Niedawno kupiłem amortyzator tylni manitou swinger 4way 241mm, i nie mam w nim powietrza. Moje pytanie to: jak go mogę napompować? tam jest wentyl prawie na równi czerwonej nakrętki i pompka mi się tam nie mieści.
To mój pierwszy taki amor i kompletnie niewiem jak to zrobić . Prosze o szybką odpowiedź.
Żeby go napompować musisz mieć specjalną pompkę do amortyzarów, czerwoną nakrętkę można też wkręcić/wykręcić, to jest bodajże rozmiar 16, wtedy może ci się zrobić więcej miejsca dla pompki
GrzesiekDH pisze:czerwoną nakrętkę można też wkręcić/wykręcić, to jest bodajże rozmiar 16
dokładnie. Ale i tak po tym zabiegu nie dasz rady ram wbić powietrza zwykłą pompką rowerową. Potrzebujesz specjalnej pompki do amorów. Może spróbuj w jakimś serwisie, a jak nie to pozostaje zakup pompki.
mi się kiedyś udało nabić ok 90 psi do duroluxa kompresorem ;D ale jednak polecam zrobić to za pomocą tej pompki, a odnośnie tej nakrętki to ona chyba też coś zmienia w pracy dampera?
GrzesiekDH pisze:a odnośnie tej nakrętki to ona chyba też coś zmienia w pracy dampera?
zwiększa/zmniejsza komorę powietrzną, czyli reguluje progresje dampera. Jeżeli w zbiorniku jest już powietrze, to siłą rzeczy zwiększa/zmniejsza ciśnienie.
Podjedź do pierwszego bardziej "ekskluzywnego" sklepu/serwisu tam Ci to nabiją za free tylko też ważne jest jaki przedziałem do twojej wagi. A tak nawiasem skoro nie ma powietrza , to chyba i oleju nie bedzie mial??
Jeśli jednak ma to pod żadnym pozorem nie uginaj tłoczyska bo go zapowietrzysz!!
jeżeli damper nie ma powietrza to nie ma tłumienia, działa jak katapulta, wiem bo kolega mi raz sprawdzał do czego służy wentyl w damperze ;D po nabiciu z powrotem działa jak należy
Katapultę to masz jak jest zapowietrzony, bez powietrza w zbiorniczku poprostu będzie bardzo miękki (bez progresji) i może się łatwo zapowietrzyć jeżeli go będziesz uginał w takim stanie.
Sandwitch Swinger na SP|V musi mieć powietrze żeby miał tłumienie. Ciśnienie powietrza rozpycha ifp, które rozpycha olej, który dopycha zawór SPV do pistona. Bez powietrza nie ma docisku i nie ma tłumienia.
Sandwitch pisze:i może się łatwo zapowietrzyć jeżeli go będziesz uginał w takim stanie.