Zwiększenie siły w hayesach przez inne klocki ?
Zwiększenie siły w hayesach przez inne klocki ?
Po ostatnim wyjeździe mało moje Hayesy ( stroker trail'e) nie wyladowały w smietniku. Powód ? Na Stożku nie dosć że musiałem robić przystanki na trasie to jeszcze nie szło sie w zakręt zmieścić bo hample hamowały na dystansie 15m :/ Ogólnie , bywało lepiej .
I teraz pytanie - czy kijowe hamowanie to wina klocków czy hampli ?
Ważę 90 kg , tarcze to Avid G2CS i Accent Blade oba 203mm .
Czy da sie odczuwalnie zwiekszyc siłe hamowania poprzez inne/lepsze klocki ? Teraz jeżdzę na półmetalikach Acccenta.
Czy pozostaje kupno nowego hampla i tutaj od razu zapytam jak wypada stroker w porównaniu do SLX'ów ? ( choć na tą opcje na razie kasy brak , więc wolałbym kombinować z klockami jeśli ma to sens )
Ew. co myślicie o mieszaniu ze soba klamek i zacisków SLX/Saint/XTR ?
I teraz pytanie - czy kijowe hamowanie to wina klocków czy hampli ?
Ważę 90 kg , tarcze to Avid G2CS i Accent Blade oba 203mm .
Czy da sie odczuwalnie zwiekszyc siłe hamowania poprzez inne/lepsze klocki ? Teraz jeżdzę na półmetalikach Acccenta.
Czy pozostaje kupno nowego hampla i tutaj od razu zapytam jak wypada stroker w porównaniu do SLX'ów ? ( choć na tą opcje na razie kasy brak , więc wolałbym kombinować z klockami jeśli ma to sens )
Ew. co myślicie o mieszaniu ze soba klamek i zacisków SLX/Saint/XTR ?
-
- Kontakt:
Re: Zwiększenie siły w hayesach przez inne klocki ?
Moim zdaniem zmiana klocków mogłaby sporo pomóc.
Może ebc gold lub coś podobnego? (byle dobrego)
Może ebc gold lub coś podobnego? (byle dobrego)
Potwierdzam. Jestem na etapie porównywania półmetalowych Alligatorów i oryginalnych metalowych spieków Hayesa w modelu MAG.
Porównanie raczej wiarygodne bo dotyczy tego samego hebla, roweru i tego samego jeźdźca
W moim odczuciu metalowe spieki są 30-35% mocniejsze
Ale zaznaczam, że tylko te dwie marki klocków mam w porównaniu.
Porównanie raczej wiarygodne bo dotyczy tego samego hebla, roweru i tego samego jeźdźca

"testowałem" taką pokrytą niby tytanem. Bez porównania lepsza jest Hayesowska tarcza. Duuużo na takich jeździłem i w górach, i po lokalnych trasach. Nigdy nie przegrzałem takiej.F4rr3ll pisze:Akurat od tej tarczy sie odwalcie, bo przynajmniej moja hamuje lepiej od Avida G2CS ari4 chyba miałes inną albo cos bo moja po zjeździe jest już po chwili zimna , a Avid dogorywa do połowy wyciagu :/
Ta Accenta, to powiem szczerze była najszybciej się grzejącą tarczą z jaką kiedykolwiek miałem styczność.