Opona Nokian NBX + Obręcz Specialized P-Disc 32mm (Alexrims)

Damek-GDA
Kontakt:

Opona Nokian NBX + Obręcz Specialized P-Disc 32mm (Alexrims)

Post autor: Damek-GDA »

Witam, mam problem z założeniem wspomnianego laczka na również wspomnianą obręcz. Szprychy są dobrze naciągnięte, opona nie jest nowa, mam łyżki a i tak nie idzie. Smarowałem ludwikiem - też nic. Jedną z łyżek już połamałem, ale to jakieś tandetne egzemplarze z dekatlonu są.
W tym temacie uzyskałem info, że nie będzie problemu ze wspomnianą w tytule konfiguracją. Nie wiem, pewnie to ja jestem jakiś lewy do tego. Oponę to tam już szczerze mam w d... i tak zryta, poza tym już zjechałem trochę ten rant przy drucie z jednej strony. Kiedyś w innej zrobiłem tak samo i długo bez guzów nie pojeździłem, no ale chciałbym to chociaż założyć i pośmigać te parę dni zanim zamówię i założę nową gumę.
Macie jakieś pomysły?
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

spróbuj na czymś tłustym lecz potem podczas hamowania może się tak zdarzyć ze opona Ci się obróci i możesz tak urwać wyntla :D
monster98
Kontakt:

Post autor: monster98 »

Ale to aż dziwne, że masz taki problem. U mnie jak opona się nie mieściła, to poleżała sobie kilkanaście godzin na słońcu i spokojnie weszło. Tylko czasami trochę ludwika lałem.
Damek-GDA
Kontakt:

A takie leżakowanie na słońcu jest bezpieczne? Nie wpłynie to jakoś negatywnie na ten cały oplot itp.? Dzisiaj przyszedł do mnie świeżutki Minion DHF i jest ten sam problem. Położyłbym ją jutro na jakieś 4 godzinki na pełne słońce (o ile pogoda dopisze) i spróbował z pomocą ludwika, tylko czy nic się przez takie coś nie *******...
monster98
Kontakt:

Post autor: monster98 »

Zakładałem tak oponę mojemu koledze i działa od dłuższego czasu. Jeśli boisz się zostawić ją na słońcu, to posmaruj ją wazeliną. I napisz, czy się udało, czy też nie ;)
Damek-GDA
Kontakt:

Poleżała trochę na słońcu, ale dalej nic nie szło, a raczej szło tak jak wcześniej. Niczym nie smarowałem, bo wolałem, aby wnętrze nie było w żaden sposób śliskie. Kumpel mi radził, abym spróbował energicznie 3 łyżkami na raz tą końcówkę wsadzić. Kilka razy mi się obślizgnęły, więc stwierdziłem, że będę próbował powoli, po mega trochu choćbym miał umrzeć z wycieńczenia. Udało się, nie wiem po jakim czasie, ale trochę minęło :D. Opona teraz siedzi tak ciasno, że szok.

PS. swoją drogą to jestem debilem, bo wystarczyło odwrotnie te łyżki zastosować i o wiele łatwiej to wszystko idzie :mrgreen:

Pozdrówka, Damek-GDA
ODPOWIEDZ