Witam.
Mam problem ze sterami. Po wymianie koszyków z kulkami(identyczne) niestety po porządnym skręceniu łapią baaardzo duży luz, po przejechaniu 100m rower nie nadaje się do użytku przez ten luz, jadąc po chodniku, a co dopiero ze schodów... Stery mam FSA The Pig. Nie są to żadne luzującie się półki, bo są dokładnie w tym samym miejscu(zaznaczyłem sobie po kilku razach)
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
filipecki pisze:po porządnym skręceniu łapią baaardzo duży luz, po przejechaniu 100m
No to nie jest porządnie skręcone :P
Wszystko dobrze poskładane (np. koszyki w dobrą stronę), kapsel nie zapiera się na sterówce, skręcasz stery przy odkręconej górnej półce?
Skręcam przy poluzowanej dolnej półce(po co górna? poluzowana jest ta śruba trzymająca sterówkę, przecież dolna się podciągnie). Ale chyba gwiazdka jest do wymiany bo wychodzi ze śrubą. Podkładki i koszyki z kulkami mam dobrze założone. Zobaczę jak wymienię gwiazdkę.
No właśnie nie wiem jak ja to skręcam.... Tyle rowerów wcześniej miałem i nigdy takiego problemu. Najlepsze jest to, że można skręcić tak mocno że sie kierownicą ledwo da ruszyć, a i tak się zrobi luz.
Nie wiem jaki masz amor ale np. w Boxxe`że na górnej półce jest śruba która ściska sterówkę. W takiej sytuacji nawet skręcenie kapslem do oporu nic nie da.
jak dla mnnie to powinienes pozluzowac gorna polke, ona przesuwa sie wtedy w dol po goleniach i wyciaga Ci sterowke do gory. dolna ma byc skrecona!
podkladki powinny byc nad sterowka.
Zakręć dolną półkę i odkręć górną plus zacisk do sterówki, proszę
Górna półka zjeżdza wtedy po lagach w dół gdy kręcisz śrubą od sterów i wtedy dopiero likwidujesz dystans pomiędzy bieżniami(ściskając wianki)