Manetka XT - "1-way release" na "2-way release"?

=Pietr3k=
Kontakt:

Manetka XT - "1-way release" na "2-way release"?

Post autor: =Pietr3k= »

Pytanie - poziom HARD :)

Czy zna ktoś sposób na zmodyfikowanie manetki XT 9-biegowej SL-M751 lub podobnej, aby uzyskać zmianę przełożeń górną dźwignią w obu kierunkach (od siebie i do siebie)? Na zagranicznych forach tylko znalazłem informację, że ktoś próbował, ale nie wiem z jakim skutkiem.

W standardzie manetka pozwala na zrzucanie biegów górną dźwignią do siebie i dopiero system "2-way release" pozwolił tę funkcjonalność rozszerzyć na dwa kierunki pracy, jak np. w manetce: SL-M770.

Jak ktoś ma zdjęcie albo schemat mechanizmu tego "2-way release" - byłbym wdzięczny za podzielenie się :)
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

sam niedawno myslalem o tym samym :) nie skonczylem polibudy wiec z mysla techniczna u mnie nie jest wybitnie ;) jednak tak na zdrowy rozum rozbierz i zobacz wszystkie czesci czy jest mozliwosc. wedlug mnie niebardzo. zbyt wiele czesci trzeba by bylo zmieniac, przekonstruktowac itp.... no i nie wiem ile by to podzialalo. Wedlug mnie to niewarta zachodu operacja.... No i niezawodnosci i skutecznosci tez nie mozesz byc 100 procentach pewny. ale przepraszam bo jestem koniem i nie umiem ci pomoc....Obrazek
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
=Pietr3k=
Kontakt:

Myślę, że lichy żart "jestem koniem i nie mogę Ci pomóc", do którego zmierzała cała Twoja wypowiedź by wystarczył. Autoportret mógłbyś sobie oszczędzić na inne fora.

Jeśli chodzi o początek tej wypowiedzi, to nie sprawdzę czy jest taka możliwość w mojej manetce, ponieważ nie wiem jak docelowo wygląda mechanizm manetki 2-way, do której fizycznego dostępu także nie mam.

Są małe szanse, że komuś udała się ta sztuka, ale mam nadzieję, że chociaż jakiś schemat lub zdjęcie nie-konia się pojawi ;)
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Biorąc pod uwagę fakt że Shimanowi skonstruowanie takiej manetki zajęło jakieś 15 lat to musi to być baaardzo skomplikowane rozwiązanie. Lepiej kup Attaca. Bez porównania bardziej ergonomiczna manetka.
=Pietr3k=
Kontakt:

Nie biorę pod uwagę zmiany manetki.
Co z tego, że Shimano myślało nad tym 15 lat?

Ja nie chcę tego wymyślać na nowo, tylko zaaplikować, o ile to wykonalne, istniejący patent gdzie indziej.
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

nie jest to wykonalne. 4/5 bebechów w tej manetce wygląda inaczej. to że coś jest wymyślone nie znaczy ze da sie to zaaplikowac.... Iphona tez juz wymyslona a sprobuj go zaaplikowac...
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
=Pietr3k=
Kontakt:

Okeeej.
Jako ciekawostkę zapytam Cię... Czy wiesz, że oszczędzając około 200zł, z manetki 770-ki możesz zrobić 970-kę przy pomocy ostrego nożyka i śrubokręta, dodając do 770 opcję zrzucenia w dół 2 biegów na raz w dwóch kierunkach? To też każdy uważał za niemożliwe, bo to inne bebechy - a to jest wykonalne.
Nie neguj tak stanowczo, bo jeszcze przed chwilą nie wiedziałeś co sądzić na ten temat, a teraz już jesteś pewny swego ;)

Skoro zaglądałeś do bebechów manetki z 2-way'em, to czy mógłbyś zapodać jakieś fotki żeby się temu lepiej przyjrzeć?
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

=Pietr3k= pisze:Czy wiesz, że oszczędzając około 200zł, z manetki 770-ki możesz zrobić 970-kę przy pomocy ostrego nożyka i śrubokręta, dodając do 770 opcję zrzucenia w dół 2 biegów na raz w dwóch kierunkach? To też każdy uważał za niemożliwe, bo to inne bebechy - a to jest wykonalne.
chętnie usłyszę tą ciekawostkę, bo mam 770kę :D
43RIDE magazyn rowerowy
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

=Pietr3k= pisze:Czy zna ktoś sposób na zmodyfikowanie manetki XT 9-biegowej SL-M751 lub podobnej, aby uzyskać zmianę przełożeń górną dźwignią w obu kierunkach (od siebie i do siebie)?
Manetki w środku są zupełnie inne
=Pietr3k= pisze: z manetki 770-ki możesz zrobić 970-kę przy pomocy ostrego nożyka i śrubokręta, dodając do 770 opcję zrzucenia w dół 2 biegów na raz w dwóch kierunkach?
Manetki w środku są bardzo podobne.
Obrazek

Na tej zasadzie możesz do obecnej generacji hamulca slx dodać regulację free stroke jaką ma xt, a do poprzedniej juz nie.
Jeszcze prościej chcesz żeby to wytłumaczyć?
muras pisze:Lepiej kup Attaca
już deore lepsze i też zrzuca w obie strony.

Tom@s http://forums.mtbr.com/drivetrain-shift ... 49266.html
=Pietr3k=
Kontakt:

Jeszcze prościej chcesz żeby to wytłumaczyć?
SeraaX, skoro powyższy kolega raz gdyba i nic nie wie, nazywa się koniem, a post poniżej pisze, że stanowczo nie - to jak w ogóle mam brać jego wypowiedzi na poważnie? :D ;)

Jeśli też uważasz, że się nie da, to okej.
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

SeraaX pisze: "Lepiej kup Attaca"

już deore lepsze i też zrzuca w obie strony.
Miałem na myśli ergonomię. Patent Shimano z manetka sterowaną palcem wskazującym zawsze uważałem za poroniony, dla tego wiele lat temu wybrałem Attaca. Jakiś czas temu kupiłem SLXa z 2wayem i do teraz nie mogę dojść do tego jaki miało cel dodanie możliwości operowania kciukiem skoro i tak bez względu na ustawienie na kierownicy nie można do niej sięgnąć. Dla tego nadal śmigam na Attacu i czekam na wygodną manetkę od Shimano.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

muras pisze:jaki miało cel dodanie możliwości operowania kciukiem skoro i tak bez względu na ustawienie na kierownicy nie można do niej sięgnąć
wnioskuje z tego że jesteś stolarzem :) Wg mnie xt jest bardzo wygodną manetką, slx również.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Mam manetki slx i praktycznie zapomniałem że można też używać palca wskazującego(nigdy tego nie lubiłem).
ODPOWIEDZ