Sami zaplatacie koła? Czy zlecacie komuś? Jak z cenami?
Sami zaplatacie koła? Czy zlecacie komuś? Jak z cenami?
Ja dawniej zlecałem starszemu Panu z rowerowego i płaciłem 20zł za koło i było idealnie zaplecione. Teraz w jakimś przypadkowo napotkanym rowerowym chcą 40zł za szt. Jak u was z cenami? Mogę zlecić w Lublinie lub w Warszawie.
A może ktoś z was sam to robi? Ciężko się nauczyć?
A może ktoś z was sam to robi? Ciężko się nauczyć?
-
- moderator
- Kontakt:
W warszawie średnio 60zł za zaplecenie w sklepach rowerowych OFC
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- Kontakt:
w krakowie koszt ok 30-40zl + szprychy, ja zawsze zaplatam sam + daje do kumpla do sklepu na dokladniejsze wycentrowanie.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
-
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o zaplatanie w Warszawie to tylko w http://www.bestwheels.pl/
Za 50zł masz dożywotnie centrowanie i dociąganie za friko i ewentualne ratowanie koła, no i koła są zaplecione naprawdę profesjonalnie.
Za 50zł masz dożywotnie centrowanie i dociąganie za friko i ewentualne ratowanie koła, no i koła są zaplecione naprawdę profesjonalnie.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ja sam sobie zaplatam, nie ufał bym kołom zaplecionym przez kogoś, zbyt często widziałem przypadki luzowania się szprych, czy szybkiego skrzywienia kół. Według mnie, obecnie przy hamulcach tarczowych koło nie musi być idealnie proste(przy V nawet 1 mm wkurzał przy hamowaniu, a tak naprawdę tolerancja 1 mm jest wystarczająca), ważne aby szprychy były odpowiednio i równo naciągnięte co daje nam trwałe koło.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Patrząc jakie róznice w wytrzymałosci i centrowaniu sie koła mialem miedzy różnymi doświadczonymi budowniczymi kół miałem nigdy sam nie bede zaplatac bo to wyrabia sie z doświadczeniem setek kół czego sam nie zrobie.
W wwa teraz tylko w Bestwheels zaplatam. Zauważalnie lepszy zaplot niż gdziekolwiek indziej.
W wwa teraz tylko w Bestwheels zaplatam. Zauważalnie lepszy zaplot niż gdziekolwiek indziej.
Właśnie mam podobny punkt widzenia że oprócz schematu trzeba mieć spore doświadczenieSpaced pisze:Patrząc jakie róznice w wytrzymałosci i centrowaniu sie koła mialem miedzy różnymi doświadczonymi budowniczymi kół miałem nigdy sam nie bede zaplatac bo to wyrabia sie z doświadczeniem setek kół czego sam nie zrobie.
btw. ma ktoś jakiś poradnik jak zapleść koło? Na ile tych krzyżyków zaplatacie pamiętam że chyba na 4 ostatnio mi koleś zaplatał.