Rock Shox Boxxer problem

robert93
Kontakt:

Rock Shox Boxxer problem

Post autor: robert93 »

Witam

Mam problem z cieknącym boxxerem.
Czasem lekko przecieka przy pokrętle regulacji, a dokładniej z pod regulacji "GATE"
Obrazek
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc8856l.jpg/
W rebie trzeba było wyjąć ten srebrny element. Ja to zrobiłem trochę twardo, tj wyciąłem dziurę i go wysunąłem(między innymi dlatego że nie planuję tego sprzedawać). Wyszło lepiej niż się spodziewałem dziurę można zalutować i będzie "jak nowa". Poza tym ten element nie wypada więc jest ok.

Generalnie jak to wyjdzie to musisz na nim zmienić o-ring. Ja dałem minimalnie grubszy(tak wyglądał choć wymiar niby miał być ten sam...). Ponadto na śrubę regulatora dałem taśmę teflonową. Na razie wygląda na to że nic nie leje. Czy taśmę będziesz mógł dać to nie wiem bo ja nie mam pokrętła gate tylko zaślepkę i regulator na imbusa. Ale zmiana oringa i tak powinna problem rozwiązać.

Czystszym rozwiązaniem jest nawiercenie dziurki z drugiej strony i wypchnięte tego bolca rozprężnego w imadle - kombinerkami nawet nie masz co się starać bo nie wyjdzie. To jest element zaprojektowany do wymiany a nie do serwisu. I to wymiany razem z całym tłumikiem... spytaj się harfy czy by ci sam sprzedali.
robert93
Kontakt:

Rozłożyłem ten tłumik (odkręciłem tylko to co się dało, nic nie urwałem, nie uciąłem itp) poskładałem z powrotem dolałem trochę oleju i jest ok tzn. nie cieknie :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

pietryna pisze:kombinerkami nawet nie masz co się starać bo nie wyjdzie
mi o dziwo sie udało i wyjąć i włożyć za pomocą kombinerek ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja to w imadle próbowałem ściskać(tj. łapałem w kombinerki i kombinerki w imadło) i nie dało rady. Szlag mnie trafił i rozwaliłem tak jak jest na zdjęciu. W sumie teraz nie żałuję :P
robert93
Kontakt:

uszczelka zmieniona, teraz już nie cieknie
Ja najpierw śrubokrętem rozpychałem na boki ten metalowy bolec, aż się urwał i wtedy wyszło bez problemu. Resztkę tego wybiłem, a teraz zrobiłem gwint 3mm w tej rurce i wkręciłem małą śrubkę.

Pojawił się nieco inny problem.
W tej goleni, w której jest sprężyna jest coś nie tak.
Są w niej bebechy takie jak na załączonym zdjęciu, ale przez to mam ok. 5cm luzu (tak jakby sprężyna była za krótka,). Poprzedni właściciel miał podłożony kawałek sprężyny, przez co nie było tego luzu, ale tak w oryginale chyba nie było. Długość sprężyny tok ok 44,5cm. Czy to wina sprężyny, czy czegoś w tej goleni brakuje?
Obrazek
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Brakuje sprezyny negatywnej?
robert93
Kontakt:

Rozebrałem lage od spodu i jest tam sprężyna taka jak na foto:
Obrazek
Obrazek

Sprężyna też jest odpowiednia (pytałem w sklepie rowerowym, powinna mieć ok 45cm długości).
robert93
Kontakt:

Już wiem co jest nie tak :)
Mam tłumik od wersji z U-Turnem i jest on trochę za krótki.
Drobna modyfikacja i będzie ok ;)
ODPOWIEDZ