Rower na start dla 8 latka
Rower na start dla 8 latka
Siema. Zbliża się komunia mojego brata i chce żeby zaczął swoją przygodę na fr/dh. Jaki rower mu kupić. poszukuje w żeby był w miarę uniwersalny jak i do jazdy do szkoły czy po mieście ale żeby w lesie dawał radę;-) najlepiej ht
na warszawskich siekierkach zaczynał 8latek - i skakał małe stoliki.
a w pucharze skrzata,startują nawet mniejsze dzieci.
inna sprawą jest to,że jak nie jest wyrośniętym dryblasem-to i tak nie ma rowerów w takich cenach.
nawet 24" będą zbyt duże- więc pozostaje kilka modeli na kołach 20"
najdroższe są chyba spece-ale i tak nie przekroczą 1500pln.
o fullach zapomnij-chyba że jakiś szrot,na amorkach bez tłumienia
a w pucharze skrzata,startują nawet mniejsze dzieci.
inna sprawą jest to,że jak nie jest wyrośniętym dryblasem-to i tak nie ma rowerów w takich cenach.
nawet 24" będą zbyt duże- więc pozostaje kilka modeli na kołach 20"
najdroższe są chyba spece-ale i tak nie przekroczą 1500pln.
o fullach zapomnij-chyba że jakiś szrot,na amorkach bez tłumienia
Tj mówiłem, ale z Pikiem trochę przesada. Na początek zwykłe duro starczy. Ja zaczynałem na rowerze bez amorka i dało radęMaciex09 pisze:ja bym złożył coś na 24playerze + pike, hample juicy 5, korba+suport hussefelt lub slx, osprzęt shimano albo sram wedle gustu, koła na raiderach i na NS lub Novatecach (piastach) i styknie
p.s. kiera, mostek, siodło, opony itd wedle gustu też

IMO dla 8-mio latka szkoda wydawać kasę na taki sprzęt. Chłopak będzie się uczył, więc szybciej nie pojedzie

Tak sobie liczyłem trochę i wymyśliłem że:
Koło ma 24"
wysokość od ziemi do osi koła to 12" czyli około 30,5 cm
Rama 13" będzie miała około 33cm wysokości.
Więc na poje oko siodełko od ziemi będzie na wysokości około 65cm (dodając wysokość siodła, odejmując to że rura podsiodłowa idzie pod kątem)
Czyli jak będzie miał chłopak z 120 to będzie ok
Octane one VOID myślę że byłby dobrą ramą, tylko nie wiem jakby tam było z założeniem przerzutki. Producent zaleca do ramy nawet amor 140mm skoku więc myślę że z Pike`em było by ok
Koło ma 24"
wysokość od ziemi do osi koła to 12" czyli około 30,5 cm
Rama 13" będzie miała około 33cm wysokości.
Więc na poje oko siodełko od ziemi będzie na wysokości około 65cm (dodając wysokość siodła, odejmując to że rura podsiodłowa idzie pod kątem)
Czyli jak będzie miał chłopak z 120 to będzie ok
Octane one VOID myślę że byłby dobrą ramą, tylko nie wiem jakby tam było z założeniem przerzutki. Producent zaleca do ramy nawet amor 140mm skoku więc myślę że z Pike`em było by ok
Re: Rower na start dla 8 latka
Cześć. Polecam nowy model NS Bikes 2013, ktory na poczatku nastepnego roku. Clash JR na kolach 24".
Clash JR to mini wersja nowego aluminiowego sztywniaka all-around, dla młodych riderów w wieku od 9 do 13 lat. Baza to mocna i lekka alu rama NS z geometrią przystosowaną dla dzieci (1.95kg, poziome haki, dokrecany hak przerzutki). Zaprojektowany jako rower do wszystkiego - porownujac do doroslych rowerow cos miedzy NS Core, a NS Metropolis z przerzutką, ale przeskalowany pod mlodego ridera. Sprawdzi się zarowno do skokow jak i jazdy po ścieżkach. Wyposażony został w „dorosły” 26" amortyzator o 100mm skoku, ktory dziala w odroznieniu od 24" widelcow o 50-60mm skoku montowanych w podobnych rowerach. Aby zachowac sensowna geometrie - by wysoki widelec nie wwpływał niekorzystnie na pozycję zastosowano: niską glowkę / niskie stery / mostek / kierownicę...
Krotkie info o osprzecie:
- lekki amortyzator o skoku 100mm
- mocne i lekkie koła 24" (dobre terenowe opony Kenda SB8)
- kokpit NS Bikes
- hamulce tarczowe 160mm z przodu i tyłu (mechaniczne)
- napęd 1x8
- waga okolo 13.3 kg
geometria:
Rozmiar: 305 mm / 12”
Kąt główki: 67 deg
Kąt rury podsiodłowej: 73 deg
Tylne widełki: 375 mm / 14.7”
Górna rura (c-c): 520 mm / 20.5”
Górna rura (horizontal): 530 mm / 20.9“
reach: 365mm
stack: 535mm
Wysokość suportu: 305 mm / 12”
baza kół: 994mm / 39.1”
foty:

Clash JR to mini wersja nowego aluminiowego sztywniaka all-around, dla młodych riderów w wieku od 9 do 13 lat. Baza to mocna i lekka alu rama NS z geometrią przystosowaną dla dzieci (1.95kg, poziome haki, dokrecany hak przerzutki). Zaprojektowany jako rower do wszystkiego - porownujac do doroslych rowerow cos miedzy NS Core, a NS Metropolis z przerzutką, ale przeskalowany pod mlodego ridera. Sprawdzi się zarowno do skokow jak i jazdy po ścieżkach. Wyposażony został w „dorosły” 26" amortyzator o 100mm skoku, ktory dziala w odroznieniu od 24" widelcow o 50-60mm skoku montowanych w podobnych rowerach. Aby zachowac sensowna geometrie - by wysoki widelec nie wwpływał niekorzystnie na pozycję zastosowano: niską glowkę / niskie stery / mostek / kierownicę...
Krotkie info o osprzecie:
- lekki amortyzator o skoku 100mm
- mocne i lekkie koła 24" (dobre terenowe opony Kenda SB8)
- kokpit NS Bikes
- hamulce tarczowe 160mm z przodu i tyłu (mechaniczne)
- napęd 1x8
- waga okolo 13.3 kg
geometria:
Rozmiar: 305 mm / 12”
Kąt główki: 67 deg
Kąt rury podsiodłowej: 73 deg
Tylne widełki: 375 mm / 14.7”
Górna rura (c-c): 520 mm / 20.5”
Górna rura (horizontal): 530 mm / 20.9“
reach: 365mm
stack: 535mm
Wysokość suportu: 305 mm / 12”
baza kół: 994mm / 39.1”
foty:

dupa.
myslę, ze NS bedzie kosztował okolo 2300
oficjalna cena będzie podana w tym roku na stronie dystrybutora i w sklepach
Jesli mowisz o Moonoose to masz na mysli pewnie Fireball 24" ktory kosztuje 1999 a nie 1200:
http://www.t-bike.pl/mongoose-fireball-24-2012.html
wystarczy porownac specyfikacje, Moongoose:
Amor 24" w/50mm skoku
Shimano Tourney 7 spd
spadajacy łańcuch / brak napinacza
słabe w porównaniu do SB8 60tpi opony Krad 30tpi
prawdopodobnie (zgaduje) jednokomorowe obrecze
porownaj stery, mostek, pedaly etc.
oficjalna cena będzie podana w tym roku na stronie dystrybutora i w sklepach
Jesli mowisz o Moonoose to masz na mysli pewnie Fireball 24" ktory kosztuje 1999 a nie 1200:
http://www.t-bike.pl/mongoose-fireball-24-2012.html
wystarczy porownac specyfikacje, Moongoose:
Amor 24" w/50mm skoku
Shimano Tourney 7 spd
spadajacy łańcuch / brak napinacza
słabe w porównaniu do SB8 60tpi opony Krad 30tpi
prawdopodobnie (zgaduje) jednokomorowe obrecze
porownaj stery, mostek, pedaly etc.
dupa.