A więc tak posiadam rower ARKUS VIP 6.0 wiem że to sprzęt MTB całkowicie inny niż rowery full enduro/dh ,służy mi do jazdy czasami z górki obarczonej omijaniem większych chopek i kamieni , jego specyfikacja wygląda nastepująco:
http://www.rowerzysta.pl/allegro/img/vip6/vip61.jpg

Rama/Koło: Romet design Alu 6061 T6, 26"
Rozmiar ramy: 16", 18", 20"
Widelec: Suntour XCM V2, 100mm
Piasta przód: Joytech aluminiowa
Piasta tył: Joytech aluminiowa
Obręcze: stożkowe
Opony: Schwalbe Black Jack 26x2.10
Ilość biegów: 24
Mechanizm korbowy: Truvativ X-Flow
Manetki: Shimano Acera Rapid Fire SL-M360
Przerzutka przód: Shimano
Przerzutka tył: Shimano Deore
Kaseta: Shimano 8-rz
Dźwignie hamulcowe: Shimano STEF 60
Hamulec przód: V-brake aluminiowy
Hamulec tył: V-brake aluminiowy
Chciałbym moc wkońcu poskakać z większych hopek ,jak i również nie musieć obawiać się o zwiększanie predkosci na wiekszych kamieniach czy nierównej trasie. Mam w świadomości że obecne podzespoły nie nadają sie do sybszej jazdy czy skoków i mogło by się to źle skończyć. Ideałem było by zakupienie calkowicie innego kompletnego roweru najćhetniej full'a lecz nie jestem w stanie tego teraz zrobić z przyczyn finansowych. Zastanawiam sie nad pomysłem kupienia porzadnego amorytzatora przedniego ze skokiem 140-160 jednak sporo piszecie tutaj o tym że amor musi wspólpracowac z ramą ,nie wiem czy obecna rama roweru nie sprawi że zanim amor doczeka sie ramy full będzie nadawał sie do wyrzucenia? .A moze lepszym rozwiązaniem byłby tymczasowy dodatkowy zakup jakiejs innej tanszej ramy HT??.Wydaje mi się też że należało by również pomyśleć o mocniejszych hamulcach?