Mam taki problem,że swinger dobił mi kilka razy na hopie po czym nie działa teraz tłumienie, oraz gdy go mocno, oraz szybko ugnę to jak wraca ma taki dziwny dźwięk, czytałem trochę na ten temat i inni piszą, że zapowietrzony itd. Lecz proszę o pomoc kogoś bardziej kompetentnego, kto będzie wiedział co się stało i jak to naprawić
tzn nie stuka tylko wraca tak samo chociaz by było na max lub na min tłumienia, a dzwięk jest taki bardziej głośny niż zwykle ale nic nie stuka, spróbuje dopompować jak tylko przyjdzie mi popka, a jak nie to co trzeba zrobić?
mówisz o tłumieniu powrotu ? jeśli tak to mogła Ci się poluzować śruba która skręca tłok z zaworami i wtedy nie ma tłumienia powrotu(mi tak się stało), a jeśli chodzi o dźwięk to przy okazji mógł się zapowietrzyć. Proponuję zrobić serwis.
Jeśli masz imadło i oriętujesz się trochę jak obchodzić się wszelkiego rodzaju mechanicznymi rzeczami to powinieneś sobie poradzić możesz mieć tylko problem z poprawnym zalaniem dampera. Ale jeśli nie grzebiesz zbyt często z przy sprzętach to radze oddać damper do serwisu bo go uszkodzisz.
decyduję się robić z amorkiem sam, czy ma ktoś jakiegoś manuala do swingera 4-way, jakieś instrukcje na jaką głębokość wsunąć to iff, czy jak to się tam nazywa w zbiorniku wyrównawczym
Ifp masz podane w tabelach manitou ja przy damperze 241 ustawiałem na 45mm. Tak jak kolega Ci napisał tam na końcu tłoka jest śrubka która trzyma 3 shimy, jeśli się poluzowała to nie spełniają one swojej funkcji i przy powrocie nie tamują oleju przez co masz dużo słabszy powrót. Ostatnio bawiłem się shoxem z platformą i jeżeli w dwóch elementach nastąpi utrata odpowiedniego ciśnienia to też nie ma tłumienia. Swingery są dosyć proste w budowie wiec powoli to robiąc napewno sobie poradzisz Jak coś to pisz to Cie poratuje