[amortyzator tylni] manitou swinger 4way problem.

kubcioSS
Kontakt:

[amortyzator tylni] manitou swinger 4way problem.

Post autor: kubcioSS »

Siema

Niedawno kupiłem amortyzator tylni manitou swinger 4way 241mm, i nie mam w nim powietrza. Moje pytanie to: jak go mogę napompować? tam jest wentyl prawie na równi czerwonej nakrętki i pompka mi się tam nie mieści.
To mój pierwszy taki amor i kompletnie niewiem jak to zrobić :cry: . Prosze o szybką odpowiedź.

Pozdro
GrzesiekDH
Kontakt:

Post autor: GrzesiekDH »

Żeby go napompować musisz mieć specjalną pompkę do amortyzarów, czerwoną nakrętkę można też wkręcić/wykręcić, to jest bodajże rozmiar 16, wtedy może ci się zrobić więcej miejsca dla pompki
http://www.pinkbike.com/u/grzesiekdh/
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

GrzesiekDH pisze:czerwoną nakrętkę można też wkręcić/wykręcić, to jest bodajże rozmiar 16
dokładnie. Ale i tak po tym zabiegu nie dasz rady ram wbić powietrza zwykłą pompką rowerową. Potrzebujesz specjalnej pompki do amorów. Może spróbuj w jakimś serwisie, a jak nie to pozostaje zakup pompki.
GrzesiekDH
Kontakt:

mi się kiedyś udało nabić ok 90 psi do duroluxa kompresorem ;D ale jednak polecam zrobić to za pomocą tej pompki, a odnośnie tej nakrętki to ona chyba też coś zmienia w pracy dampera?
MUSZEL
Kontakt:

GrzesiekDH pisze:a odnośnie tej nakrętki to ona chyba też coś zmienia w pracy dampera?
zwiększa/zmniejsza komorę powietrzną, czyli reguluje progresje dampera. Jeżeli w zbiorniku jest już powietrze, to siłą rzeczy zwiększa/zmniejsza ciśnienie.
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Podjedź do pierwszego bardziej "ekskluzywnego" sklepu/serwisu tam Ci to nabiją za free tylko też ważne jest jaki przedziałem do twojej wagi. A tak nawiasem skoro nie ma powietrza , to chyba i oleju nie bedzie mial??
Jeśli jednak ma to pod żadnym pozorem nie uginaj tłoczyska bo go zapowietrzysz!! ;)
GrzesiekDH
Kontakt:

jeżeli damper nie ma powietrza to nie ma tłumienia, działa jak katapulta, wiem bo kolega mi raz sprawdzał do czego służy wentyl w damperze ;D po nabiciu z powrotem działa jak należy
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

Katapultę to masz jak jest zapowietrzony, bez powietrza w zbiorniczku poprostu będzie bardzo miękki (bez progresji) i może się łatwo zapowietrzyć jeżeli go będziesz uginał w takim stanie.
MUSZEL
Kontakt:

Sandwitch Swinger na SP|V musi mieć powietrze żeby miał tłumienie. Ciśnienie powietrza rozpycha ifp, które rozpycha olej, który dopycha zawór SPV do pistona. Bez powietrza nie ma docisku i nie ma tłumienia.
Sandwitch pisze:i może się łatwo zapowietrzyć jeżeli go będziesz uginał w takim stanie.
z tym sie oczywiście zgodze
ODPOWIEDZ