[amor] Domain spawanie mocowania hamulca

ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Mam nadzieję, że masz trochę pojęcia o gwintowaniu? Jak nieumiejętnie będziesz gwintował, to np. może Ci pęknąć gwintownik i zostanie on w otworze. Wtedy już nic nie zdziałasz
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

ari4 pisze:Mam nadzieję, że masz trochę pojęcia o gwintowaniu? Jak nieumiejętnie będziesz gwintował, to np. może Ci pęknąć gwintownik i zostanie on w otworze. Wtedy już nic nie zdziałasz
W aluminium? Co Ty masz gwintowniki z plasteliny?
To tam jest śruba M5 normalnie?
Ja bym nie wiercił głębiej, bo się przebijesz do środka goleni. Z drugiej strony możesz ryzykować, dolne i tak do śmieci się nadają.
Z gówna bata nie ukręcisz.
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Lepiej obciąć nadłamany kawałek i wstawić zamiast niego podkładki+długą śrubę. Nie wiem czy kiedyś sprawdzaliście ale gwint w dolnych lagach jest naprawdę głęboki.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

KubaLaPL pisze:Ja bym nie wiercił głębiej, bo się przebijesz do środka goleni.
Za długie to mocowanie jest raczej.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Długie to ono nie jest. My się kiedyś w blacku przebiliśmy śrubą do goleni.
ari4
Kontakt:

KubaLaPL pisze:W aluminium? Co Ty masz gwintowniki z plasteliny?
To tam jest śruba M5 normalnie?
Ja bym nie wiercił głębiej, bo się przebijesz do środka goleni. Z drugiej strony możesz ryzykować, dolne i tak do śmieci się nadają.
Widzę, że nigdy nie gwintowałeś w amelinium :lol: .
Jak gwintujesz blaszkę grubości 3mm, to spoko - można na przypał gwintować, ale jak gwintujesz na głębokość kilku cm, to "amelinium" jest gorsze od stali, bo jest bardziej miękkie i pakuje gwintownik, przez co łatwo złamać. Mam pewne doświadczenie.
Dlatego polecałem aby gwintować na denaturat, bo on powoduje, że aluminium nie oblepia gwintownika.

A tak btw. gadamy o stopie magnezu, a nie aluminium. Nigdy w nim nie gwintowałem, więc tylko ostrzegłem przed tym ;) . Ale z doświadczenia wiem, że metale inne niż stal są ciężkie w obróbce.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Gwintowałem właśnie u siebie mocowanie, ze zwykłego na M7... Bez rozwiercania, bez polewania... Weszło jak w masło.
ari4
Kontakt:

Mówisz o magnezie czy alu?
Ja przez 2 lata pracowałem w firmie, gdzie bardzo często gwintowałem w alu, stali i kwasówce. I powiem szczerze - tylko kwasówka jest gorsza nawet gwintując specjalnymi gwintownikami.

W alu jest tak, że nawet jak Ci gwintownik nie pęknie, to jak się oblepi wiórami, to zrywa się gwint. Dlatego ważne jest smarowanie przy gwintowaniu. Nawet zwykły łój jest dobry.
KubaLa
moderator
Kontakt:

W alu. No może przy dużych gwintownikach i głębokich otworach...
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja też z m6 na m8 robiłem bez żadnego rozkminiania. Cofałem co obrót gwintownik(taki spiralny bardzo - wywalał wszytko do tyłu). Za to śruby z M6 na M8 się nie dało i trzeba było najpierw M7 dać.

Poza tym zauważyłem że to głównie olej który dałem na gwintownik powodował jego zaklejanie.

http://www.engramtools.pl/upload/gwinto ... li-tlo.jpg
Podobny do tego w środku ale dłuższy, bardziej spiralny i zakończony ostrym czubkiem.
radzik1259
Kontakt:

Post autor: radzik1259 »

kazdy otwor mocowania ma troche ponad 16mm, ja musze odciac gorne na ok 12mm i dogwintowac conajmniej 5mm
ODPOWIEDZ