Poszukuję bezkompromisowych ochraniaczy - na różne części

pawcisq
Kontakt:

Post autor: pawcisq »

Oki. Dzięki. To już wiem o czym szukać więcej info jeśli chodzi o stawy.
Grev
Kontakt:

Post autor: Grev »

Przypadkiem trafiłem na post, bo sam zastanawiam się nad czymś na łokcie i tak sobie przeglądam. Przeraził mnie ten temat. Jaki zwieraczo-ścisk. 90% postów z których zazdrość wylewa się na wszystkie strony.

Na prawdę trzeba?

No ale, dorzucając swoje 3 grosze nie zgodziłbym się z opinią "TrzecieKolo" a propo ochraniaczy na kolano + piszczel. Zaczynałem w takich i zbyt szczęśliwy z tym rozwiązaniem nie byłem. Większość tzw. "combosów" się jednak przemieszcza (wiem z własnego doświadczenia oraz z racji tego, że jestem w takich kwestiach ciekawski i zawsze wypytuje ludzi w górach co sądzą o swoich sprzętach). Moim zdaniem kolano jest najważniejsze - piszczel obijesz ale się zagoi i nie ma problemu, z kolanem różnie bywa. Dlatego moim zdaniem lepiej zaopatrzyć się w ochraniacz na samo kolano, który spełni swoją rolę. Ewentualnie, jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę można do tego dorzucić piszczele.

Wracając jeszcze do Twojego cena nie gra roli - to bardzo dobrze. Koniecznie zaopatrz się w tzw. neck brace'a (!) i polecałbym również, jeśli nie jeździsz na spd, zakupić five teny - dobre trzymanie na platformach oszczędzi Ci mnóstwa gleb.
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

Tak totalnie na temat...

Zestaw "niskobudżetowy":

#1 zbroja - Six Six One Pro pressure suit +/- 500zł
#1 na kark - Leatt Brace DBX III +/- 1500zł
#1 kolana / piszczele - Six Six One Race +/- 190zł / IXS Slope Evo +/- 250żł
#1 łokcie - Po co ?
#1 kask - Six Six One Evolution +/- 550zł

Cena Końcowa : 2800zł Wliczając dodatki +/- 3800zł

Zestaw "wysokobudżetowy"

#1 zbroja - Six Six One Evo +/- 900zł
#1 na kark - Leatt Brace DBX Pro carbon +/- 2300zł
#1 kolana / piszczele - (Orteza) Asterix Ultra Cell +/- 3200zł / (Orteza) Six ix One MX-3 +/- 1300zł / Ochraniacz piszczeli + kolana AlpineStars Moab +/- 400zł / Samo kolano IXS Slope Evo +/- 250zł
#1 łokcie - Po co ? Lepiej zainwestować w porządną zbroję ;)
#1 kask - Troy Lee Deigns D3 +/- 2100zł
Do tego możesz zainwestować w : HiLLBiLLy (ochraniacze potomko-twórców) +/- 250zł

Cena końcowa : 8750zł
zł (Orteza, Kask, Zbroja, Jajochron, Kark)

Wliczając w to dodatki masz +/- 9500zł

Do obu setów dolicz Sb :

Rękawiczki (150-200zł)
Spodnie (300-500zł)
Jersey (100-300zł)
Buty (200-500zł)
Ochraniacze kostek (100-200zł)
Gogle (190-350zł)

Każda z rzeczy, które dopisałem w jakiś sposób pomoże Ci podczas upadku.

Dla "hejtów", Miałem doczynienia z każdym z w.w ochraniaczy, nie licząc : Stabilizatorów oraz Ortezy sixa, jednakże o nich słyszałem sporo dobrego :)

Według mnie nie ma sensu pakowania prawie 10 tys w ochraniacze, nawet jeżeli nie jest się studentem, czy utrzymankiem rodziców.
Ochraniacze średniej klasy wystarczą Ci w 100%.
Żaden ochraniacz nie zagwarantuje Ci nawet 70% ochrony.
Przy każdej glebie masz współczynnik x % szczęścia odjąć x % pecha + 20% szczęścia dzięki ochraniaczom. (bez ochraniaczy jest + 100% do pecha)

W.W ochraniacze są tylko i wyłącznie propozycją, według mojej subiektywnej opinii są to najlepsze sety i nie gwarantuję 100% zadowolenia (żeby potem nie było że ten polecił, a są do dupy).
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja rozumiem, że chcesz się ochronić, ale jak dowalisz się w to wszystko, co tutaj zostało wymienione, to równie dobrze możesz sobie pierdolnąć zbroję rodem ze średniowiecza, taką będziesz mieć swobodę ruchów.
Jak dla mnie to najważniejszy skill i zdrowe myślenie, a co do ciuszków, to szukaj od POC'a, bo są znakomicie wykonane i dobrze spełniają swoje zadanie.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Sensowny komplet:

Kask: 661 Flight II (jesli smigasz też na moto) jesli nie to Evolution
Zbroja: 661 Evo
Kolana/Piszczele: 661 race
Szyja: Leat DBX (jak dobrze pamietam to ten wiekszy trzeba na zabroję)
Rekawiczki: Fox Bomber (mozna sadzic kostkami po drzewach polecam)
Buty: 5.10 Impact

Co do zbroja plastikowa vs bez plastików jaką jest EVO. Przerabiałem jedna i drugą. Evo bije na głowe plastiki wygodą a w razie strzalu i tak miekko w jednej jak i drugiej ;)
Ktoś wyżej dobrze napisał o zbroi rycerskiej :) Na rower potrzeba kompromisu ;)
Poza tym pasuje nauczyć się glebić jak najprędzej. Wtedy jest efektowne uziemienie i bezpieczne jednocześnie :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
pawcisq
Kontakt:

Post autor: pawcisq »

Cześć :)

Dzięki za wypowiedzi. Jestem świadom, że potrzeba kompromisu mobilności, wygody etc. Jednak w przypadku uszkodzeń kolan stwierdzam, że nie będę liczyć na kompromisy. Po prostu wiem ile leczy się złamania w tym miejscu. O ile w ogóle można mówić o leczeniu ciężkich przypadków.

Na kolana albo wybiorę sobie Asterixa lub Sixsixone MX-3. To na bank. Nie zamierzam ryzykować pod żadnym pozorem zginania sobie kolana w bok czy w drugą stronę ;)

Odnośnie reszty osprzętu to już zobaczy się co będzie rzeczywiście konieczne jako ochrona fizyczna a co jako psychiczna wygoda.
str0gg
Kontakt:

Post autor: str0gg »

@pawcisq Mam tak samo jak Ty :-)

Kask: Troy Lee Design D3 <- Jak się podnosiłem po dzownie, z ziemią, gość we mnie wjechał dostałem kierą w potylice i przeleciałem prawie 4 metry... Kask wygląda źle, a ja miałem lekkie wstrząśnienie, które przeszło po dobie. Teraz zamówiłem POC'a Mipsa DH. Zakupić polecam w US na ebay zawsze to jakaś oszczędność
Zbroja: Koniecznie z długi żółwiem zakrywającym kość ogonową, pasem nerkowy, który dodatkowo chroni żebra poprzez delikatny ścisk, oraz paskowym trzymaniem przedramion w poprzek (ignoruj X)
661 Pressure suite pro lub Vapor suite (są kompatybilne z leatem)
Rękawiczki: POC Index DH - bardzo ładnie tłumią każde spotkanie ziemią i nie rozpadają się po 2 glebach jak wspomniane wcześniej foxy bombery.
Nogi: 661 Race 2011 lub 661 compy 2012 (Ten sam produkt duuużo termoplastiku i gąbeczek, robi się w nich ciepło ale ochronią piszczele, boki łydek i cały front kolana przed każdym dzwonem) Testuje teraz nukeproofy critical armor - fajnie chronią kolano i piszczel ale boki łydek i 0,5 cm przed kolanem jest nie osłonięte...
Buty: Dobierz do pedałów ja mam Straitline SC i do tego buty Teva Links. Buty chronią przed każdym dużym dzwonem i są bardzo wytrzymałe mechanicznie.
Szyja: Leat z regulacjami bo jak go źle dopasujesz to połamie Ci obojczyk ratując życie.

Zawczasu możesz się też zaopatrzyć w stabilizatory na nadgarstki, kostki i kulę bo prędzej czy później Ci się przydadzą ;-)
str0gg.pinkbike.com
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

No bez jaj Bombery mi wytrzymują po pare sezonów i w każdym spora ilośc gleb. Nie bardzo czaje o czym mowisz...
str0gg pisze:i nie rozpadają się po 2 glebach jak wspomniane wcześniej foxy bombery.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
str0gg
Kontakt:

Post autor: str0gg »

Kupiłem bombery w kwietniu zaliczyły 2 naprawdę dobre gleby i rozdarły się na końcach palców. Z resztą fox ma gównianą jakość wykonania guma zaczęła się odklejać jeszcze zanim miałem spotkanie z czymkolwiek...
Wyściółka pod ochraniaczem kostek woła o pomstę do nieba i była źle spasowana.
661 CG wytrzymały u mnie 4 sezony i miał zacną jakoś wykonania szczególnie jeżeli bierze się pod uwagę stosunek jakości do ceny.
W Index'ach cena jest adekwatna do jakości i nie zachowuje się jak jakieś gó*** uszyte przez niedożywionego chińczyka za 2 ziarna ryżu.
str0gg.pinkbike.com
ODPOWIEDZ