RST Launch

SitekDHFR
Kontakt:

RST Launch

Post autor: SitekDHFR »

Witam. Macie jakieś skuteczne sposoby aby ten amortyzator był jakiś miększy? Waże 45kg więc on mi nawet do połowy nie wejdzie na skoczni :shock: Ma on 150 skoku więc pewnie podkładki :roll: Mam go w ramie DunCon Pitbull jeśli to istotne :D
downhil123
Kontakt:

Post autor: downhil123 »

Siema ja też mam tego amora i ja także narzekam na jego pracę nie pracuje on za dobrze ale nie odkryłem żadnego sposobu aby to zmienić jedyne co to popsikać WD 40 a;e to daje tylko chwilowy efekt najlepiej kupić coś innego np. 66 czy domaina
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jakby było go stać na 66 to by nie jeździł na Launch'u

marcino1
Kontakt:

Post autor: marcino1 »

Wyjmij jedną sprężyne i ogólne zrób mu serwis budowa jest prosta powinieneś sobie poradzić nasmaruj ślizgi itp.
Orzeszek
Kontakt:

Post autor: Orzeszek »

Nie psikaj amortyzatora WD-40 jak pisze downhil123 ,bo całkiem Ci się w środku posypie,jedynie brunox i jakiś tuning,można też odkręcić całkiem i lekko wyjąć srebrne pokrętło od regulacji (prawe,regulacja od tłumika),amortyzator jest wtedy 2-3 razy czulszy,ale dziwnie to wygląda i trochę stuka :P potem można oczywiście korek zakręcić i jeździć jak dawniej...
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

Ja młodszemu bratu, który tyle waży kupiłem launch'a, wywaliłem elastomery, jedną sprężynę i pod śruby które trzymają "tłumik" wsadziłem o-ringi. Do środka nalałem oleju do centralnego smarowania i jest w pytkę. Co jakiś czas sobie lagi przeczyści jedynie. Tylko jak jest taki miękki to przez brak tłumienia odbicia kiepsko się skacze.
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Kiedyś chyba komuś wrzucałem launch'a na warsztat.
Chodził w miarę i niedługo później po staremu.
Było to dawno i nie wiem czy to ten sam szajs co kiedyś :]
No i nie chciało mi się bawić w olej bo ten amor chyba zbytnio szczelny nie jest.
I tak pisząc dochodzę do wniosku, że miałem chyba coś o model niższe :P
SitekDHFR
Kontakt:

spróbuje zrobić tak jak Orzeszek mówi. ;) jutro zdam sprawozdanie ;P
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

downhil123 pisze:jedyne co to popsikać WD 40
Ja jebię...
Orzeszek pisze:można też odkręcić całkiem i lekko wyjąć srebrne pokrętło od regulacji (prawe,regulacja od tłumika),amortyzator jest wtedy 2-3 razy czulszy
Miliard od razu... ja jebię^2

Rzeźba w gównie. Ale spróbuj to otworzyć i dać wazeliny kosmetycznej [Rossmann] na ślizgi i uszczelki. Lanie oleju do środka amora bez uszczelek olejowych nie ma większego sensu, bo nie przytrzyma go w środku.
MouflonsRiders
Kontakt:

Post autor: MouflonsRiders »

Też miałem kiedyś RST Lanuch strasznie narzekałem na jego pracę. Dlatego kupiłem Sr Suntour Duro ( nowego za 350 zl ) zrobiłem serwis na zime w nim wymienilem olej na 7.5W motorexa i ciesze sie płynną pracą praktycznie całym skokiem amora bo się nie da go dobić. Wiec najlepsze co możesz zrobić to go sprzedać. Nie dość ze nie pracuje to jeszcze waży. Ewentualnie możesz wymienić olej na 5 - 7.5W
SitekDHFR pisze:Waże 45kg
Ja też waże podobnie
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

MouflonsRiders pisze:Ewentualnie możesz wymienić olej na 5 - 7.5W
Jeśli tam jest jakikolwiek olej to w tłumiku, który jest nierozbieralny.
SitekDHFR
Kontakt:

Dla niektórych nie kumatych... Rower mam od wczoraj i narazie nie mam kasy na jakikolwiek inny amortyzator! Nowy amorek być może w zimie...

@edit

A jakby spróbować wsadzić spręzyny z duro? :roll:
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

SitekDHFR pisze:Dla niektórych nie kumatych
To było nieodpowiednie.
Nalafein
Kontakt:

Post autor: Nalafein »

Wyjmij ten tłumik i po sprawie, możesz też zalać olejem tam gdzie jest sprężyna i uszczelnić od dołu bez tłumika chodzi mięciutko ale nie tłumi.
SitekDHFR
Kontakt:

Zrobiłem tak jak Orzeszek mówił, albo nie działa albo to źle zrobiłem :( Ale tak z ciekawości chciałem wyciągnąć sprężynę i jej tam nie ma. Więc ja już niewiem co tam mam zrobić,;D
ruwenzori
Kontakt:

Post autor: ruwenzori »

Masz wersje RA w ktorej tylko w jednej ladze jest sprezyna, w drugiej tłumik. To, że wyciągniesz tłumik nic Ci nie pomoże, możesz wywalić elastomer z lagi w której jest sprężyna, najlepiej jakbyś skołował sobie miększą sprężyne i je wymienił. Rozkręć amortyzator i wywal ten gówniany smar który tam jest, zastąp go w miarę normalnym. Tak szczerze to z pustego nawet Salomon nie naleje więc cudów się nie spodziewaj.
MouflonsRiders pisze:Też miałem kiedyś RST Lanuch strasznie narzekałem na jego pracę. Dlatego kupiłem Sr Suntour Duro ( nowego za 350 zl ) .
Duro za 350 zł zamiast Launcha RA ? Gratuluje, wymiana sprzętu na jednakowo ch*** ;)
SitekDHFR
Kontakt:

Powiem tak. Z kolegą wyjęliśmy tłumik (pod srebrną nakrętka) i nie ma tam już nic tylko zakręcone na górze ;) A z drugiej strony od dołu kolega wcisnął troszke (to coś tam niepamiętam jak się to nazywa :roll: ) i ja tam nalałem oleju. Chodzi jak marzenie i polecam właśnie taki tuning :P
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

SitekDHFR pisze:Chodzi jak marzenie
zależy o czym marzysz :D

jedyny sensowny sposób to wymiana sprężyny na bardziej miękką, bo jak wywalisz tłumik to trochę jak byś jeździł na kiju do skakania
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
SitekDHFR
Kontakt:

bo jak wywalisz tłumik to trochę jak byś jeździł na kiju do skakania
Napewno lepiej niż wcześniej było :D
ODPOWIEDZ