czyli grafik z Warszawy :)
fridge
Kontakt:

Post autor: fridge »

1050 bez VATu i cła - z tymi bajerami zrobi się plus minus 1400 - a i powodzenia z gwarancją :)
ODPOWIEDZ