[ACextreme) Canyon Torque FRX 2012
[ACextreme) Canyon Torque FRX 2012
Wyciąg w Wiśle mi ostatnio zamknęli niespodziewanie, więc udało się zdjęcie czystego roweru zrobić przypadkiem.
Zmieniłem Konę Operator na coś takiego z powodu prozaicznego - mikroskopijna dopłata, a rower mam nowy. Korciło mnie przy tym, aby sprawdzić co te Canyon'y warte nie inwestując w ten eksperyment.
SPECYFIKACJA:
Rama: Canyon FRX 2012 200mm/180mm
Widelec: Fox 36 VanR Performance 180mm OEM (Kashima na lagach)
Damper: Fox Van RC2 240mm, 350lbs
Koła: Sun Ringle Drift 2.1 kompletne
Hamulce: Avid Elixir 7 Custom (zacisk przód Code/ tył Elixir) 200mm P/T
Mostek: Spank Spoon 50mm
Kierownica: Race Face Atlas 780mm
Korba: Shimano Zee
Przerzutka tył: Shimano Zee FR
Kaseta: Shimano Deore 11-36 10sp
Manetki: SLX 10sp
Stery: Cane Creek 10S
Napinacz: E13 LS1
Pedały: HT
Sztyca: SDG Micro I-Beam SP
Siodło: SDG I-Fly C
Gripy: ODI Rogue
Opony: różne, różniste! Kilka opcji 2ply 2.5"
Waga realna 16.7kg - 17.00kg w zależności od opon (wszystkie 2ply)
Pierwsze wrażenia: Jest świetny! Zawieszenie poducha, 36 chodzi jak marzenie, rower idzie po trasie bardzo cicho (Zee!!!) i płynnie. Dobra geometria pod DH dla fun'u. Jak na razie śmigam na ustawieniu ramy DH, lecz jest opcja FR, gdzie uzyskuje 180mm na zawiasie i 65" główkę, a zawieszenie staje się znacznie bardziej progresywne. Sztywny bocznie ogon, na co nie wskazuje do końca konstrukcja.
Jakość wykonania i dopracowania całości na wysokim poziomie.
Jak na razie jestem zadowolony. Maszyna jest raczej przejściowym punktem do moich marzeń
Zmieniłem Konę Operator na coś takiego z powodu prozaicznego - mikroskopijna dopłata, a rower mam nowy. Korciło mnie przy tym, aby sprawdzić co te Canyon'y warte nie inwestując w ten eksperyment.
SPECYFIKACJA:
Rama: Canyon FRX 2012 200mm/180mm
Widelec: Fox 36 VanR Performance 180mm OEM (Kashima na lagach)
Damper: Fox Van RC2 240mm, 350lbs
Koła: Sun Ringle Drift 2.1 kompletne
Hamulce: Avid Elixir 7 Custom (zacisk przód Code/ tył Elixir) 200mm P/T
Mostek: Spank Spoon 50mm
Kierownica: Race Face Atlas 780mm
Korba: Shimano Zee
Przerzutka tył: Shimano Zee FR
Kaseta: Shimano Deore 11-36 10sp
Manetki: SLX 10sp
Stery: Cane Creek 10S
Napinacz: E13 LS1
Pedały: HT
Sztyca: SDG Micro I-Beam SP
Siodło: SDG I-Fly C
Gripy: ODI Rogue
Opony: różne, różniste! Kilka opcji 2ply 2.5"
Waga realna 16.7kg - 17.00kg w zależności od opon (wszystkie 2ply)
Pierwsze wrażenia: Jest świetny! Zawieszenie poducha, 36 chodzi jak marzenie, rower idzie po trasie bardzo cicho (Zee!!!) i płynnie. Dobra geometria pod DH dla fun'u. Jak na razie śmigam na ustawieniu ramy DH, lecz jest opcja FR, gdzie uzyskuje 180mm na zawiasie i 65" główkę, a zawieszenie staje się znacznie bardziej progresywne. Sztywny bocznie ogon, na co nie wskazuje do końca konstrukcja.
Jakość wykonania i dopracowania całości na wysokim poziomie.
Jak na razie jestem zadowolony. Maszyna jest raczej przejściowym punktem do moich marzeń
http://www.endura.pl
Coś mi się tu nie zgadza w częściach
Zee było fabrycznie zamontowane?
Może nie tak ładny jak wersja czarno-niebieska, ale i tak rower świetny. Gdybym tylko miał kasę to już bym na takim jeździł, idealnie się wpasowuje w moje wymagania, a to co piszesz o ustawieniu fr w ramie jeszcze bardziej mnie przekonuje

Może nie tak ładny jak wersja czarno-niebieska, ale i tak rower świetny. Gdybym tylko miał kasę to już bym na takim jeździł, idealnie się wpasowuje w moje wymagania, a to co piszesz o ustawieniu fr w ramie jeszcze bardziej mnie przekonuje

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
No dobre zmiany, szczególnie korby.
A tak w ogóle to chyba M-ka, jak jest z rozmiarem? Pytam bo na stronie jest napisane "M (18,5)" a w tabelce podany wymiar 440mm czyli ponad cal mniej.
A tak w ogóle to chyba M-ka, jak jest z rozmiarem? Pytam bo na stronie jest napisane "M (18,5)" a w tabelce podany wymiar 440mm czyli ponad cal mniej.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Sądzę że porównywalna sztywność jak w operatorze... czy troszkę mniej czy bardziej to nie wiem, lecz różnicy wyczuwalnej brak. Być może duży w tym udział X-12 na tyle, które sprawia świetne wrażenie, lecz sama konstrukcja haków gdy się przyjrzysz z bliska nie jest tak delikatna jak na ogólnych zdjęciach.Spaced pisze:No wlasnie to mnie zastanawiało bo patrzyłem na ta rame i myślałem, ze nudel będzie totalny. Podobnie sztywne to do Operatora?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ogólnie jestem bardzo zadowolony zarówno z korby, jak i z przerzutki Zee.
Przerzutka z włączonym hamulcem jest wyraźnie cichsza od Sram X-7, którą miałem w Konie... lecz gdy hamulec wyłączysz to tłucze się niesamowicie i jest obawa wręcz o jej urwanie
Lecz po to hamulec jest aby z niego korzystać. Sama praca bez zarzutu.
Co istotne hamulec jest regulowany - jak odkręcisz tą obudowę z tworzywa to można go wzmocnić - fabrycznie śrubka regulacyjna jest wkręcona do połowy - jakby ją docisnąć (jeszcze nie próbowałem) to może dać efekt zupełnego braku tłuczenia się przerzutki!
Podsumowując Zee to na prawdę świetna grupa moim zdaniem, a co ważne w dobrej cenie... poza hamulcami, które wychodzą drożej niż Code 2012.
Przerzutka z włączonym hamulcem jest wyraźnie cichsza od Sram X-7, którą miałem w Konie... lecz gdy hamulec wyłączysz to tłucze się niesamowicie i jest obawa wręcz o jej urwanie

Co istotne hamulec jest regulowany - jak odkręcisz tą obudowę z tworzywa to można go wzmocnić - fabrycznie śrubka regulacyjna jest wkręcona do połowy - jakby ją docisnąć (jeszcze nie próbowałem) to może dać efekt zupełnego braku tłuczenia się przerzutki!
Podsumowując Zee to na prawdę świetna grupa moim zdaniem, a co ważne w dobrej cenie... poza hamulcami, które wychodzą drożej niż Code 2012.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: