Sprzedający nie chce wysłać ramy.

Boogie
Kontakt:

Post autor: Boogie »

przeczytaj tez:

Artykuł 7. ZAWARCIE UMOWY

7.1.
Jeżeli w chwili zakończenia Transakcji licytacyjnej ustalony jest, zgodnie z zasadami przewidzianymi w Regulaminie, zwycięzca (lub zwycięzcy – gdy Transakcja jest wieloprzedmiotowa), następuje przybicie poprzez umieszczenie w odpowiednich zakładkach na Kontach Sprzedającego i Kupującego informacji o zakończeniu uzupełnionej o wskazanie zwycięzcy (chwila przybicia). Zakończenie Transakcji ani przybicie nie następują, gdy powyższe informacje wygenerowane zostaną w trakcie lub wskutek awarii lub błędu technicznego. Potwierdzenia o zakończeniu Transakcji wysyłane drogą e-mail (lub opcjonalnie poprzez inne środki komunikacji elektronicznej) mają charakter wyłącznie informacyjny.
7.2.
Z wyjątkiem przypadków opisanych w art. 7.3. zawarcie umowy pomiędzy Sprzedającym a zwycięzcą licytacji następuje z chwilą przybicia, natomiast umowy pomiędzy Sprzedającym a Kupującym, korzystającym z opcji Kup Teraz, następuje z chwilą potwierdzenia przez Kupującego skorzystania z tej opcji, o czym Sprzedający jest automatycznie powiadamiany. Po zawarciu umowy dalszy tok postępowania kontrahentów wynika z obowiązujących przepisów prawa.
7.3.
Jeżeli ważność umowy zależy od spełnienia szczególnych wymagań przewidzianych przepisami prawa, np. zawarcie umowy wymaga formy pisemnej bądź innej formy szczególnej, zarówno Kupujący, jak i Sprzedający, po przybiciu albo po potwierdzeniu przez Kupującego skorzystania z opcji Kup Teraz, może dochodzić zawarcia tej umowy.
7.4.
Niezwłocznie po przybiciu albo po potwierdzeniu przez Kupującego skorzystania z opcji Kup Teraz, Kupujący i Sprzedający otrzymują informacje przekazane Allegro przez kontrahenta, a obejmujące następujące dane: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, adres.
7.5.
Opcjonalnie Sprzedający w ramach informacji, o której mowa w art. 7.4 mogą zamieścić dodatkowe treści będące Wiadomością dla Kupującego. Wiadomość dla Kupującego nie może naruszać obowiązujących przepisów prawa lub Regulaminu, w szczególności niedozwolone jest:

a. zamieszczanie adresów stron WWW, za pomocą których dokonywana jest sprzedaż, za wyjątkiem adresów WWW stron przypisanych do serwisów internetowych wchodzących w skład Grupy Allegro (Serwisy Grupy Allegro),

b. zachęcanie do zapoznania się z asortymentem oferowanym poza Allegro,

c. zamieszczanie treści sprzecznych z opisem Transakcji,

d. zamieszczanie treści o charakterze reklamowym bądź ogłoszeniowym, w szczególności zachęcających do dokonywania zakupów poza Allegro.
Grupa Allegro może usunąć Wiadomość dla Kupującego, jeżeli jej treść narusza Regulamin lub obowiązujące przepisy prawa lub negatywnie wpływa na dobre imię Allegro bądź innego Użytkownika.
7.6.
Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie siedmiu dni od przybicia albo potwierdzenia przez Kupującego skorzystania z opcji Kup Teraz.
7.7.
Sprzedający nie mogą wyłączyć ani ograniczyć praw do rękojmi przysługujących Kupującym, nawet w przypadku, gdy sprzedaż nie ma charakteru sprzedaży konsumenckiej. Rękojmia nie rozciąga się na wady Towaru, o których Kupujący wiedział, w szczególności na te, które Sprzedający ujawnił w opisie Transakcji.
7.8.
W Transakcjach dotyczących sprzedaży Towarów w kategorii „Wina” właściwym miejscem zawarcia umowy jest adres punktu sprzedaży alkoholu wskazany przez Sprzedającego.

Do Allegro nie masz co pisac bo:
Artykuł 8. ROLA ALLEGRO

8.1.
Grupa Allegro nie ponosi odpowiedzialności za zachowania Użytkowników w ramach Allegro ani za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie przez nich umów zawartych w ramach Transakcji, jak również nie ponosi odpowiedzialności za następstwa działań podjętych przez Użytkowników oraz osoby trzecie, a stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. Grupa Allegro w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność Towarów sprzedawanych w ramach Transakcji, prawdziwość i rzetelność informacji podawanych przez Użytkowników, zdolność Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalność Użytkowników składających oferty kupna. Grupa Allegro nie ponosi odpowiedzialności za niezawarcie przez Użytkowników umowy.
Jedyne co to moga mu na jakis czas zawiesic konto za łamanie regulaminu....Wiec albo sąd konsumecki w tym przypadku bo to firma albo cywilny...a w najlepszym wypadku najlepiej sie jakos dogadac...

milego czytania
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

77rpm pisze:Nie rozumiem Twojej logiki... nigdy nie kupiłeś nic poza aukcją ?Niektórzy traktują allegro jak tablice ogłoszeń, a wystawianie przedmiotu od złotówki ma sens, dzięki temu do aukcji dociera DUŻO więcej potencjalnych klientów, no ale to już zupełnie inny temat, bo ten dotyczył przecież nieuczciwego sprzedawcy i ramy
To jak aukcja jest od złotówki to więcej osób ją widzi? Ciekawa teoria?

A poza aukcja kupowałem ale jak sie aukcja kończyła. Twoja logika jest podobna do kierowcy co potrącił rowerzyste i uciekł bo rowerzysta przecież był cały więc nic sie nie stało i sie nie liczy...
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

No ja ostatnio przeglądam allegro tak że biorę całą kategorię i obcinam do 500zł na przykład. Więc siłą rzeczy aukcję od 1zł części wartej 1000zł zobaczę ale czy to coś zmienia? I tak moim limitem jest 500 i tyle a taka rzecz najczęściej osiąga cenę zbliżoną do przewidywanej.
77rpm
Kontakt:

Post autor: 77rpm »

Wszystko zależy od tego co sprzedajesz, jak wystawiałem masę płyt cd to nie miałem chęci bawić się w jakiś wycofki - jedne poszły za 8 zł, inne po 50 i gitara. Wystawiłem np kask 661, od złotówki, zadzwonił telefon, gość mówi że daje od ręki 180 i żebym wycofał aukcję - miałem się przejąć bo jakiś promegaszukaszokazji zalicytował za 1 zł a inny go przebił i było 1,25 ?

W takich wypadkach normalnym jest zakończenia aukcji, powód - uszkodzenie żeby nie było problemów i sprzedaż za pośrednictwem allegro (kup teraz) albo darmowego portalu (w moim przypadku poszło na gametrade).

Co do aukcji od 1 zł i od 500 zł - jasne że zmienia, aukcję od 1 zł odwiedzi więcej osób, więcej osób przeklika, doda do obserwowanych itd.
Jak kupowałem rower to mimo limitu i tak oglądałem więcej i częściej licytację od mniejszej kwoty - zawsze jest szansa coś złapać, wypatrzeć, zawsze można napisać/zadzwonić do sprzedającego i próbować się dogadać.

Nie wspominałem o kończeniu aukcji i wystawianiu jej ponownie, albo o zakończeniu aukcji i NIE SPRZEDANIU przedmiotu bo za mała kwota, nie wiem skąd takie zarzuty.

Kolejna sprawa - cena minimalna - kosztuje 5 zł, niby nic ale jak wystawiasz na raz np 40 przedmiotów to już się robi sporo, a jak dużo sprzedajesz na allegro to mniej więcej wiesz co i jak. Z tematu w którym chciałem pomóc pierwszej osobie zrobiliście chorą nagonkę :roll:
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

77rpm pisze: uszkodzenie żeby nie było problemów
Więc miej jaja i wpisz prawdziwy powód. A może boisz się, że Ci zablokują konto?
Z gówna bata nie ukręcisz.
77rpm
Kontakt:

dokładnie tak jak piszesz :lol:
KubaLa
moderator
Kontakt:

No więc odpowiedz sobie sam, czy jesteś uczciwym sprzedawcą. To, że nie oszukujesz klienta to jedno, Ty łamiesz regulamin allegro, więc de facto ich oszukujesz.
77rpm
Kontakt:

Jakoś przełykam tę pigułkę goryczy :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ciekawe co powiesz jak ktoś na Tobie przełknie tą pigułkę goryczy...
Pewnie dalej będziesz się cieszył?
MiP
Kontakt:

Post autor: MiP »

77rpm weź podaj nick allegro.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

77rpm nie chciałbym Cie mieć zatrudnionego, widząc Twoje podejście nie nabijałbyś rachunków na kase a forsa by do Twojej kieszeni leciała...
robienie zleceń na lewo, nie wypisywanie faktur...

"bo przecież firma i szef tego nie widzi wiec w czym problem, przecież ja jestem uczciwy"
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

off_road, a wpuść takiego do domu...
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

A najgorsze w tym wszystkim jest to że nawet gdyby ten wątek piętnował kolegę przez kolejnych 10 stron, 77rpm i tak uzna że ma rację i jest zupełnie ok, a my piszemy jakieś abstrakcyjne wywody...
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

Sprzedający w ramach rekompensaty zaproponował "super rabat" na rowery meridy z kolekcji 2012 aż 25% :? . I pewnie dalej by zarobił na takim rowerze.

Orientuje się ktoś ile procent marży nakłada sobie sklep od ceny po jakiej dostaje rowery z hurtowni ?
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

zalezy od marki i obrotow na niej robionej,ale kolo 30% z tego co kojarze..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
KubaLa
moderator
Kontakt:

piotrex pisze:ale kolo 30%
30 to minimum, zwykle ok 40.
I mylisz pojęcia:

Orientuje się ktoś ile procent marży nakłada sobie sklep od ceny po jakiej dostaje rowery z hurtowni ?

Marżę rzeczywistą liczy się od całej kwoty, nie od ceny zakupu. Tak więc jeśli z hurtowni rower jest za 1000 zł, on sprzedaje za 2000 zł to ma 50% marżę.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

KubaLaPL pisze:30 to minimum, zwykle ok 40.
przy czesciach tak,przy rowerach mniej.

nie rozrozniam marzy i narzutu,ale to nie jest tu najistotniejsze-istotne jest to,ze kolega chce wiedziec czy sklep sprzedajac mu rower z rabatem 25% ma jeszcze zarobek czy juz nie.
KubaLaPL pisze: rower jest za 1000 zł, on sprzedaje za 2000 tyś to ma 50% marżę.
jak juz sie tak czepiasz i chcesz byc taki dokladny to chyba cyferki pomyliles..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
KubaLa
moderator
Kontakt:

Nie czepiam się, nie to miałem na myśli. :shock:
Po prostu wyjaśniam.
Ty dobrze odpowiedziałeś, bo o to mu chodziło, tylko nieco źle sformułował pytanie.
piotrex pisze:przy czesciach tak,przy rowerach mniej.
Nooo, z moich doświadczeń nie byłbym taki pewien. Tym bardziej, ze mówimy o tegorocznej kolekcji.
piotrex pisze:chyba cyferki pomyliles..
Nie cyferki tylko literki :mrgreen:
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

A co myślicie o odstąpieniu od wyciągania konsekwencji od sprzedającego za 40% rabatu. Myślicie żeby złożyć mu taką propozycję? Dla mnie jest to wystarczające zadość uczynienie a dla sprzedającego nauczka na przyszłość.
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
ODPOWIEDZ