Porozmawiajmy o soczewkach

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Obrazek

Fotka poglądowa ;) mam -1.75 i -1.50 ;) Wiec niestety musze brać 2 opakowania czegokolwiek na raz.

Na allegro 6 sztuk kupisz w okolicach 60zł :)
Na początku używałem dżonsons end dżonsons ale...****** były w moim przypadku. Wzrok sie męczył i je po prostu czułem. Po zmianie na optixy wszelakie problemy znikły :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Mogę też polecić soczewki które off_road stawił powyżej. Używam od dość dawna i zero problemów. Wygodne i trwałe (spokojnie wytrzymują tyle ile powinny + nawet dłużej ;) ). Rzadko w sumie je ściągam bo ciągle zapominam :P
off_road
moderator
Kontakt:

testowałem juz chyba z 7 firm. 3 z nich po jednym dniu przy ściąganiu złamałem w pół nie wiem jak to mozliwe, ale widac się da...

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

Witam,

byłem przed momentem nabyć płyn do soczewek i zasięgnąłem trochę języka u optyka. Nie poleca on zmiany soczewek z jednej firmy na drugą bez badania u okulisty, który dobierze mi soczewki. Mimo że znam dokładnie parametry swoich soczewek, to z ich rozmiarem bywa jak z butami u chińczyka, że rozmiar rozmiarowi nierówny. Więc może dojść do takiej sytuacji, że kupując soczewki innej firmy mogą okazać się one zbyt ciasne mimo że rozmiarówka ta sama.

Podsumowując czeka mnie wizyta u okulisty, chyba że ktoś z was w praktyce już zmieniał soczewki bez konsultacji z okulistą? Jak to było z ich rozmiarami?
off_road
moderator
Kontakt:

Tylko, ze okuliści dziwnym trafem polecają to co sami sprzedają :P

Optyk mi dobrał własnie iWear XR supreme
DIA: 14.00
Promień: 8.60

Optixy roznią sie tylko tym, ze mają DIA: 14.2 czyli 0.2mm wieksze przy reszcie parametrów takich samych :)
Ja swoje dobierałem wlasnie po tych parametrach na zasadzie obczajki w sklepie butów i np rozmiar 41 a pozniej czajenie takich samych na necie tylko taniej :D

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Blady214 pisze:wolałbym jednak miesięczne, tak jak noszę obecnie.
nosze oasys'y 2tygodniowe przez miesiac i oczy mi jeszcze nie wypadly ;-)

a co do zmiany producenta-jest taka prawidlowosc,ze nie zawsze krzywizna dajmy na to 8.4 bauscha odpowiada 8.4 johnsona.dlatego soczewki powinno sie dobierac u optyka.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Red.
Kontakt:

Post autor: Red. »

Banan725135650 pisze:Poddawał się ktoś może laserowej korekcji wzroku? Jakie są koszty i ryzyko oraz skuteczność?
Zabieg laserowej korekcji miałem robiony na początku lutego. Koszt zabiegu obojgu oczu - 5000zł + badania wstępne (kwalifikacja do zabiegu), krople itd itd.
Na zabieg zdecydowałem się ze względu na pracę, mimo w miarę niewielkiej wady (-2,25 i -1,75). O ryzyku nawet nie myślałem, nie dopuszczałem do siebie myśli, że coś może pójść nie tak. Teraz widzę idealnie i pomimo wysokich kosztów samego zabiegu i dalszego leczenia, nie żałuję podjętej decyzji. W razie pytań, zapraszam na PW.

maniakse
Kontakt:

Post autor: maniakse »

off_road te iWeary XR to to samo co Biofinity http://www.szkla.com/252_biofinity-6-sz ... -cena.html
Mi okulista tez "przepisal" te iWeary w VE (tam tez bylem na badaniu) jednak nie widzialo mi sie wydawanie ponad 100zl na 3 pary soczewek wiec pogrzebalem w necie i wyszlo, ze te cale iWear to marka VE i sprzedaja te Biofinity 2x drozej a produkowane sa przez jednego producenta w tej samej fabryce ;)
AirOptixy z wlasnego doswiadczenia tez polecic moge, ladnie sie oka trzymaja i nie straszne im szalenstwa na dirtach ;]
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Polecam laserową korektę wzroku :)
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
damianfmx
Kontakt:

Post autor: damianfmx »

Polecam Air Optix Aqua. Tanie, miesięczne na rowerze jeżdżę prawie codziennie i wszystko z nimi jest ok.
misiuk666
Kontakt:

Post autor: misiuk666 »

Nie wiem jak reszta, ale pomimo upierdliwej wady na poziomie -1,25 i -1,5 to nie dałbym sobie żadnej operacji zrobić z oczami. Rozmawiałem parę dni temu ze swoją okulistką na ten temat i sama jest temu raczej przeciwna jeśli ktoś nie ma jakiejś dużej wady na poziomie >(-5). Owszem wszystko może być ok, ale ryzyko nieregularnego astygmatyzmu który jest już nie do skorygowania, lub zbliznowacenia na rogówce oka jednak istnieje, a niestety są to rzeczy których nie da się przewidzieć (czysto indywidualne cechy).

Co do soczewek ja używam od trzech lat acuve oasis i sobie je chwalę. Co do objawu o którym pisał autor tematu też czasami tak mam kiedy zapomnę mrugać:P i oko się za bardzo wysuszy, ale to też zależy od dnia. Moim zdaniem kup jednodniowe na próbę z innej firmy, jeśli ci przypasują to kup miesięczne (dwu tyg.) i powinno być ok.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

misiuk666 pisze:czasami tak mam kiedy zapomnę mrugać:P
No ja tam sobie czasem zapomnę pooddychać, ale to zależy od dnia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Z gówna bata nie ukręcisz.
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

Dzwoniłem dzisiaj do VisionExpress i powiedzieli mi, że prawdopodobnie może to też być wina złego cylindra, w co jednak szczerze wątpię. Zostawiam narazie jak jest, przy następnej wizycie u okulisty porozmawiam o tym problemie.

Przy okazji całego zamieszania dowiedziałem się że moje UltraFlex'y to to samo co Biofinity :mrgreen:
kuba_ce
Kontakt:

Post autor: kuba_ce »

Co do tematu zsuwających się soczewek. Noszę soczewki od wieków (Bausch&Lomb Soft Lens a potem Purevision - w sumie jakieś 15 lat) i takich akcji nigdy nie miałem. A przyznam że był boks, MMA a teraz rower zjazdowy i zero problemów.
Blady214 Wydaje mi się że masz źle dopasowane soczewki do oka bo nigdy nie słyszałem o zsuwających się soczewkach - cokolwiek to znaczy... Pozostaje wizyta u okulisty tego co dobierał Ci soczewki albo inny okulista. Być może masz niestandardową krzywiznę oka...sam się tego nie dowiesz.

Tak na marginesie - założenie soczewek na odwrót to nic skomplikowanego ale zwykle później oko "boli" jak cholera więc każdy z czasem się zorientuje że coś nie gra ;)
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Byłem właśnie na badaniu wzroku i dopasowywaniu soczewek. Po serii badań otrzymałem tylko na zwykłej karteczce -1.75/-1.75. Tyle wystarczy, żeby dobrać odpowiedni rozmiar soczewki? To moje pierwsze soczewki - stąd takie pytanie.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Eeee, raczej wątpię ;)
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

KubaLaPL pisze:Eeee, raczej wątpię
Też raczej wątpię, ale nie potrzebuję Twoich spekulacji tylko prawidłowej odpowiedzi od kogoś kto miał już z tym styczność. Bez urazy ;)
off_road
moderator
Kontakt:

Powinni ci podac jeszcze:
- krzywizne
- średnice soczewek

Akcja typu:
byłem w warsztacie potrzebuje opon na fele 15 ale do jakiego auta i jaki profil to nie wiem :D

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
KubaLa
moderator
Kontakt:

Bananku drogi, chwila w google i mamy: Dobieramy je przy pomocy okulisty. Wybiera się je nie tylko pod względem stopnia uwodnienia, ale i promieni krzywizny soczewki, no i materiału, z jakich zostały wykonane.
ODPOWIEDZ