Głośna piasta

kratos.prestonfr
Kontakt:

Głośna piasta

Post autor: kratos.prestonfr »

Witam,
Ponieważ nigdy nie posiadałem głośnej piasty postanowiłem tak ową w końcu zakupić i się nią cieszyć. W postach które znalazłem temat piast nie jest do końca wyczerpany. Kasa jaką mogę wydać to maks 200-250zł i jak zawsze im mniej tym lepiej do tego dodam ze ma miec 135mm i być pod kasetę . Z góry odpadają takie marki jak Hope, DT, Mavic, Nuke proff, Chris king z powodów oczywistych. Z tego z znalazłem w necie głośnie piasty w moim przedziale cenowym to: NS rotaty, Novatec d042 i Chosen 8077. Co o nich sądzicie która jest najgłosniejsza i najmniej awaryjna ? Co jeszcze proponujecie? Na swoje uszy słyszałem jedynie wyjeżdzone Novateki i NS costera który jest cichszy od novateków. Czym się róznią wyższe modele novateca od D042 ?
Z góry dzięki ;)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Nie ma to jak lans....

F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Chcesz głośno - rozkręcasz piaste , w palcach zgniatasz troche sprężynkę lub dajesz w jej miejsce kółko od kluczy . GRATULACJE ! Stałeś sie właścicielem głośnej piasty :D

FRmaniak o gustach sie nie dyskutuje :roll:
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Ja na twoim miejscu kupił bym najtańszą piastę a resztę przeznaczył na to: http://www.turbospoke.com/. Mam i spisuje się lepiej niż droga piasta Hope którą też zresztą kiedyś miełem. Tutaj masz więcej o tym wynalazku: http://www.pinkbike.com/news/Turbospoke ... -2012.html
bartson
Kontakt:

Post autor: bartson »

Taniej będzie do tylnego trójkąta przypiąc klamerką widokówkę, tak aby widokówka podczas kręcenia się koła przeskakiwala z szprychy na szprychę.W ten sposób za około 1,30 zł w zależności od ceny widokówki mamy głośną piastę.Efekt tani i murowany.
bartson
kratos.prestonfr
Kontakt:

F4rr3ll pytanie czy taka piasta po tuningu z np. olejem zamiast prawdziwego smaru oraz twardszą spręzynką długo pociągnie?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie :P
Serwisując w zimie swoją SunRingle za wszelką cene starałem się ją uciszyć, na dłuższą metę taki łomot jest zajebiście irytujący ;[
W ostatnią niedzielę śmigałem bez napędu błoga cisza... kurde zajebiste wrażenia nie wiesz w co chcesz sie w pakować ;)
Niestety smar po miesiącu przestał uciszać piastę i znów jest głośno.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
CJKamilDHlife
Kontakt:

Post autor: CJKamilDHlife »

Ja mam Novatec'a d042, polecam, bardzo tania i łatwa w rozebraniu piasta.. Chcesz głośno to pozbywasz się smaru ze środka.. Zresztą Novatec robi piasty dla Dartmoor'a i np. ta piasta jest identyczna jak o jakieś 70zł droższy Dartmoor FreeForce..
Wilkuxx
Kontakt:

Post autor: Wilkuxx »

Kupujesz Novateca, rozbierasz go, czyscisz, wymieniasz sprezynke na koleczko od kluczy, dajesz smar, skrecasz wszystko, masz super glosna piaste. Jak Cie interesuje dokladna instrukcja jak to zrobic poszukaj w szukajce, bo bylo lub wal priva.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Jak na moje to super głośna się nie robi ;p
kokz666
Kontakt:

Post autor: kokz666 »

Vin, ma racje. Dużo głosniejsza sie nie robi. Z tego co czytałem/słyszałem od ludzi, Choseny są dość głośne. Choc na "własne uszy" tego nie sprawdziłem.
Sam miałem Novateki, bardzo je sobie chwale, próbowałem je tuningować, rezultat jest, lecz nie oszałamia. Okazyjnie znalazłem Hope'a, powiem tyle... w tłumie nie potrzebuje dzwonka :P :P :P
Vin_OSW
Kontakt:

Najgłośniejszą piastą z jaką się spotkałem to niejakie RRR (nie pamiętam rozwinięcia skrótu), którą miał ktoś na Goń się sam w Koninach w sierpniu 2011 ;) Ogarnia może ktoś o jaką dokładnie chodzi?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Vin_OSW pisze:Ogarnia może ktoś o jaką dokładnie chodzi?
Razor Rock Racing :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=uDgc8PhTJlU
kratos.prestonfr
Kontakt:

Novateca wiem jak stuningowac z tym kolkiem i jak go kupie to raczej tak zrobię. Wybór piast ograniczyłem do 4 modeli :
1. Novatec D042
2. Chosen A8077B
3. NS Rotary
4. NS Primary
Jak sądzicie która najlepsza i najgłośniejsza. Ktoś miał doczynienia z tymi piastami? Waga Chosena powala na kolana. Co do razora, można go gdzieś wogule dostac ?
queer0s
Kontakt:

Post autor: queer0s »

Tak z ciekawości pytam , po co Ci głośna piasta ? Dla lansu , czy do straszenia przechodniów ?
Suuubuś <3
kratos.prestonfr
Kontakt:

Powiem szczerze, że dla własnej satysfakcji. Nie mam najmniejszego zamiaru imponować komukolwiek cykaniem piasty. Zwyczajnie lubię dźwięk zapadek. Dodatkowo zmniejszę wagę w przypadku piasty chosena i dodam ze opcja straszenia przechodniów jest ciekawa :D
Czekam na odp. na pytanie z poprzedniego postu.
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Mam nadzieje że ta moda na głośne piasty szybko minie. BTW ten RRR to chinol czy jakaś zachodnia garażówa ? Według gooogla producent nie ma nawet strony www.
Vin_OSW
Kontakt:

queer0s pisze:Tak z ciekawości pytam , po co Ci głośna piasta ? Dla lansu , czy do straszenia przechodniów ?
Choćby do tego, żeby zastąpić dzwonek ;) Sam bez przerwy kręcę korbami, więc u mnie cykania prawie w ogóle nie ma ;) Jedynie kiedy ktoś mi zawadza lub mam taki zakręt, że mnie mogę korbić ;)
ODPOWIEDZ