Rozmiarówki opon Maxxisa
Rozmiarówki opon Maxxisa
Witam
Przed chwilą założyłem świeżutką oponkę Maxxis Mobster 2,35". Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazała się dużo węższa od obecnej Kendy Nevegal (również 2,35")! Napisy na oponie utwierdzają w przekonaniu, że to jest 2,35". No dobra, zmierzyłem. Po dokładnym zmierzeniu wyszło mi, że ta opona ma niecałe 2,0". Centymetr mniej. Cholera mnie trafia jak tylko na to patrzę, bo wybrałem ją sobie jeszcze na przód.
Czy da się z tym coś zrobić? Rozumiem, słyszałem, że Maxxis zawyża rozmiarówki, ale o 0,35"?!
Pozdrawiam
Przed chwilą założyłem świeżutką oponkę Maxxis Mobster 2,35". Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazała się dużo węższa od obecnej Kendy Nevegal (również 2,35")! Napisy na oponie utwierdzają w przekonaniu, że to jest 2,35". No dobra, zmierzyłem. Po dokładnym zmierzeniu wyszło mi, że ta opona ma niecałe 2,0". Centymetr mniej. Cholera mnie trafia jak tylko na to patrzę, bo wybrałem ją sobie jeszcze na przód.
Czy da się z tym coś zrobić? Rozumiem, słyszałem, że Maxxis zawyża rozmiarówki, ale o 0,35"?!
Pozdrawiam
Przyczepność przyczepnością, a szerokość szerokością.Spaced pisze:Opona ma zapewniać przyczepność nie spełniać wymagania użytkownika na temat szerokosci. Maxxisy w 2.5 czy 2.35'' trzymaja podobnie, czesto lepiej niz konkurencyjne odpowiedniki w tej samej szerokosci wiec nie wiem czemu panika.
W grząskim błocie czy piasku nie będzie mi się liczyła przyczepność, tylko to, jak bardzo się zakopię, zależeć będzie od szerokości właśnie.
Obręcze mam bardzo szerokie, poza tym nie będę zmieniał jej dla opony bo to bez sensu kompletnie...
Pytanie czy to możliwe by było aż tak wielkie przekłamanie z tymi rozmiarami?
Na błocie grząskim jak dasz za szeroką opone to bedzie gorzej nie lepiej.Rurku pisze:Przyczepność przyczepnością, a szerokość szerokością.
W grząskim błocie czy piasku nie będzie mi się liczyła przyczepność, tylko to, jak bardzo się zakopię, zależeć będzie od szerokości właśnie.
A po piasku żeby jezdzic to potrzebowałbyś fatbike (czyt. wielkie baloniaste opony po 4-5 cali) i tak więc twoje argumenty są troche od czapy
-
- Kontakt:
Tak ale ludzie je sobie polecają dalej więc może nie warto się stresować pierdołami? Wg. powszechnej opinii mało opon na rynku dorównuje maxxisom, a wy zamiast sie stresowac czy dobrze trzymaja macie rozkminy jak pod linijką wyjdzie. Panowie do jasnej cholery, rower słuzy do jazdy nie do pomiarów.jakubas101 pisze:Kurde to mnie zmartwiliście. Zamiaruję kupić Minion'y DHF i DHR 2.35 lub 2.5. Jak to jest u innych użytkowników tych opon? Też macie węższe opony w porównaniu do nominalnych szerokości podawanych przez producenta?
-
- Kontakt: