Specialzied demo 8 czy sx trail pomocy

patrycze
Kontakt:

Specialzied demo 8 czy sx trail pomocy

Post autor: patrycze »

Witam

jak zawsze przy wyborze jakiego kolwiek sprzetu pojawil sie przede mna problem. Ktory rower wybrac?!

Poszukje full.a zwinnego, sybkiego, stabilnego takiego na tkorym mogl bym tez pojechac po prostej drodze - bynajmniej nie chodzi mi tutaj o robienie 30km po prostym, od tego mam samochod:P.

Poszukuje czegos co pojedzie przed siebie w maire mozliwosci jak zwykly rower, czegos co bedzie zwinne, i bedzie tym mozna manewrowac po miescie bez szalenstw.

glowne przeznaczenie to zjazdy - na pewno nie bede podjezdzal predzej pchal pod gore!

Jesli chodzi o te dwa modele moje wahania dotycza tego czy dwu polka nie bedzie przeszkadzac w manewrowaniu demo ma ograniczony skret przez to obawiam sie ze nie bedzie zwinny - zalerzy mi tez na niskim srodku cieszkosci.

Kolejne moje pytanie dotyczy tego czy demo nie bedzie bardzo mocno pompowal i czy bedzie to dolujace przy zastosowaniu jakie wam nakreslilem wyzej?

I ostatnie, czy uwazacie ze 2cm skoku z przodu i z tylu to taka wielka roznica jak na polskie warunki? Czy w naszej zeczywistosci mozna wykorzystac taki wielki skok przy umiejetnosciach amatora?

Jak widac z mojej wypowiedzi chcial bym kupic demo 8 ale nie wiem czy po prostu nie bede tego troche zalowal, dla tego moje pytania.

Najbardziej w tym pieknym sporcie lubie ciasne szybkie skrety, dropy i predkosc!

Serce chce demo a rozsadek sx.a...

POMOCYYY

- zdaje sobie sprawe ze dla wielu z was moja wypowiedz jest infantylna i z gory prosze o wypowiedzi pomocne a nie wysmiewcze! :P.

- za brak polskich znakow przepraszam - nie mam mozliwosci ich wpisania
DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

patrycze pisze:moje wahania dotycza tego czy dwu polka nie bedzie przeszkadzac w manewrowaniu
Owszem ma ograniczony skręt , ale nie będzie on zauważalny bo nikt przy normalnej jeździe nie skręca kiery 90*.
patrycze pisze: Czy w naszej zeczywistosci mozna wykorzystac taki wielki skok przy umiejetnosciach amatora
Uwierz mi że można ;)
patrycze pisze:Serce chce demo
To słuchaj serca ;D:D
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

1. FSR zawsze będzie pompować, czy to SX czy Demo.
2. Gdzie skręcasz tak mocno, żeby odczuć mniejszy promień skrętu w dwupółce - na klatce schodowej?
3. Jak nie jeździsz pod górę, to wg mnie Demo.
4. Skok każdy może wykorzystać, wystarczy miękko zawiechę ustawić :mrgreen:
5. Ile masz lat, żeby się tak rozsądkiem przejmować?, 70? ;)

Reasumując - poczytaj, najlepiej pojeździj i przemyśl sobie sam, bo nikt nie jest Tobą i nie wie co lubisz i co robisz. Masz już jakiś rower?
queer0s
Kontakt:

Post autor: queer0s »

Nikt nie wspomniał , że zły dział ? ; O
Suuubuś <3
patrycze
Kontakt:

tak mam rower.

Zaczynalem od full.a za 700zl zajechalem go po tygodniu
potem mialem dirtowke az do teraz,
duzo jezdzilem na full.ach norco...

Najwiecej z tego wszystkiego zalezy mi na kontroli balansie i gipkosci, ale z braku doswiadczenia nie jestem w stanie okreslic ktora z tych dwoch maszyn bedzie zwinniejsza..

nie wiem czy to moje przeswiacznienie tez przypadkiem nie ma zbyt mocnych korzeni w dircie.
Las3k_91 Ldz pisze:5. Ile masz lat, żeby się tak rozsądkiem przejmować?, 70? ;)
to mnie juz w 50 procentach przekonalo do demo!!
DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

No więc bierz demo ;P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Zależy też jakie części. Jeśli chcesz składać to do demo też można wsadzić 1 półkę ;)
patrycze
Kontakt:

Panowie a jeszcze jedno infantylne pytanie..

Czy bedzie jakas roznica w podjezdzaniu miedzy demo a sxp pod lekkie wzniesienia??

chodzi mi o roznice odczuwalna, typu zjade albo nie zjade po podjezdzie ...
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

a moze by sie tak kto spytal jakie roczniki tych ram...?
patrycze
Kontakt:

chodzi mi o cale rowery

specialized sx trail 2012 i demo 8 I (ten tanszy) 2012
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

to moze w takim razie przejedz sie do bikeparku specialized, maja tam demo maja statusy (troche wieksze [chyba] od sx traila), a wlasnie, moze zamiast demo i sx wez statusa? :D To jest chyba cos pomiedzy sx i demo.
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
biadaczq
Kontakt:

Re: Specialzied demo 8 czy sx trail pomocy

Post autor: biadaczq »

Demo to czysta zjazdówka.
Sx trail to raczej fr/slop, rowerek do zabawy ale także pozjeżdżasz
Status to takie eko demo :P
BMX National Champion
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

YT... w porównaniu z nimi za te same pieniądze Spec obwiesza rowery smieciem.
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Tyle że na YT sie zdaje sie czeka pół roku i juz ich nie ma ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jest dział sprzęt gdzie inni pytają się o sprzęt. Na prawde tak trudno zaobserwować jak działa forum? Pierwsza praca będzie trudna. Jeszcze troche takich baboli i skoncze z zasada nie dawania warnów <5 postów.
biadaczq pisze:Sx trail to raczej fr/slop, rowerek do zabawy ale także pozjeżdżasz
Rower 170mm skoku do slope? Dobre sobie.

patrycze pisze:Jesli chodzi o te dwa modele moje wahania dotycza tego czy dwu polka nie bedzie przeszkadzac w manewrowaniu demo ma ograniczony skret przez to obawiam sie ze nie bedzie zwinny - zalerzy mi tez na niskim srodku cieszkosci.
2 półka nie ma z tym nic wspólnego. Predzej zaryjesz niz ci zabraknie zakresu.
patrycze pisze:Kolejne moje pytanie dotyczy tego czy demo nie bedzie bardzo mocno pompowal i czy bedzie to dolujace przy zastosowaniu jakie wam nakreslilem wyzej?
Każdy rower z FSR pedałuje słabo. Nowsze troche lepiej ale nie można mieć pionowego ruchu osi i dobrego pedałowania.
patrycze pisze: I ostatnie, czy uwazacie ze 2cm skoku z przodu i z tylu to taka wielka roznica jak na polskie warunki? Czy w naszej zeczywistosci mozna wykorzystac taki wielki skok przy umiejetnosciach amatora?
Można ale to raczej pytanie jak chcesz jezdzić i co przez amatora rozumiesz. Jak prawie w ogóle do tej pory nie jezdziles to pewnie nie. Ale żeby np. wyciagnąc wiecej zabawy z małego roweru tez trzeba umiejętności.
patrycze pisze:Najbardziej w tym pieknym sporcie lubie ciasne szybkie skrety, dropy i predkosc!
Jak skręty ciasne to nie prędkość. Rower będzie albo stabilny albo zwrotny (wzglednie miedzy sx trail i demo). Zwrotniejszy, skoczniejszy ale mniej wytrzymały i stabilny - sx, wiecej telepania, dh , szybko - demo.
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Odpowiedz sobie na proste pytanie, bardziej cieszy cię latanie, dropowanie, ostre skręcanie, stosunkowo mało wyboiste trasy, tricki, etc. czy zapierniczanie w dół po kamieniach wielkości telewizorów. Jak to pierwsze, bierz SX, jak to drugie bierz Demówkę. Na Demo za dużo nie jeździłem, ale użytkowałem SX Traila przez ponad rok i mogę śmiało polecić tę ramę zarówno do fr jak i do naszego polskiego dh.
misiakr
Kontakt:

Post autor: misiakr »

Po Twojej wypowiedzi doradzam Ci demo. Nie potrzebujesz roweru do jazdy, z czasem umiejetnosci wzrosna,a demo i jego osprzet pozwala na wszystko. Sx to tez fajna ramka, tyle ze polecalbym ja rowniez komus kto rowerem sie porusza i wybiera sie np na lokalne traski. Bierz demo i sie nawet nie zastanawiaj :). Powodzenia!
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

misiakr pisze:Po Twojej wypowiedzi doradzam Ci demo. Nie potrzebujesz roweru do jazdy, z czasem umiejetnosci wzrosna,a demo i jego osprzet pozwala na wszystko. Sx to tez fajna ramka, tyle ze polecalbym ja rowniez komus kto rowerem sie porusza i wybiera sie np na lokalne traski. Bierz demo i sie nawet nie zastanawiaj . Powodzenia!
SX trail od roweru enduro odszedł dobrych pare lat temu. Teraz to bikeparkowy rower bardziej w klasie Wisha czy Intense SS. Jasne do dojazdów sie nadaje ale nie myl rowerów ;) Kwestia stylu jazdy bo na wielu rodzimych trasach ludzie na 160-180mm nie beda od rowerów dh odstawac. Bardziej kwestia komfortu i tego czy na prawde chcesz cisnąc i na tym sie skupic ponad zabawą i zwinnoscia.
CHAPI
Kontakt:

Post autor: CHAPI »

Ciekawe ilu z Was koledzy jeździło dłużej na sx trailu, że każdy poleca tak te demo? ;) Ja na swoim sxie cisne wszystko co sie da i nieodczuwam mocno tego aby brakowało mu skoku. Mój kolega katuje sxa 3 czy 4rok objeżdzając również większość polskich i zagranicznych miejscówek i nie narzeka ani na to aby było jakoś za mało skoku albo aby pękała. W polsce każdy ci doradzi demo bo ma wiecej skoku i nic pozatym. Weź pod uwage ,że na sxie złożysz dużo lżejszy rower (lub już kupisz) a co za tym idzie będziesz szybciej na nim zjeżdzał na bardziej technicznych odcinkach. Od siebie na koniec powiem ,że wiele razy chciałem zmienić SX'a na Demo ale myśląc rozważnie doszedłem do wniosku ,że dużej różnicy na większym rowerze w zjeździe nie będzie a napewno już nie będe latał tak lekko każdej hopki ,nie wspominając o stylowych trikach...
ODPOWIEDZ