Ustawienie siodła/sztycy
Ustawienie siodła/sztycy
Siema, wyjeżdżam z takim trochę dziwnym pytaniem, ale jak prawidłowo ustawić wysokość sztycy i położenie siodła do DH? Czym się sugerować?
Na pewno tym, żeby przy dobiciu siodełko nie dotknęło opony. Wyjmij damper, "ugnij" ramę do końca, ustaw siodełko tak żeby było trochę wyżej od opony, a później ustawiaj już od tego progu w górę tak, jak Ci będzie wygodnie. To zależy od preferencji, ja mam stosunkowo wysoko siodło, wszyscy znajomi (nawet wyżsi) mówią że jest źle i muszę dać niżej. A mi się tak dobrze jeździ.
Co do siodełka, równolegle do ziemi. Raczej na środku prętów. W razie dyskomfortu przesuń w przód/tył.
Co do siodełka, równolegle do ziemi. Raczej na środku prętów. W razie dyskomfortu przesuń w przód/tył.
-
- Kontakt:
Myślę że siodełko po prostu ustaw tak jak ci wygodnie.
Może istnieją jakieś profesjonalne poradniki ale mało kto się do nich stosuje.
Podstawą jest aby przy dobiciu dampera siodełko nie otarło o opone(nhp890 ma jak najbardziej racje) i to wszystko. Oczywiście ustawienie siodła po środku prętów uniemożliwi ich wygięcie przy ostrzejszej glebie. Resztę ustaw według własnego uznania.
Może istnieją jakieś profesjonalne poradniki ale mało kto się do nich stosuje.
Podstawą jest aby przy dobiciu dampera siodełko nie otarło o opone(nhp890 ma jak najbardziej racje) i to wszystko. Oczywiście ustawienie siodła po środku prętów uniemożliwi ich wygięcie przy ostrzejszej glebie. Resztę ustaw według własnego uznania.