Ankieta jakie opony posiadacie?

Michu_M
Kontakt:

Re: Ankieta jakie opony posiadacie?

Post autor: Michu_M »

Na przodzie:
Specialized evil twin roller 2.70- Swietna opona, niskie opory toczenia, gruba scianka 2 ply, można zejsc do baardzo niskiego ciśnienia. mam ja rok, i ani razu mi sie nie uślizgneła z czegoś, piasek bandy kamienie pożera, na mokrym tez ok, aczkolwiek w glinie czy dużym błocie potrafi ujechać, ale to nie opona na błoto. OCENA 10/10

Na tyle:

Duro leopard 2.35- Całkiem porządna opona, aczkolwiek jest parę minusów. ścianka jest dość gruba, ani razu nie złapałem snejka, Cena jest niska wiec duzy plus, trzymanie ok, piasek ziemia/ubita czy luzna, trzyma ok, asfalt również. korzenie- czasem potrafi sie ześlizgnać ale na suchych trzyma ok, kamienie również na suchym wrazenia nie robia, na mokrych korzeniach czy kamieniach jest troche gorzej ale mokra ziemia czy piasek znów trzyma ok. błoto, średnio. potrafi sie zapchać i tył troche lata. Mino wszystko za taka cene czyli 40 zł jestem bardzo zadowolony i polecam, tania oponka o bdb trzymaniu. ocena 8/10
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Michu_M pisze:Mino wszystko za taka cene czyli 40 zł
Drogo jak na duro :P Ja za 20zł 2x opona + 2x dętka dostałem.
Michu_M
Kontakt:

Post autor: Michu_M »

taka mała różnica że ja mam koła 26 a nie tak jak Ty 24 ;)
DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

Continental Mouintain king 2.2 , Wysoki stosunek Ceny do Jakości , Bardzo dobrze trzyma się na błocie i szutrze . 8/10
Continental X-KING Bardzo dobra opona 10/10
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Przód High Roller 2,5, 40a - 9/10 - 9 bo bieżnik schodzi dość szybko, ale za to bajeczne trzymanie wybaczam wszystko
Tył High Roller 2,5 42a - 10/10
Błoto - Intense Spike - 8/10 - wersja zwijana, po pewnym czasie guma nieco spękała, ale nie ma to wpływu na działanie. Po 3 sezonach boczne klocki nieco się ponadrywały.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Przod
High Roller II 3C 2.4 70a balon, 42a środkowe klocki, 40a boczne klocki

Tył
jw.

Właściwie guma na wszystko od suchego, przez wilgotne do mokrego. Świetnie trzyma w zakrętach, dobrze hamuje, ciężko wejść w niekontrolowany poślizg.
W skrócie zajebista opcja.

W momencie gdy HRII nie ogarniają w błocie zakładam komplet:
Wetscream 2.5 2ply 42a te raczej komentarza nie wymagają.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ari4 pisze:5. Hutchinson Barracuda 26x2.35 UST (najwyższy model): najlepsza opona jaką kiedykolwiek miałem, nieprzebijalna, b. gruba ścianka była tak sztywna, że jadąc bez powietrza miało się wrażenie że ma się 0.5 bara, zawsze jeździłem na 1-1.5 bara, wytrzymała, obręcze popękane - brak snejków, we wszystkich warunkach dobrze trzymała, nawet jak się zużyła do 5% to i tak była lepsza przyczepność na szutrze od HR z 50% bieżnikiem, minus to cena ~200zł szt 11/10.[/list]
Znowu w miekkiej gumie robia? To były najlepsze opony na przysychajace czy wilgotne warunki bo miały kosmiczną gume, która sie na niczym nie ślizgała. Ale moja miała chyba inny bieznik. Super pancerna opona i dobra na bezdetki bo sie nie pruje ale jest jedna wada - ciężka. Wiekszość opon waży 1200-1350g. Hutch 1450g.

Z tego co mam teraz:

Maxxis minion DHF 9/10 jako przednia opona, 6/10 jako tylna. Świetna trakcja w suchych warunkach. Dobrze na korzeniach i kamieniach. Tylko w 42a bym brał. Jako opona tylna słaba ze względu na absurdalnie złe hamowanie kiedy robi sie stromo. Wyraźnie wydłuża droge hamowania

Maxxis minion dhr 8/10 gorsze trzymanie w zakrętach ale dobra opona na tył do bikeparku w 60a. Wtedy toczy sie spoko, dobrze hamuje, a w bandach mniejsze odchylenie od poziomu sprawia, ze ułozenie bocznych klockow nie wpływa negatywnie na przyczepność. Do tego dobre hamowanie przydatne na stromych trasach.

Maxxis High Roller 9/10 Dobre toczenie, bardzo dobra "uniwersalna" opona. Świetnie w lekkim błocie jak i na suchym, dobre toczenie, w miare niezłe hamowanie i dobre trzymanie w zakretach. Bardzo szybko sie zużywa.

Maxxis Wet Scream 10/10 Tylko 2.5 i tylko 42a. Nie warto brać 2.2'' bo szerokosc opony ta sama, a tu grubsze klocki co sprawia, że mniej sie składa opona na kamieniach i korzeniach. Duża zaleta, Genialna na błoto głebokie ale też na sypkie, pył i świerzo zerwaną ziemie (gdziekolwiek nowa trasa).

Specialized Twin Roller 5/10 Jako takie trzymanie, biedny brat high rollera. Ujdzie, Cięzka.

Schwable Table top 8/10 Swietna opona na dirt, lekka, swietne toczenie sie. Przyczepność słaba

Kenda K-rad 5/10 Łatwo sie pruje, wcale nie lekka.

Schwable Racing Ralp 8/10 Lekka, niezła przyczepność (jak na opone 4x,xc ), niezłe toczenie.

Panaracer Fire XC 7/10. Cienkie scianki sprawiaja, że pływa ale niska waga +duże klocki dają niezłe parametry na dłuzsze xc wyprawy.

Maxxis Larsen TT 9/10 Świetna opona do xc tak długo jak nie robi sie miekko. Wszystko co ubite to dobre trzymanie, toczenie i waga.
monster98
Kontakt:

Post autor: monster98 »

Kenda NPJ 2.1 :arrow: fajna opona na street, wolno się zużywa, na dircie tak średnio; 9/10
Kenda k-rad 2.3 :arrow: ciężka, zero przyczepności, waży bardzo dużo, szybko się zużywa; 1/10
Maxxis holy roller 2.35 :arrow: na dircie trzyma idealnie, po sezonie jest jak nowa, na streecie nie jeździłem na niej. Na mokrej nawierzchni też trzyma; 9/10
Kenda nevegal 2.35 :arrow: na suchy teren i kamienie ok, na błocie nie trzyma jakoś bardzo dobrze; 8/10
Maxxis minion 2ply 2.5 :arrow: spoko opona, kamienie, ziemia, na błocie nienajgorzej, wolno się zużywa; 9/10
Schwable table top 2.3 :arrow: dirt, street, mokry beton, też da radę; 7/10
bikerzysta
Kontakt:

Post autor: bikerzysta »

Kenda Nevegal 2,35 przod idealna na piasek i suche trasy 10/10
Tyl to samo
Spaced
moderator
Kontakt:

bikerzysta pisze:na dircie trzyma idealnie, po sezonie jest jak nowa, na streecie nie jeździłem na niej. Na mokrej nawierzchni też trzyma; 9/10
Ona nie wazy milion?
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

Moja opinia chyba za dużo juz do tematu nie wniesie, ale jak ankieta to ankieta, ogólnie zamysł i idea tematu bdb :)
Maxxis High Roller:
2.35 1 Ply 70A- opona bardzo uniwersalna, niskie opory toczenia oraz twarda mieszanka sprawia, że opona starcza naprawdę na długo, idealna na wypady na lokalne trasy, długie dojazdy, ogólnie jako opona "na codzień" jeśli ktoś ma funbike'a. Ocena 9/10 (wysoka, ze względu na sprawność w opisanym przeznaczeniu)
2.5 2 Ply 42A- w górach, na kamienistych trasach, spisuje sie idealnie, jedyny minus tak jak mówili przedmówcy, zużywa sie szybko. 9/10
Maxxis Swampthing 2.5 60a 2 ply- opona pośrednia pomiędzy minionem a wetscreamem, spisywala się lepiej od miniona dhr w terenie "lekko błotnistym", gdzie za małe błoto na wety. 7,5/10 ze względu na szerokość opony, wizualnie cieńsza od high rollera 2,35.
Maxxis minion:
1 ply 70a 2,5- zdanie takie samo jak o highrollerze 2.35 1 ply 70a. Nieco większe opory toczenia, ale dobrze trzyma, i jako opona na codzień godna polecenia.8/10
2.35 2 ply 42a- w połączeniu z highrollerem na tyle dawały niesamowicie dużą przyczepność, nie ma dla mnie lepszego zestawu opon w góry. 10/10, można sie przyczepić do szerokości, ale 2,5 ma juz idealną szerokość.
Maxxis wetscream 2.2 1 ply 70a- najtańsza wersja wetów, dużo lepiej dołożyć do tej najbogatrzej, w góry sie nie nadają, na lokalne trasy średnio, duże opory toczenia na dojazdy, jedynie fajnie sie jeździ w zime, gdy jade do babci a tam śnieg po kolana :) 6,5/10
Continental diesel 2,5- tanie, gruba ścianka, dobra szerokość, ciężkie, słabo trzymają w porównaniu do podstawowych maxxisów, 5/10
Kenda kinetisc 2.6 24"- dobra i tania opona pod kolo 24, taka srednia półka, 7/10
baca132
Kontakt:

Post autor: baca132 »

tył: Maxxis HR 2,50 70a 9/10 świetna opona :D
przód: Kenda Nevegal 2,35 7/10
grindz0ne
Kontakt:

Post autor: grindz0ne »

GrzesiekDH pisze:Kenda Blue Groove 2.35 na przód, małe opory toczenia, uniwersalna, dobra do jazdy na codzień, w cięższym terenie czasem sobie nie radzi 6/10

Ja mam 2.1 z tyłu i ma straszne opory toczenia...nie wiem może ty ważysz z 50kg to nie czujesz oporów na tych gumach :lol: Jedyny plus tej oponki że jest tania i w konkretnym terenie się sprawdza...po asfalcie jest udręką...i kompletnie na napędową się nie nadaje...Strasznie miękka mieszanka po sezonie będzie już do wywalenia... :twisted:
Przód :2.3 Continental Vertical taka dość uniwersalna- w błocie mocnym trochę się ślizga...ogólnie małe opory toczenia 7/10.
Jeszcze w przerwach Continental Vapor 2.1
Małe opory toczenia, niezniszczalna jeśli chodzi o przebicia 8-) Ale to oponka raczej do XC a nie zjazdówka.... :P
monster98
Kontakt:

Post autor: monster98 »

Spaced pisze:
bikerzysta pisze:na dircie trzyma idealnie, po sezonie jest jak nowa, na streecie nie jeździłem na niej. Na mokrej nawierzchni też trzyma; 9/10
Ona nie wazy milion?
Daje radę :). Źle cytujesz ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

monster98 pisze:Daje radę . Źle cytujesz
Waży prawie tyle co 2 table topy ;)
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Przednią nikogo nie zaskoczę:
Minion 2,5 42a 2ply - poza tym, że czasem się zapcha w gęstym głocie i nawet z przedniej lubią się urywać klocki to nie mogę jej wiele zarzucić - 9/10

Tył nieco oryginalniej:
Geax Dhea 2,3 (Rigid, 2ply, 50/60a) - świetna tylna opona do jazdy na co dzień. Nieznacznie gorsze trzymanie niż maxxisa 42a, za to wykonanie w moim odczuciu lepsze, mega mocne ścianki i mimo, że zupełnie jej nie oszczędzam to po sezonie jazdy nadal jest w dobrym stanie:) - 9/10
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Spaced pisze:Znowu w miekkiej gumie robia? To były najlepsze opony na przysychajace czy wilgotne warunki bo miały kosmiczną gume, która sie na niczym nie ślizgała. Ale moja miała chyba inny bieznik. Super pancerna opona i dobra na bezdetki bo sie nie pruje ale jest jedna wada - ciężka. Wiekszość opon waży 1200-1350g. Hutch 1450g.
Tak, tzn. robią na dwóch mieszankach. Jak się zużyje do połowy, to widać, że inny (twardszy) rodzaj gumy jest pod spodem.
Naprawdę oponka niezła.
A taka ciekawostka, że dorwałem komplet (2szt) z przebiegiem max 100km za 70 zł :twisted: .
Nówka w sklepie kosztuje ok. 200 zł. Tutaj możesz się przyglądnąć jaki model miałem (dokładnie to model MX Barracuda): http://www.pinkbike.com/photo/6805264/?s6
Co do masy, to się zgodzę. 1,5kg jedna opona, ale za to bez powietrza można było wrócić do domu. Ścianki boczne były na tyle sztywne, że obręcz była jakieś2cm nad ziemią.
Opony ideał. Kupiłbym je jeszcze raz, gdyby były ogólnodostępnę w Polszy, no i żeby cena nie była taka zaporowa. 150 zł mógłbym na nie wydać, ale nie 200zł :lol: .
GrzesiekDH
Kontakt:

Post autor: GrzesiekDH »

grindz0ne na tyle to z nią nie jeździłem, waże 75kg, na przodzie mam ją już 4 sezon i zostało ok 60-70% bieżnika, dopóki nie porozrywa się (szwy powoli wyłażą) to można spokojnie katować dalej, nie bez powodu nie nadaje się na tył skoro jest stworzona na przód :)
http://www.pinkbike.com/u/grzesiekdh/
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Maxxis Minion dhf 2,5 42 2ply Używam jej na przodzie. Świetne trzymanie w zakrętach, sprawdza się zarówno na suchym jak i lekkim błocie, chociaż bywają takie gleby które nawet lekko wilgotne zapychają ją skutecznie. Wbrew wielu opiniom, po prawie 2 latach użytkowania, wciąż mam około 70% bieżnika, chociaż przyznam, że w górach zaliczyła tylko 6 dni, ale za to sporo jazdy po lokalnych miejscówkach i duuużo dojazdów po asfalcie które wcale jej nie zjadają. Jedyny minus to mimo wszystko spora waga 8/10
WTB Timberwolf 2.5 55/65 super duty Używam jej na tyle. Szeroka, cos jak maxxisa 2,7 albo i więcej. Sprawdza się w każdych warunkach, oprócz totalnego błota. Ścianka trochę cieńsza niż w maxxisie 2 ply, zdarza się złapać snejka. Zużycie umiarkowane, po prawie dwóch latach około 50%. Stosunkowo tania, ale i cięższa od miniona 7/10.

Kenda Knarly 2,1 eco fenomenalny stosunek ceny do tego co oferuje, chyba najlepszy ze znanych mi opon (48 zł za komplet :twisted: ) Gruba ścianka, realnie coś jak 2,35 maxxisa. Szkoda, że już niedostępna, przynajmniej w PL. 8/10.

Continenteal Race King 2.0 drut świetna opona na dirt, lekka, niskie opory toczenia. Jak wspomniałem, używam jej na dircie gdzie przyczepność nie ma większego znaczenia i tam się świetnie sprawdza. Bardzo wolno schodzi bieżnik, po 2 latach prawie wcale nie starta (szczególnie na przodzie). tania. 9/10
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
ODPOWIEDZ