komputerowe S.O.S.!

maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

taki słaby komp to moze chodzi o stacje dyskietek ? :D
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

Wujek_cieta_riposta pisze:chociaż mam wrażenie że komp powinien śmigać dużo szybciej jak na taką specyfikacje.
zrób jakieś benchmarki i porównaj z wynikami w internecie (jakieś testy itp) będziesz wiedział, czy działa jak powinien. Sprawdź, czy faktycznie taktowanie jest takie jak powinno - czy nie włącza się na siłę jakieś oszczędzanie energii.
Przyczyny bsodow mogą być przeróżne: pamięci, dysk twardy, karta graficzna, zasilacz, płyta główna - testowałbym w takiej kolejności, po kolei.
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Wujek_cieta_riposta pisze:Jak na razie cały dzień pracy i bez ani jednego blue screena, chociaż mam wrażenie że komp powinien śmigać dużo szybciej jak na taką specyfikacje.
Pisałem Ci już wyżej. MASZ ZA MAŁO MOCY. Małe napięcie = większość idzie by jako tako komputer przeprowadzał operacje/obliczenia (około 70-90% zależne od obciążenia) czyli zostaje 10 maks 30% na chłodzenie. Chłodzenie zasilacza + oczywiście chłodzenie karty graficznej + nieszczęsny Spartan HE923 który do stabilnej pracy potrzebuje natężenia prawie 0.5 A ! Procka masz 8 rdzeniowego (tak Ci w biosie pokazuje, ale znajdź najlepiej czy masz go 32 czy 64 bity, to ważne niezależne od rdzeni ! ) który przy 75% obciążeniu potrzebuje aż 270w a przy maks obciążeniu 300w (prądożerny jak 100 murzynów). Z Ati aż takiej tragedii nie ma, bo pobiera około 120w (jak na kartę nie jest źle), 7.5cm wiatrak od niej też dużo nie ciągnie. Ale Jak dodać resztę to wychodzi kot z worka.

Z doświadczenia z pracy jak i ze szkoły (3 rok technik-informatyk) nauczyłem się, aby komputer klasy PC działał bez problemowo i długo trzeba dodać:
-Maksymalny pobór mocy przez kartę graficzną z chłodzeniem
-Maksymalny pobór mocy przez procesor z chłodzeniem
-Maksymalny pobór mocy pamięci ram
-Maksymalny pobór mocy przez resztę urządzeń chłodzących

I pomnożyć to przez 2. Dlaczego? Proste.. dużo lajków lubi bawić się w podkręcanie, przerabianie itp. A podkręcając na przykład procesor wzrasta jego maksymalny pobór mocy..

Na pewno co jako pierwsze zrobić musisz, to wyczyścić rejestr z nie potrzebnych jak i uszkodzonych wpisów zmniejszających wydajność programem CCleaner.
Potem proponuję Ci zrobić testy pod stresem programami:
-3DMark 11 Build 1.0.3 (koniecznie, przystosowany pod OEM Ati dla asusa)
-HDD Health
-Strees Prime
-GoldMemory
-CoreTemp (tutaj tylko wklej maksymalną temperaturę każdego z rdzenia która jest zawarta w ps)

Logi ps czy coś wklej tutaj albo daj na pw :)

Pisze trochę chaotycznie, za co przepraszam, ale jest 6 rano, nie spałem 2 dni tylko piszę pracę zaliczeniową :P
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

diesel2117 pisze:Procka masz 8 rdzeniowego (tak Ci w biosie pokazuje, ale znajdź najlepiej czy masz go 32 czy 64 bity, to ważne niezależne od rdzeni ! )
Gdzie/jak to sprawdzić?

Edit:
Jeżeli dobrze pacze :) to procesor jest 64 bitowy.
Załączniki
Proc
Proc
luk992
Kontakt:

Post autor: luk992 »

ewidentnie ci sie cos przegrzewa to tak naprawde problem siedzi w ramach , procku lub karcie graficznej i mysle że to było przez te ramy 1333mhz mozliwe ze byly ustawione na wieksze taktowanie ale jeszcze przyjrzal bym sie karcie czy w stresie nie ma za duzej temp
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Do wczoraj wentylator karty graficznej miałem ustawiony na 50% prędkości, wczoraj przestawiłem go na 60% prędkości, tylko tyle, bo od 70% zaczyna strasznie wyć. Wychodzi na to, że najwyższa pora zainwestować w dobrą obudowę i mocniejszy zasilacz ( nawet 1200-1500W )
slawkow68
Kontakt:

Zrób te testy o których pisał diesel2117 mierząc cały czas temperature. Możesz dla pewności zarzucić OCCT i wygrzać karte graficzną czy na pewno się nie przegrzewa. Obudowa może mieć bardzo duże znaczenie przy przegrzewaniu się - kiepska potrafi istotnie zwiększyć temperaturę.

Spróbuj zostawić jakąś 1 kość i zobaczyć co się bedzie działo. Jeśli nadal będą jaja to pożycz jakąś inna grafike i testuj dalej. Jak nie to mógł zasilacz paść lub płyta, a to już więcej zabawy w sprawdzanie.

Jeśli zasilacz jest sprawny to nie ma sensu go wymieniać tym bardziej na mocniejszy. Z zapasem starycz do takiej konfiguracji markowe 600W, więcej to tylko po to by sumienie uspokoić lub pod mocną rozbudowę.
1200-1500W to chyba po to żeby wszystkich sąsiadów jednym zasilaczem obsłużyć :D - nie ma żadnego sensu.

diesel2117 coś się tak tych 64bitów uczepił? Wszystkie procki desktopowe są 64 bitowe. Jedynie jakieś pojedyncze atomy niskim tdp mogły się jeszcze przechowac ktore nie obsługują instrukcji 64bitowych -jakies atomy czy coś takiego. A tu jest mowa o stacji roboczej więc jakim cudem brak 64 bitów?!
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Odkąd wywaliłem te 2 kości Kingstona - nie miałem żadnego blue screena - najwyraźniej gryzły się z Corsairami. Co do zasilacza, tyle ile ma w opisie, tyle robi ( w testach wychodzi mu 650W mocy ciągłej, 720W mocy maksymalnej ). Tak czy inaczej na pewno wskoczy nowy, jeszcze mocniejszy zasilacz+ duża, dobra obudowa z porządnym chłodzeniem, to wszystko się przyda, bo muszę dołożyć jeszcze RAMów i wsadzić jeszcze jeden dysk twardy, a to na pewno podbije temperaturkę i zwiększy pobór prądu bo na powietrze chodzić nie będą :P

Pozdrawiam
slawkow68
Kontakt:

kosc ram pobiera kilka watow z 5-6, dysk do +/- 10W
Wymiana tego zasilacza to w tym przypadku strata kasy.
Lepiej dołożyć do dobrej obudowy i wentylatorów.
Przy obróbce filmów karta graficzna jest w spoczynku, tylko procek jest obciążony (bo zakładam, że nie korzystasz z żadnego openCl) tak na marginesie.
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Do tego komputera nie potrzebujesz zasilacza mocniejszego nie 650W. Nie czytalem testow tego Tacensa, ale jezeli nie jest to zlom pokroju Feel/Modecom za 60zl to na pewno nie potrzebujesz niczego mocniejszego. Kup sobie watomierz i podlacz do niego kompa. Gwarantuje, ze nie zobaczysz wyzszych wartosci niz 400W.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Po co komu dobra obudowa? Wyrżnij blachy zostaw samą ramkę znajdź dobre miejsce dla kompa i sam sam zamontuj wentylatory zewnętrzne tak żeby wdmuchiwały ze dwa duże z dołu powietrze i wyciągał jeden jakiś monster górą.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Nie mam czasu na to, żeby tak kombinować, obudowa od momentu zakupu i tak już ma zdjęte boczne ściany. Jaką dużą obudowę ( z dobrym chłodzeniem ) polecicie, tak do kwoty 250-300zł?
ODPOWIEDZ