Nieuczciwy sprzedawca na allegro

F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

monster98 pisze:2.000 k
2 miliony ?? gruboooo :D
monster98
Kontakt:

Post autor: monster98 »

Widzisz różnicę między 2.000 k a 2000 k?... Ogarnij się...
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

monster98 nie można widzieć czegoś , czego nie ma 2000k czy 2.000k to ciagle 2000*1000=2.000.000 ,kropka pomiędzy cyframi nie oznacza nic , pomaga sie jedynie zorientować w liczbie cyfr tak jak w powyższych 2mln ...
postawienie przecinka zazwyczaj oznaczało by ułamek , ale ułamek 2,000 jest bez sensu bo to 2 ...
radze więc najpierw skończ edukacje , a potem podskakuj ....
Hazzelnut
Kontakt:

Post autor: Hazzelnut »

Napisz na komputerze pismo do sądu że zgłaszasz przestępstwo(Zawiadomienie o wykroczeniu/popełnieniu przestępstwa) itp, wyślij mu to i rower masz za tydzien :D
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

...sprawa w sądzie to nie takie chop suiup.... polecam pierw zajść do najbliższego UM w swoim mieście i do kochanego Pana od spraw Reklamacji i spraw konsumenckich ! cie pewnie uświadomi o wszystkim po czym pokieruje do złożenia pozwu sądowego ( przed ówczesnym oficjalnym skierowaniem sprawy na policje min. 2-3 tygodnie..) po listowny powiadomieniu (możliwe telefoniczne ) o probie popełnienia przestępstwa finansowego ( takie to ma znamię jeżeli chodzi o kwotę powyżej 250zł ) potem czeka cie długie oczekiwanie.... 2-3 tygodnie na możliwość odpowiedzi właściciela jeżeli nie czeka cie sąd... w 7 dni składany pozew przed zakończeniem terminu końca oczekiwania na odpowiedz... ( masz 2 tygodnie znowu + :)) dalej nie znam preferencji "pozwanego" to nie podpowiem w każdym razie czeka cie na pewno wizyta na policji...nie daj sie powiedzieli słowa " proszę powiedzieć ze zostało to zgłoszone moze pomoże" oczekuj twardo podejrzenia próby przestępstwa finansowego jeżeli rodzice mają $ raczej zesrają sie w tym temacie i daleko nie patrząc skarbówka jest..tyle
rowerek PB Spider Suspensions boss!
damianfmx
Kontakt:

Post autor: damianfmx »

Hazzelnut A ty nie kojarzysz gościa ( mieszka chyba niedaleko Ciebie) ?? I dalej nie rozumiem twojej wypowiedzi Poniewież zawiadomienie składa się do sądu albo na policję a nie do kolesia. Możesz wytłumaczyć o co ci chodzi ???
FraQ
Kontakt:

Post autor: FraQ »

Narazie go postrasz sądami. Jak nic nie da to składaj zawiadomienie. Albo mu powiedz, że juz zlozyleś.
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

Sprawa wygląda tak, aukcje, licytacje, cena kup teraz to zawarcie umowy więc masz duże szanse. Napisz jeszcze do allegro niech Cie pokierują. Co do samochodów to odległe czasy gdy allegro raczkowało i nie było takich przypadków, były na ebay-u i ludzie dostawali nawet gdy dali dolara za auto warte 10 tys $. Allegro ucząc się na błędach innych serwisów zastrzegło sobie pewne działy i jest tu na pewno dział motoryzacja-samochody, nieruchomości jako działy ogłoszeniowe i mimo że wystawisz aukcje i sprzedasz za 1zł to i tak forma ogłoszenia tak jest w regulaminie. Z tego co ja się orientuje dział sport--> rowery nie należy do ogłoszeń.
Hazzelnut
Kontakt:

damianfmx Chodzi mi o to, że napiszesz takowe coś, ale zamiast wysłać to odrazu do sądu wyślij szanownemu nie uczciwemu sprzedawcy i dopisz, że jak nie dostaniesz roweru to widzimy się w sądzie czy coś w tym stylu (byle groźnie) :D
Nie znam ziomka, ale jakbyś mi na pw dał jego dane albo coś to mogę z nim porozmawiać na ten temat :)
A, i lepiej będzie, jak wyślesz mu pieniądze, a on nie wyśle Ci rowera, wtedy masz podstawy nie tylko ze wzgl na umowę kupna/sprzedaży, ale także poprostu na kradzież :D
damianfmx
Kontakt:

Post autor: damianfmx »

Jutro idę na policję złożyć zawiadomienie to się wszystkiego dopytam.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

też mi się kiedyś trafił taki klient natrętny.
najpierw ustaliliśmy cenę zakupu,zakończyłem licytację z niższą ceną i nie chciał zapłacić ustalonej telefonicznie kwoty.
sprawa trafiła do sądu - jedyne co musiałem zrobić,to powiedzieć że rower spadł z samochodu w trakcie dowozu na pocztę.
za flaszkę załatwiłem papierek ze złomowiska że zutylizowałem rower.
nawet nie pytali o numery ser. bo w aukcji nic nie było na ten temat.

smieszna sytuacja- damianfmx ,podpaliłeś się za bardzo,moim zdaniem.
jestem przekonany,że możesz naskoczyć temu koleszce.
żaden sąd nie będzie rozpatrywał takiej sprawy,bo nie powstała żadna szkoda.
zamiast wypisywać farmazony o autach za 100tyś $ poczytajcie sobie forum allegro,
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

diskordia pisze:zamiast wypisywać farmazony o autach za 100tyś $ poczytajcie sobie forum allegro,
Nie wiem czy takie farmazony. O tym było dosyć głośno w mediach, jak samochód wart kilkanaście (dziesiąt) tys. zł poszedł za 1 zł.
diskordia
Kontakt:

owszem był - jeden przypadek u nas, i ze 2/3 w usa.
natomiast nierozstrzygniętych , ewidentnych oszustw na allegro jest opisanych setki.
policja nawet nie musi przyjąć takiego zgłoszenia,to jakie okoliczności o tym decydują-również jest opisane.
tak jak pisałem wcześniej -przy składaniu doniesienia -musisz dowieść swojej szkody na ustawowo określoną kwotę.a tego jakoś nie mogę się w tym przypadku dopatrzeć.
2 sprawa wygląda tak,że nawet potencjalne wygranie sprawy-nie jest jednoznaczne z nakazem sprzedaży roweru.sąd może ukarać przykładnie jakimś mandatem lub niewielką grzywną i to wszystko.

takie żale, że ktoś nie chce oddać - a ja bym bardzo chciał.
żenujące
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

diskordia pisze:za flaszkę załatwiłem papierek ze złomowiska że zutylizowałem rower.
I chwalisz sie o tym publicznie? Hah, co za ludzie...
diskordia
Kontakt:

czemu miałbym się nie chwalić?? to nie ja nawaliłem przy transakcji.
jakiś cwaniaczek próbował mnie naciągnąc - mam go w dupie.
roweru nie dostał,sprawa umorzona i jeszcze poniósł koszta- niewielkie bo tylko 240pln, ale należało mu się.

tu sytuacja nie jest identyczna - ale pachnie tak samo.
robienie na siłe z kogoś frajera - zawsze będzie wyglądać tak samo.
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

No to trzeba pilnowac swoich aukcji a nie krecic walki ze zlomowiskiem... Za glupote sie placi...
diskordia
Kontakt:

chyba nie doczytałeś dokładnie moich postów? zgubiłeś gdzieś sens.
przynajmniej ja nie rozumiem twojej konkluzji " Za glupote sie placi "
do czego to się odnosi??
Hazzelnut
Kontakt:

spokojnie, ziomuś ma konto junior, dlatego jak cokolwiek mu przyjdzie z sądu to się zesra i wyśle, a jak nie wyśle, to sam w sprawie reprezentować siebie nie będzie, tylko rodzice wynajmą adwokata za 500-1500zł :) nawet jak śledztwo zostanie umorzone będzie do tyłu tą kase :D
diskordia
Kontakt:

śledztwo / postępowanie wyjaśniające- to nie sąd, tylko wszczęcie dochodzenia przez policję - to oni kierują sprawę do sądu,jeżeli faktycznie stwierdzą próbę oszustwa.a jak piałem wcześniej -mogą odrzucić taki wniosek już na etapie przyjęcia zgłoszenia.
poczekamy,niech się wypowie zainteresowany.
ODPOWIEDZ