[amortyzator] Simmering Marzocchi Junior

kuklis
Kontakt:

[amortyzator] Simmering Marzocchi Junior

Post autor: kuklis »

Junior mi puszczał olej więc postanowiłem wymienić uszczelki olejowe - simeringi (przy okazji zaznaczę że uszczelki enduro wytrzymały trochę ponad sezon - czyli ok 20 wypadów w góry)
Rozebrałem amora, kupiłem simeringi 32x42x7 TC i po założeniu jedna laga mi puszcza olej. Pytanie jest takie - czy uszczelka ma wadę fabryczną czy po prostu TC nie nadaje się do amortyzatorów? Wg specyfikacji ciśnienie robocze do 0,5 bar - jakie występuje podczas pracy na końcu skoku? Ma ktoś doświadczenie w tych uszczelnieniach?
Załączniki
Bomber do bombera pasi idealnie :D
Bomber do bombera pasi idealnie :D
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Przy dobiciu masz sporo wieksze cisnienie niz 0.5bara ;)

Przerabiałem rozne zamienniki i baaardzo czesto konczyło sie na zamowieniu oryginałów :)
Poza tym... pasuje o amora dbać :P wtedy uszczelki po 10 latach luksusowo trzymają ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
kuklis
Kontakt:

off_road pisze:Poza tym... pasuje o amora dbać :P
tzn? Czy regularna wymiana oleju to nie dbanie? A uszczelki się wymienia jak puszczają przecież.

Jakie zmienniki stosowałeś? Są różne typy z różną ilością warg (marzocchi ma chyba 3). Dodatkowo są wersje z podwójną sprężyną. Pytam właśnie czy ktoś się kiedyś z czymś takim bawił.
Wilkuxx
Kontakt:

Post autor: Wilkuxx »

Jak zmieniac uszczelki to tylko na oryginalne, bo te zamienniki po 6 zl sa dokladnie warte 6 zl.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Wilkuxx pisze:bo te zamienniki po 6 zl sa dokladnie warte 6 zl.
No shit...

Mi tylko w shiverze raz nie dały rady takie za 3zł/szt. W 888 i 66 działały zawsze dobrze.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Nie mowie tylko o zmianie oleju ale np.
1. czyszczenie lag po kazdym zjeździe (rekawiczka i sciagnieie syfu)
2. smarowanie lag raz na jakis czas

oto magiczne sposoby na ultra żywotność uszczelek ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
kuklis
Kontakt:

pietryna jakiej firmy uszczelki brałeś? I jaki typ?
off_road pisze:Nie mowie tylko o zmianie oleju ale np.
1. czyszczenie lag po kazdym zjeździe (rekawiczka i sciagnieie syfu)
2. smarowanie lag raz na jakis czas
Robię to tak jak napisałeś. Ale mimo to uszczelki olejowe zaczęły mi olej puszczać. To jest przecież część eksploatacyjna więc czasem wymiany wymaga.
pietryna
Kontakt:

kuklis pisze:
pietryna jakiej firmy uszczelki brałeś? I jaki typ?
Najtańszej... Myślisz że patrzyłem? Wziąłem i wsadziłem. Działa. Za 100zł miałbym 33 sztuki więc na 16 zmian by mi starczyło + jedna awaryjna. Nawet jakby co 3 miesiące padały to i tak się opłaca.
kuklis
Kontakt:

W końcu problem rozwiązany!! Zakupiłem uszczelki firmy ARIETE i junior trzyma olej.
Początkowo w juniorze miałem uszczelki enduro, które po roku nie za częstej jazdy poległy. Idąc za głosem innych co pisali że zwykłe simmeringi za 3 zł dają radę kupiłem w sklepie uszczelki Yei i po minucie jazdy była dupa...
Rozebrałem amora czy na pewno wszystko jest dobrze, złożyłem i ciekło. Kupiłem kolejny komplet i tak samo ciekły od razu po założeniu.
Więc jeżeli ktoś szanuje swój czas to nie polecam tanich uszczelek - kupowałem w passerotti z firmy eriks oraz yei - 6-7 zł za jedną.
Komplet ariete ze smarem 35 zł.
pietryna
Kontakt:

Ja kupiłem za 3zł i w 888 czy 66 dawały radę spokojnie. W shiverze już nie aczkolwiek nie dane mi było sprawdzić czy lepsze coś pomogą.
ODPOWIEDZ