krotko: ROHLOFF czy Finish Line red ?
-
- Kontakt:
krotko: ROHLOFF czy Finish Line red ?
Witam
Zasadnicze pytanie. Czym smarowac lancuch ?
Warunki: glownie w suchym, pyle, ogolnie bez blota ( bloto sporadycznie bardzoo jak zlapie deszcz )
Wiec, czego uzywacie do smarowania swojego napedu ?Co sprawdza sie najlepiej ?
Zasadnicze pytanie. Czym smarowac lancuch ?
Warunki: glownie w suchym, pyle, ogolnie bez blota ( bloto sporadycznie bardzoo jak zlapie deszcz )
Wiec, czego uzywacie do smarowania swojego napedu ?Co sprawdza sie najlepiej ?
-
- Kontakt:
z finish line ani red ani green mi nie pasuje, jeden za rzadki, starcza na chwilę, drugi gęsty i łapie brud.
Od kilku lat używam tylko Pro Road, mało łapie brudu i długo się trzyma.
Właśnie widzę że przeszedł velo do wyprzedaży, także muszę dokupić zapas. Widzę też że zamiast niego są dwa nowe też w złotej butelce, ceramic wax lube i ceramic wet lube, coś mi mówi że jeden z nich to ten stary
Od kilku lat używam tylko Pro Road, mało łapie brudu i długo się trzyma.
Właśnie widzę że przeszedł velo do wyprzedaży, także muszę dokupić zapas. Widzę też że zamiast niego są dwa nowe też w złotej butelce, ceramic wax lube i ceramic wet lube, coś mi mówi że jeden z nich to ten stary

-
- Kontakt:
Na kał : Finish Line zielony - Gęsty, dobrze się trzyma łańcucha, starcza na dłużej, jak nie dasz za dużo, to nie powinien łapać syfu.
Na suche : Pedros Syn Lube (żółto zielony) - Rzadki, szybciej się zużywa, wygodny w rozprowadzaniu, syfu nie łapie.
Używałem również Finish Line czerwonego na suche, jednakże Pedros bije go na głowę.
Na suche : Pedros Syn Lube (żółto zielony) - Rzadki, szybciej się zużywa, wygodny w rozprowadzaniu, syfu nie łapie.
Używałem również Finish Line czerwonego na suche, jednakże Pedros bije go na głowę.
Od 6 lat tylko zielony finshline. Smaruję łańcuch co 2-3 wypady na rower ( 60-80km ) i super się sprawdza. Ważne : przed nałożeniem dokładnie czyszczę łańcuch, potem nakładam warstewkę,chwilę kręcę, wycieram z 5minut. Przed następnym wypadem przecieram jeszcze łańcuch i zero syfu, kaseta się świeci jak psu jajca.
Ride 4 Fun ! Biatch !
freed pisze: Ważne : przed nałożeniem dokładnie czyszczę łańcuch, potem nakładam warstewkę,chwilę kręcę, wycieram z 5minut. Przed następnym wypadem przecieram jeszcze łańcuch i zero syfu, kaseta się świeci jak psu jajca.
Bo właśnie tak poprawnie smaruje się łańcuch, wiele osób wali smar na brudny lańcuch i idzie jeździć a potem płacz i lament, że brudny i klei się do niego syf ( bez żadnych aluzji do niepochlebnych postów wyżej, po prostu doświadczenie z serwisu).
Ja od wielu lat korzystam z zielonego FL i jak napisał Freed, przy odpowiedniej obsłudze wszystko jest czyste jak trzeba. Czerwony FL też jest ok, ale trzeba bardzo często smarować. Rolhoff jest jeszcze bardziej klejący jak zielony FL.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
-
- Kontakt: