Zakupiłem 5 sierpnia piastę Novateca:
http://allegro.pl/piasta-novatec-d042sb ... 80024.html
Na to aby sprzedający łaskawie wysłał towar czekałem 2 tygodnie! Po zgłoszeniu sprawy Allegro wreszcie wysłał. I tu kolejny zonk, zamiast Novateca D042SB na 4 maszynach jest NOVATEC D142SBT na 2. Ta pierwsza kosztuje ok. 150pln także zakup używki w b.dobrym stanie za 100pln to atrakcyjna oferta, ale ta druga nowa kosztuje 110, więc zupełnie nie opłaca się używki. Żeby tylko to, piasta wg. opisu "była używana 1tydzień resztę czasu leżała półce", tymczasem widać po niej tysiące przejechanych kilometrów, piasta była rozkręcana, w środku latała podkładka, brak szybkozamykacza a na bębenku luzy na 1mm. Po prostu złom niewarty nawet połowy tej stówki. Ze sprzedającym nie ma kontaktu, Allegro jak zwykle umywa ręce i sugeruje zgłoszenie sprawy na policję/do sądu.
Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji, zgłaszał podobną sprawę na policję? Czy będą chcieli zabezpieczyć piastę jako dowód rzeczowy? Jak procedura taka wygląda?
Allegro - towar niezgodny z opisem, co robić?
Tak na zdjęciu widać jak się dobrze przyjrzeć, ale ja się nie przyglądałem dobrze, wierzyłem w opis... A na pierwszy rzut oka piasty podobne. Dopiero jak miałem ją w łapach się zorientowałem że to nie ten model. Nie zmienia to jednak faktu że z gościa oszust podły jest. Nie pomyślałem żeby go na portalach szukać, dzięki za radę, dzisiaj coś podziałam w tym kierunku.
Ed/ Znalazłem delikwenta na FB. Co mu tam napisać najlepiej?
Ed/ Znalazłem delikwenta na FB. Co mu tam napisać najlepiej?
"wpierdol" to nic innego jak groźba i jest to karalne.
Napisz, najlepiej w komentarzu pod zdjęciem głównym, czy czymś rzucającym się w oczy coś takiego:
W związku ze sprzedażą przez ciebie/pana na allegro towaru niezgodnego z opisem informuję, że dalsze unikanie kontaktu będzie skutkowało zgłoszeniem sprawy na policję wraz z całym materiałem (link, albo najlepiej kopia strony aukcji, sama piasta, może jakiś katalog, w którym wyszczególniono różnice pomiędzy oboma modelami) świadczącym o dokonanym czynie wynikającym z artykułu..."
Poszukaj artykułu mówiącego, że kto nakłania inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia swoim majątkiem podlega karze (...) i wrzuć numer artykułu i paragrafu na koniec tekstu.
Jak nie zmięknie, to pozostaje policja i smarowanie go na jego profilach na portalach społecznościowych, ale tak, żeby nie przesadzić (groźby, pomówienia i wszystko, czego może użyć przeciw Tobie)
Napisz, najlepiej w komentarzu pod zdjęciem głównym, czy czymś rzucającym się w oczy coś takiego:
W związku ze sprzedażą przez ciebie/pana na allegro towaru niezgodnego z opisem informuję, że dalsze unikanie kontaktu będzie skutkowało zgłoszeniem sprawy na policję wraz z całym materiałem (link, albo najlepiej kopia strony aukcji, sama piasta, może jakiś katalog, w którym wyszczególniono różnice pomiędzy oboma modelami) świadczącym o dokonanym czynie wynikającym z artykułu..."
Poszukaj artykułu mówiącego, że kto nakłania inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia swoim majątkiem podlega karze (...) i wrzuć numer artykułu i paragrafu na koniec tekstu.
Jak nie zmięknie, to pozostaje policja i smarowanie go na jego profilach na portalach społecznościowych, ale tak, żeby nie przesadzić (groźby, pomówienia i wszystko, czego może użyć przeciw Tobie)