Mam zamiar założyć set taki jak w tytule, i mam dylemat.
Manetka x9 jest teoretycznie (tylko?) 9 biegowa, a przerzutka x7 chodzić będzie na 8 biegach.
Będzie to ze sobą kompatybilne czy będą jakieś jaja...

Pozdro
Inny ciąg, poza tym nic. Wyjawię Ci sekret, że taki 7-biegowy Dura Ace czy 8-biegowe Alivio bez problemu obsługuje 9 biegów, chłyt marketingowy. A mtb 10 biegów od Shimano to już inna, niekompatybilna sprawa.mysticar pisze:Ja zapytam z ciekawości, jaka jest różnica w budowie pomiędzy przerzutkami 8 i 9 a nawet 10 biegowymi?
Oczywiście nie oznacza to, że 1 przełożenie to jest 1 mm linki. Właśnie dlatego kaszani się 7/8 z 9 i z 10.Las3k_91 Ldz pisze:Spoko, mniej więcej na tym, że Shimano ma 1:2 czyli każdy 1mm linki wyciągnięty przez manetkę przesuwa przerzutkę o 2mm. W Sramie jest 1:1, w Shimano 10rz. z Dyna-Sys 1:1,4 mniej więcej. Szosowe 10rz. mają ciągle 1:2.
Pozazdrościć, ja miałem kasetę na 9 i manetkę na 8 i praktycznie żaden nie był idealnie.mysticar pisze: cały zakres mi wchodzi gładko.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości