Witam
Mam prośbę o pomoc przy dobraniu długości dampera do wyżej wymienionej ramy...z tego co udało mi się odnaleźć na forum długość powinna być 8,5" x2,5".
Na stronie nicolaia doczytałem się o możliwości zastosowania damperów o długości 210,222 i 240mm tylko wtedy należy mocować przy innych wejściach.
Wcześniejszy właściciel coś kombinował z mocowaniem i dlugością dampera przez co widać obicia w okolicy rury podsiodłowej(nie wiem jak to dokładniej opisać bo tam to zawieszenie strasznie dziwnie pracuje)
Wg. mnie damper jest nieprawidłowo zamontowany lub wymiary są nie takie jak być powinny.....
Damper jaki jest w tym momencie to fox vanilla r.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dobranie dampera do nicolai lambda
-
- Kontakt:
Miałem taką ramę przez dobre 3 sezony (ta z Bielska to była moja) i bardzo mile ją wspominam. Praca zawieszenia była świetna, tylko damper (Shock Works) był słabym ogniwem. No i waga - rama ponad 6 kg, ale szczęśliwi kilogramów nie liczą.
Wracając do dampera to mój miał długość 222mm. Problem z montażem innego polegał na tym, iż ten wahliwy element (na zdjęciu czarny) jest wąski w środku i nie ma miejsca na zbiornik wyrównawczy. Widziałem w takiej ramie np Foxy ze zbiorniczkiem na przewodzie montowanym do ramy z boku. Można też pokusić się o ordynarne urżnięcie tych odbojników z gumkami i ich mocowaniem, to wtedy powinno się zrobić miejsce na damper, ale to drastyczne i nieodwracalne rozwiązanie. Tak czy siak życzę powodzenia
Wracając do dampera to mój miał długość 222mm. Problem z montażem innego polegał na tym, iż ten wahliwy element (na zdjęciu czarny) jest wąski w środku i nie ma miejsca na zbiornik wyrównawczy. Widziałem w takiej ramie np Foxy ze zbiorniczkiem na przewodzie montowanym do ramy z boku. Można też pokusić się o ordynarne urżnięcie tych odbojników z gumkami i ich mocowaniem, to wtedy powinno się zrobić miejsce na damper, ale to drastyczne i nieodwracalne rozwiązanie. Tak czy siak życzę powodzenia
niemłody zapaleniec
-
- Kontakt:
Dzięki wielkie...bardzo możliwe,że śmigam właśnie na Twojej ramce....próbuję cały rower doprowadzić do normalnego stanu bo jest niestety trochę roboty po starym właścicielu....na ebayu obczaiłem dampery gdzie zbiornik jest oddzielnie montowany do ramy...tylko koszt ok 500$...złodzieje;)...w tym momencie traktuję rower bardziej jako projekt bo jazdę mam dawno za sobą...ale byłem w wakacje na słowacji i się sprawdził:)w tym momencie jestem w trakcie poszukiwania sintesi bazooka bo podobnie jak nicolai jest dość specyficzna