Rower HT do street/dirt/fr do 5000 zł

DavidMazowieckie
Kontakt:

Rower HT do street/dirt/fr do 5000 zł

Post autor: DavidMazowieckie »

Witam,

Wcześniej jeździłem na bitchu z pike-iem i chciałbym znowu coś od ns-a najlepiej, chociaż niekoniecznie z podobnym skokiem w graniacach 140-160.

-wzrost 194 waga 87 KG

Preferencje: tylko ta by najlepiej była rama od ns i nowy rower albo nowe części, nie chcę używek
Mimo tego, że siły mi nie brakuje chciałbym by rower był mimo wszystko też jak najlżejszy, jak będzie krucho z budżetem to trudno, ale jakby dało się coś zrobić z tym to byłoby super.

Pierwsze pytanie składać czy nie składać.
Teoretycznie można kupić core 1 albo core 2 i np. wybebeszyć ze złych rzeczy itp. bo z tego co liczyłem to gdyby to poskładać to wyszło by drożej więc jest się trochę do przodu. A może jest jakiś rower gotowy w dobrej cenie, albo inny można by kupić i lekko zmienić?

A jeśli składać to przede wszystkim na jakiej ramie z ns (niekoniecznie surge) i jakim amortyzatorze?

Rozumiem, że pomoc nie tyczy się jednej części tylko roweru dlatego z góry dziękuję za Wasz wkład w pomoc.

Warto pamiętać, że pod tym linkiem:
http://sklep.joy-ride.pl/rowery/dh-fr-4 ... -bike.html
jest on za 3900 zł nowy (ns core 1 2012)

Pozdrawiam,

David
Orzeszek
Kontakt:

Post autor: Orzeszek »

Dużo ciekawszy i na pewno lżejszy niż te wszystkie nsy
http://allegro.pl/rb-monster-ht-hayes-h ... 22326.html
Myślę że byś jeszcze kilka stówek utargował bo stoi już długo ten rower,osprzęt x0,ciekawa rama,tylko opon brakuje
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

5000zł? Hahahaa. Kilka stówek? Kilka tysięcy utargować... Nie no przesadzam ale 5000zł? Chyba bogowie by cię musieli opuścić.
DavidMazowieckie
Kontakt:

no właśnie widziałem go, ale ta cena http://allegro.pl/rb-monster-ht-hayes-h ... 22326.html
to do najlepszych chyba nie należy co słusznie Pietryna zauważył.
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

mi się wydaje że lepiej fulla kupić viewtopic.php?f=24&t=74224
No chyba cane corso + 888 to nie najlepszy set do dirt/street
www.mudserwis.com
pietryna
Kontakt:

Generalnie jeśli taki przekrój dyscyplin to lepiej sztywniak, albo jakiś maleńki full.
Orzeszek
Kontakt:

bez przesady,ten rb jest wart co najmniej 4k,sama rama + amor w takim stanie to 2k,a gdzie napęd,hamulce,koła i inne "drobiazgi" poza tym za 5k można złożyć coś fajnego.
krylos
Kontakt:

Post autor: krylos »

Ja bym celował w Dartmoora Shine, albo NS Soda Slope, tylko cena nowego zapewne przekroczy 5k :)
DavidMazowieckie
Kontakt:

ale ja z Warszawy jestem, tutaj jakieś murki, tory do dirtu, może skatepark itp, gdzie ja na tym fullu miałbym jeździć ;P
pietryna
Kontakt:

Generalnie mógłbyś nim jeździć tak samo jak zwykłym rowerem do dirtu. Kwestia odpowiedniej siły i motywacji. Szczególnie shine który wydaje mi się w ogóle mniejszy od mojego bitcha.
DavidMazowieckie
Kontakt:

Wolałbym jednak sztywniaka. Boję się, że z trickami z zakresu street będzie ciężko i dodatkowo nagle muszę wydać już nie 5 tysięcy a bliżej 6 tysięcy.
piotrmarch
Kontakt:

Post autor: piotrmarch »

DavidMazowieckie pisze:Wolałbym jednak sztywniaka. Boję się, że z trickami z zakresu street będzie ciężko i dodatkowo nagle muszę wydać już nie 5 tysięcy a bliżej 6 tysięcy.
Tego się trzymaj, nie wiem jaką logiką trzeba się kierować, żeby do streetu proponować fulla... Do tego przy Twoim wzroście plusem byłaby raczej dłuższa ramka, a nie jeszcze krótsza od bitcha.
Dobrze Ci się na bitchu śmigało? Set który miałeś był na prawdę dobry do zastosowań o których piszesz, więc nie wiem czy jest sens kombinować i wydawać 2x więcej.
Surge (Core) jest za długi do streetu, do tego rower który przedstawiłeś jest złożony pod typowy FR więc raczej sobie odpuść.
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41102 tu masz ciekawą opcję, do tego amorek z regulacją skoku albo coś w przedziale 120-140mm skoku i powinna wyjść maszynka jak znalazł.

Edit: może coś takiego? http://rowerowy.com/czesci/amortyzatory ... cus_expert w wersji 130mm oczywiście.
Fonika

Post autor: Fonika »

Osobiście gdybym miała kupować nowy rower to wziełabym rowerek leaf'a
http://www.szwedshop.pl/p/36/405/ruler- ... owery.html

Z tym, że sprzedać amora (duro) i wsadzić coś nowego lepszego np. circus'a o którym pisał piotrmarch lub argyle'a ;)
Orzeszek
Kontakt:

Ja tak to sobie widze,
manitou minute mrd na qr20/rs sektor,
rame dartmoor phantom,
stery dartmoor flash
heble shimano m596 na tarczach xt
napęd shimano zee (na ebayu stoi narazie za 1200,i pewnie jeszcze stanieje)
koła dartmoor raider-novatec - 500 zł na allegro
napinacz dartmoor blade/jakiś używany e13 200 zł
mostek ns quark kierownica nuke proof,dartmoor nitro lub renthal 300 zł
pedały ns aerial
sztyca turner
opony może jakieś wtb,dętki jakieś pierwsze lepsze
i za 5.5k masz nowy rower który poradzi sobie wszędzie...do tego możesz się pobawić kolorkami,np żółte koła biały amor niebieska rama i chromowana sztyca i kierownica z mostkiem
sam bym sobie taki rower poskładał już daawno tylko na białej ramie surge2 i jakimś tańszym białym domainie 318 z żółtymi obręczami :roll: gdybym tylko miał tyle kasy :P
pietryna
Kontakt:

Orzeszek pisze: (na ebayu stoi narazie za 1200,i pewnie jeszcze stanieje)
Pewnie... jak wyjdzie nowa grupa.
DavidMazowieckie
Kontakt:

czemu mam brać dartmoora jeśli sam chcesz dla siebie surgea :P ?
Jakbył kupował jakiś cały rower na rowerowy.com np. ns soda fr2 to też dostałbym rabat czy tylko na części?

EDIT: Czy da się jakoś na sodzie fr2 jeździć na streecie, wiem, że to dosyć hardcorowe pytanie, no ale cóż, może ktoś ma jakieś doświadczenie w jeździe na rowerze typu slope style w mieście?
(aby nie było nie sieję zamętu po prostu tylko nagle okazuje się, że w polsce już są prawie albo w ogóle nie do kupienia core 1 od ns mimo, że jeszcze gdzieś tam widnieją to są niedostępne albo wyprzedane ;/)

Ile kosztowało by wstawienie do metropolisa 1 sprzętu by mieć przerzutki zamiast signlea?

Wiem, że to dwa różne rowery, ale liczyłem ile by wyszło mnie składanie i masakra. Jak wybiorę gotowego ns-a to jestem do przodu ponad 500 zł albo i więcej przy samym metropolisie i ponad 1k grubo na sodzie
pietryna
Kontakt:

Na sodzie raczej nie. Shine jak najbardziej bo jest straszliwie malutki. Z kołami 24 to już w ogóle.
DavidMazowieckie
Kontakt:

Dobra core 1 nie ma nigdzie do kupienia biorę metropolis 1. Muszę sprawdzić jak się jeździ na single speed, więc widział ktoś w Warszawie salon z metropolisami by się przejechać?

Czy mając około 195 zmieszczę się na metropolisie 1?
ODPOWIEDZ