Korba
-
- Kontakt:
Korba
Witam,
Znacie może jakiś dobry sposób na zamontowanie korby?
Mianowicie, po stronie gdzie niema zębatki, ramiono mi bez przerwy się strasznie luzuje, starałem się je wbić pożądnie młotkiem, i zakręciłęm mocno tą śrubkę, ale po jakiś 15min zwykłej jazdy znowu miałem takie luzy, że jak obracałem korbą to chaczyła z tyłu o ramę. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mam mocowanie na kwadrat.
Znacie może jakiś dobry sposób na zamontowanie korby?
Mianowicie, po stronie gdzie niema zębatki, ramiono mi bez przerwy się strasznie luzuje, starałem się je wbić pożądnie młotkiem, i zakręciłęm mocno tą śrubkę, ale po jakiś 15min zwykłej jazdy znowu miałem takie luzy, że jak obracałem korbą to chaczyła z tyłu o ramę. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mam mocowanie na kwadrat.
-
- Kontakt:
Taaa... i co jeszcze pomyśl zanim napiszesz to nie ISIS tylko kwadrat więc śruby to m8.queer0s pisze:załatw sobie jakąś rure 2m , locklite na śrube i z całej siły dociągnij

Rozwiązania są 3
-Tak jak kolega wyżej napisał może wyrobiła Ci się korba po tej stronie
- Jeżeli jest to nie oryginalna śruba to nie dziwię się jeżeli jest czytaj dalej
-Klejem do śrub bądź kropelką na mokro wkręć tą śrubę
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Chciałbym się podczepić do tematu, ale chodzi o system ISIS.
Kumpel ma korbę Howitzer, na suporcie Race face (mufa 100mm). Wcześniejszy właściciel jego ramy (Giant DH Team) włożył jakieś podkładki między suport a korbę. Prawdopodobnie przez ten "patent" wielowpust w korbie się wyrobił. Teraz śruba mocująca korbę jest na maxa dowalona, a korba ma nadal luz na wielowpuście isis.
Jest jakaś możliwość zniwelowania tego luzu? Jakiś klej, albo puszka po piwie? Ktoś kiedyś z Was naprawił taki problem?
Kumpel ma korbę Howitzer, na suporcie Race face (mufa 100mm). Wcześniejszy właściciel jego ramy (Giant DH Team) włożył jakieś podkładki między suport a korbę. Prawdopodobnie przez ten "patent" wielowpust w korbie się wyrobił. Teraz śruba mocująca korbę jest na maxa dowalona, a korba ma nadal luz na wielowpuście isis.
Jest jakaś możliwość zniwelowania tego luzu? Jakiś klej, albo puszka po piwie? Ktoś kiedyś z Was naprawił taki problem?
-
- Kontakt:
hymm.. ciekawe, rozumiem że Ty zamontowałeś korbę bez tych podkładek, tak?
może być i tak że w korbie jest wyrobiony wpust ISIS.
Prawidłowo zamocowana korba powinna się opierać na osi supportu, sprawdź czy masz ją dobrze dociągniętą

Jeżeli jest tak jak na rysunku to albo masz wyrobione gniazdo albo support na miskach się rusza.
może być i tak że w korbie jest wyrobiony wpust ISIS.
Prawidłowo zamocowana korba powinna się opierać na osi supportu, sprawdź czy masz ją dobrze dociągniętą

Jeżeli jest tak jak na rysunku to albo masz wyrobione gniazdo albo support na miskach się rusza.

Oczywiście, że bez podkładek. Takie patenty nie przemawiają do mnie.
Jest dociągnięta na amen (jak na rysunku po lewej).
BTW. Niezły rysunek na szybko
.
Jak odkręcę śrubę, to widać, że śruba opiera się już na osi suportu (nie może już bardziej docisnąć korby). A sama korba opiera się już na kołnierzu osi suportu. Na 100% jest wyrobiona korba.
Pytanie tylko, czy można jakoś to naprawić. Wiadomo, że kwadrat łatwiej naprawić wkładając kawałek blachy. A czy w isis takie coś zda egzamin?
Jest dociągnięta na amen (jak na rysunku po lewej).
BTW. Niezły rysunek na szybko

Jak odkręcę śrubę, to widać, że śruba opiera się już na osi suportu (nie może już bardziej docisnąć korby). A sama korba opiera się już na kołnierzu osi suportu. Na 100% jest wyrobiona korba.
Pytanie tylko, czy można jakoś to naprawić. Wiadomo, że kwadrat łatwiej naprawić wkładając kawałek blachy. A czy w isis takie coś zda egzamin?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Toć to jeden ch*j. Niczym się nie różnią. Możliwe, że jedne są srebrne a drugie czarne.TheChrabaszcz pisze:załatwiłem już sobie nowy suport i korbę na isis i w dwóch zestawach dostałem śruby. Teraz pytanie: czy lepiej mocować na śruby od suporu czy od korby?
Z tymi korbami kumpla, to się pobawię. Jak uda mi się, to dam znać na 4um.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: