Wysyłka roweru kurierem - jakie firmy polecacie?

=Pietr3k=
Kontakt:

Wysyłka roweru kurierem - jakie firmy polecacie?

Post autor: =Pietr3k= »

Pytanie zwracam do osób, które wysyłały rower lub inny podobnych gabarytów przedmiot.

Jakie znacie obecnie najbezpieczniejsze, najtańsze i najbardziej bezproblemowe firmy podejmujące się wysyłek tego typu?
Na co warto zwracać szczególną uwagę?

Pozdrawiam :)
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Najlepiej dla mnie wypada dhl. Nie są najtańsi, ale nie ma żadnego problemu z przyjazdem do domu, ubezpieczeniem i doręczeniem. Masz na drugi dzień i bez żadnego ale sprawdzasz zawartość. Najwięcej problemów miałem z firmą opek. Rower dotarł po 3 dniach, a na otwarcie przesyłki kurier się nie zgodził bo podobno u nich nie ma takiej możliwości. Miałem też duże problemy z nadaniem paczki bo dla kuriera 95cm to ponad metr i dolicza za gabaryt. Różnica w cenie konkretna bo zamiast 35 zapłacił bym 115zł.
.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Poczta Polska.
Fonika

Post autor: Fonika »

a ja dhl'a odradzam...
Rama szła 3 dni z Krakowa do Wrocławia. Pierwszego dnia nie wpakowali jej do samochodu "bo nie było miejsca". Drugiego dnia pojechała do Poznania "bo tylko tam miejsce bylo". Trzeciego dnia wyjechała z Poznania do Wrocławia i dopiero na 4 dzień dotarła... zero przeprosin, jeszcze się kurier pluł (łaskawca), że on wcale nie musi dzwonić jak paczkę przywozi. Porażka!!!
Z UPS'em i kilkoma innymi firmamie też był problem bo np. Kurier w ogóle nie dzwonił i musiałam jechać samochodem 20km na drugi koniec wrocławia żeby odebrać paczkę, albo mają opóźniony system śledzenia paczki (można ją wyśledzić dopiero 2 dni po wysłaniu czyli wtedy kiedy już zazwyczaj jest u właściciela).
Jak dla mnie obecnie najlepsza poczta polska. W 90% dostarcza mi paczki na drugi dzień (a wysyłam i odbieram sporo paczek), a jak się spóźni ten dzień czy dwa to przynajmniej się nie wk*****m, że tyle kasy na to wydałam ;) i do tego jest wygodny system śledzenia przesyłek.
AveFreeride
Kontakt:

Post autor: AveFreeride »

Ja wysyłałem Siódemką i byli najszybsi ale DHL i Poczta Polska też nie są złe ;)
PB: http://tnij.org/s49y
Rwr: http://tnij.org/p6pm
TO JEST KROSS NA TYM JEŹDZI KAŻDY PROS
Firebird
Kontakt:

Post autor: Firebird »

Ja ostatnio dostałem ramę wysłaną DPD i oprócz tego, że pierwszego dnia kurier przyjechał do nadawcy, ale nie zabrał paczki, z powodu jej nieregularnego kształtu usługa wyszła całkiem nieźle, za 16zł miałem ramę na drugi dzień od nadania, gdy kształt już był regularny. Rower dostałem Pocztą Polską na początku sezonu, człowiek wysłał za pobraniem, chociaż sam wolałem wpłacić na konto i wyszło go to ponad 70zł za paczkę priorytetową, a szybko ona nie szła.
FilipP4
Kontakt:

Post autor: FilipP4 »

Ja polecę dhla,mega szybko mega sprawnie.Często wysyłali mi paczki koło godziny 17 i na drugi dzień już były.Raz stało się tak,że podałem zły numer o czym dowiedziałem się później,zmartwiony tym,że paczki nie ma koło godziny 17 zadzwoniłem do kuriera czy jest możliwość dowozu,powiedział,że nie ma problemu chociaż już wraca do domu,zabrał paczkę i bez problemu mi podwiózł. :)
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Nie wysyłajcie siódemką!!! Zanim cokolwiek zostanie wysłane w PL trafia to do ogólnej sortowni wszystkich paczek u nas w Rawie ! Tam wszystko jest siłą rzucane na rolki podające i traktowane jak śmieci, warunki w jakich jest to sortowane i wysyłane są okropne, wszystko obija się o rolki niszczy, widziałem kilka rowerów i ram po sortowaniu i były w naprawde okropnym stanie mimo solidnego opakowania wszystko pękało, naprawde nie polecam tej firmy.
Back in black
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

DHL , bez problemu za pobraniem poszło ;)
Slavvduro
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Poczta rulez, tanio a porządnie. Niestety, renomy nie mają dobrej, ale teraz jakość usług poprawili ;)
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Z rowerowego zawsze idzie DHLem i nigdy nie dostałem nic w innym stanie niż być powinno. Z 33 zamówień, które do tej pory złożyłem w tym sklepie, każde było na dzień po (nie licząc weekendów oczywiście). Kurier zawsze dzwoni, czy jestem w domu, jeśli nie - umawiamy się na dogodną godzinę. Nie mam żadnych zastrzeżeń.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Fonika pisze:a ja dhl'a odradzam...
Rama szła 3 dni z Krakowa do Wrocławia. Pierwszego dnia nie wpakowali jej do samochodu "bo nie było miejsca". Drugiego dnia pojechała do Poznania "bo tylko tam miejsce bylo". Trzeciego dnia wyjechała z Poznania do Wrocławia i dopiero na 4 dzień dotarła... zero przeprosin, jeszcze się kurier pluł (łaskawca), że on wcale nie musi dzwonić jak paczkę przywozi. Porażka!!!
To jakas wyjątkowa sytuacja. DHLem regularnie mi paczki z Darta przychodziły z dnia na dzien. Kiedyś musiałem do austri wyslac to tez z dnia na dzien dostalem. Ogólnie najbezpieczniejsi tez są.

A co do poczty to nawet jak jest poprawiona jakosc usług to panowie - procedury bezpieczenstwa dalej sa do dupy. Cos sie stanie to macie przesrane. Warto ryzykowac bo komus paczka akurat doszła?

Odradzam też DPD. Kurierzy nie za bardzo się staraja dostarczać paczke (sytuacja gdzie kurier dzwoni tak krótko, ze zanim sie do niego wyjdzie to on do auta juz wraca).
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

Najlepiej ups ale korzystając z kurier-broker.eu bo o 2/3 taniej tylko jak sie zarejestrujesz wpisz polecajacego r.malysz@o2.pl :D :D
No ride... No Life...
Hazzelnut
Kontakt:

Post autor: Hazzelnut »

wg mnie siódemka jest mistrzem :D
co prawda nie kupowałem ramy, ale amortyzator.
e-mail ze sprzedający wyslał doszedł do mnie o 21 jeżeli się nie myle, na następny dzień kurier mnie obudził o 9:50 z groszami i przepraszał ze tak wczesnie, ale mu się śpieszy :)
Pozdro
biadaczq
Kontakt:

Post autor: biadaczq »

Odradzam siódemkę, broń Boże od tej firmy!
DPD też szału nie robi, natomiast DHL i UPS są szybkie i bezpieczne; nigdy nie miałem z nimi problemów i status przesyłki jest na bierząco.
BMX National Champion
Orzeszek
Kontakt:

Post autor: Orzeszek »

mi rower dhlem przejechał 500 km,zamówiłem o 16 na drugi dzień o 7 rano był :D
BlackForest
Kontakt:

Post autor: BlackForest »

tez polecam dhl , mój brat zamawiał głośniki i na drugi dzień już byly , ja tak samo z rowerowego kiere i mostek . Moim zdaniem najlepszy kurier .
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

za to DPD jest super tani w porównaniu do konkurencji.
za wysyłkę 2 ram - zapłaciłem 24pln. też były następnego dnia.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Wysyłam parę rowerów tygodniowo UPSem jak na razie nie miałem ani 1 przypadku żeby coś się stało.
ODPOWIEDZ