Film jak kręcić?

adiko
Kontakt:

Film jak kręcić?

Post autor: adiko »

Witam.
Razem z kolegą chcemy nagrać film z dh,ale nie wiemy jak go nagrać.Do tych czas robiliśmy tak że jeden jedzie a drugi trzyma aparat i kręci,ale to wychodzi do bani,ponieważ cały obraz się trzęsie i jeszcze jakość taka jakby nagrywane było kalkulatorem.Może ktoś się zna ,kręcił film i pomoże poda parę trików ze statywem .Jesteśmy z Żywca i z chęcią widziani są inni downhilleży którzy mogli by z nami wystąpić w filmie. :D
Pozdrawiam
TrzecieKolo
Kontakt:

Post autor: TrzecieKolo »

To książkę można napisać o tym, a nie post na forum ;)

Steadycam, czy też stablizator, to słowo klucz do Waszych problemów.

Inny, super ważny temat to odpowiednie światło, trzeba umiejętnie korzystać ze słońca (w tym przypadku), czyli zazwyczaj nie kręcić pod słońce.

A jaką kamerą kręcicie?
For Fun - ja rowerowo, czyli blog rowerowy :)
Kalais Studios - ja zawodowo, czyli grafik z Warszawy :)
adiko
Kontakt:

Re: Film jak kręcić?

Jakimś zwykłym aparatem za 2 banki:(
Foks87
Kontakt:

Post autor: Foks87 »

toś pier**** bombe roku
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Czyżby kolejna perełka ? :D

Leżę i kwiczę... :D:D:D
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

Irion pisze: Czyżby kolejna perełka ?

Leżę i kwiczę... :D:D
czytając twój post mogę powiedzieć to samo, chłopak pyta to udziel odpowiedzi albo się nie wypowiadaj. Dawniej to forum było dostępne dla każdego, ludzie wrzucali filmy proste i dzielili się wrażeniami, było ich sporo szczególnie w okresie jesiennym, dużo rozmów, komentarzy, opinii krytyka negatywna i pozytywna.
Dziś to forum jest snobistyczne i jedynie dla "PROsów" ktoś kto ma tańszy rower nie umie jeździć, ktoś kto nie umie nagrać bądź zmontować filmu jest zaliczany do perełek. Z moich obserwacji wynika że 3/4 rowerów z działu rowery służy jako eksponaty eleganckie, czyste(wymyte a niektóre może nawet w ogóle nie używane) ale liczy się czy masz sprzęt jak zawodnicy czy nie mimo tego że go nie wykorzystujesz w 10% ludzie zróbcie coś z tym bo młodzi boją się o coś zapytać, pochwalić rowerem wartym 1000-1500zł bo inni mają ramę za 4k
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

juraski pisze:Dziś to forum jest snobistyczne i jedynie dla "PROsów" ktoś kto ma tańszy rower nie umie jeździć, ktoś kto nie umie nagrać bądź zmontować filmu jest zaliczany do perełek. Z moich obserwacji wynika że 3/4 rowerów z działu rowery służy jako eksponaty eleganckie, czyste(wymyte a niektóre może nawet w ogóle nie używane) ale liczy się czy masz sprzęt jak zawodnicy czy nie mimo tego że go nie wykorzystujesz w 10% ludzie zróbcie coś z tym bo młodzi boją się o coś zapytać, pochwalić rowerem wartym 1000-1500zł bo inni mają ramę za 4k
Masz 100% rację...
pamiętam jak sam zaczynałem jeździć 10 lat temu na zwykłym rowerze z przespawywaną ramą....niezłe miny mieli ci z rowerami za 20 tysiaków, których objeżdżało się na zawodach jak chłopców...
Więc tak jak piszesz: to, że ktoś ma gorszy sprzęt nie znaczy, że nie może o coś zapytać...
Jarell20
Kontakt:

Post autor: Jarell20 »

Podpisuje sie pod wami chłopaki :) ale natomaist mnie interesuje jak robic ciekawe ujecia ?
http://patrykfr.pinkbike.com/

https://www.instagram.com/kolek_czc?igsh=ZW84MnIyYmpvZmE0
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Na moje, to pooglądać kilka dobrych filmików na YT/PB, które Wam się podobają i spróbować "skopiować" - naśladować ujęcia. Powinno coś z tego wyjść.
TrzecieKolo pisze:Inny, super ważny temat to odpowiednie światło, trzeba umiejętnie korzystać ze słońca (w tym przypadku), czyli zazwyczaj nie kręcić pod słońce.
Zgadzam się - im gorsze światło, tym gorsza jakość.
juraski pisze:czytając twój post mogę powiedzieć to samo, chłopak pyta to udziel odpowiedzi albo się nie wypowiadaj. Dawniej to forum było dostępne dla każdego, ludzie wrzucali filmy proste i dzielili się wrażeniami, było ich sporo szczególnie w okresie jesiennym, dużo rozmów, komentarzy, opinii krytyka negatywna i pozytywna.
Dziś to forum jest snobistyczne i jedynie dla "PROsów" ktoś kto ma tańszy rower nie umie jeździć, ktoś kto nie umie nagrać bądź zmontować filmu jest zaliczany do perełek. Z moich obserwacji wynika że 3/4 rowerów z działu rowery służy jako eksponaty eleganckie, czyste(wymyte a niektóre może nawet w ogóle nie używane) ale liczy się czy masz sprzęt jak zawodnicy czy nie mimo tego że go nie wykorzystujesz w 10% ludzie zróbcie coś z tym bo młodzi boją się o coś zapytać, pochwalić rowerem wartym 1000-1500zł bo inni mają ramę za 4k
Również podpisuję się pod tym. Dokładnie tak samo myślę. Propsy dla Ciebie. :)
Mentos95
Kontakt:

Post autor: Mentos95 »

Nie czytałem poprzednich postów wiec moze sie powtarzać. Ale po pierwsze zainwestuje w statyw, koszta około 30-40zł. Mozecie rączke przedłuzyć. Bo zazywczaj ma ona 20-30cm. Jeżeli przedłuzycie ją do metra to przejscia(tz obracanie) bedzie bardzo płynne. Nie nagrywajcie w samo południe, nie pod słonce. Jeżeli bedą takie jakby przebarwienia na obiektywie, tz na filmie to zróbcie sobie osłone przeciwsłoneczną (w google wpiszcie tulipan to zobaczycie o co kaman) Jeżeli bedzie dużo lini ukośnych to film bedzie bardziej dynamiczny, jezeli bedą tylko piony i poziomy to bedzie statyczny a to raczej nie jest korzystne. Ujęcia od dołu są dość ciekawe, od góry też. Zawsze można wyjsc na drzewo ;) Jeżeli bedziecie miec juz statyw i przedłuzone ramie to mozecie stanąć w środku bandy i jak ktoś najedzie to cały czas go "obserwować" Da to wtedy bardzo ciekawy efekt. Tło bedzie rozmyte. Tylko w takich ujęciach naprawde wazne jest to aby to ramie było przełożone jakoś. Na filmiku starajcie się nie nagrywać dwa razy tego samego z innego ujecia. Strasznie wkurza (przynajmniej mnie) jak ogladam filmik najezdza koles na skocznie, skacze, ląduje a zaraz z drugiego ujecia to samo.. Najwazniejsza w filmiku jest muzyka. Najlepiej samemu coś znaleść. Bo jak wezmiecie z innego filmiku rowerowego to ludzie pamietają tamte ujecia itp. Filmik też warto składać pod muzyke.. Sorki za ortografy i ze chaotycznie ale praktycznie nie ogarniam nic. Jak się myle to mnie poprawcie a nie krytykujcie bo człowiek nie jest alfą i omegą. To jest moje zdanie. Jak ktoś ma coś do dopowiedzenia to niech napisze :) lub mnie poprawi. aa i jeszcze warto zadbać o program, bo na windows move makerze jakosc jest strasznie słaba
ari4
Kontakt:

O kurde Mentos95 trochę wyczerpująca wypowiedź.
Może odpowiedziałbyś mi na jedno pytanie, bo widzę, że masz jakieś pojęcie na ten temat ;) :
Jaki model kamerki byś polecił? Nie chodzi mi o GoPro, tylko o jakąś zwykłą, którą będzie kręcone statycznie (a nie na kask).
Mam Kodak Sport ZX3 i nie wiem czy coś ta kamerka ogarnie. Czy lepiej lustrzanką kręcić?
Ostatnio się bawiłem lustrem, to fajne ujęcia można robić z głębią ostrości. Takiej regulacji raczej nie posiadają zwykłe tańsze i średniej klasy kamery. A jeżeli już mają, to w lustrzance jest lepsza i bardziej ergonomiczna regulacja ostrości.
Mentos95
Kontakt:

Jeżeli masz lustrzanke to chyba lustrzanką lepiej kręcić. Spora ilość profesjonalnych filmów jest własnie nagrywana lustrzankami(najczesciej canon 5d). Dużo osób ma Nikona 90d, kiedyś nagrywaliśmy tym filmik i jakość świetna była. I nagrywając uzywaj automatycznej ostrości, no chyba że masz super wzrok i dasz rade na manualu, ale to i tak pewnie nie bedzie zbyt ostre) Ponadto lustrzanka w moim odczuciu ma ten plus ze regulacja zooma jest lepsza, bo poprostu krecimy obiektywem takim tempem jak chcemy, a nie jak w wiekszosci kamer ze mamy dwie szybkosci np. Ale patrząc na tą kamerke zx3 to jakość z niej jest świetna. Tylko pamietaj żeby nagrywać w jakości HD, wtedy kolorki są ładniejsze itp. Tylko musisz kupić dodatkować karte pamieci(która wyrobi, musisz popatrzyc na przepustowość) Program do obrabiania to np Sony Vegas, Camtashia Studio(czy jak to sie pisze), albo Edius 5, tylko trzeba miec szybki komputer i z tego co pamietam ciezko się crackuje program, no chyba ze jakiś program dostaleś wraz z kamerą. Jakby w kamerze nie było wejscia na srubke od statywu to musisz jakiś patent opatentować, dla Polaka to żaden problem xd Tak więc podsumowująć: jezeli masz dobrą lustrzanke to lepiej kręcić lustrzanką (zwłaszcza kiedy masz inne obiektywy, zawsze mozesz pożyczyć od kogos na pare ujęć jakiś fish-eye czy coś w ten desen), jeżeli nie masz lustrzanki to ten Kodak spokojnie wystarczy, tylko pamietaj o dobrych ustawieniach i dobrym swietle w lesie (nie w samo południe) no i ogolnie lustrzanką łatwiej operować na statywnie niż taką kamerką. Co do polecania kamer to się nie znam zbytnio. Jedynie co moge polecic to Sony z1 i sony z5 ale to wydatek ponad 10tys zł.. W sklepie zapewne Ci doradzą kamerke. Choć w moim odczuciu jak już coś kupujesz to lepiej lustrzanke. Bo ona nadaje sie do nagrywania i robienia zdjęć, wymienne obiektywy to duzy plus w nagrywaniu. Canon 1000d, 50d, 500d, 550d, Czy nikony np 90d. Najlepiej podejdz do jakiegos sklepu i tam Ci doradzą. Ale jeżeli potrzebujesz sprzetu tylko do takiego nagrywania filmików to ten kodak spokojnie wystarczy ;) ogladając na yt ujecia z tej kamerki stwierdzam ze jest ona wystarczająca. aaa no i polecam Ci kupić(zrobić) cos takiego http://www.e-trade.com.pl/aukcje/statyw ... rig_07.jpg jezeli bedziesz nagrywać tym kodakiem z czegos takiego i to dodatkowo obciązysz to mozna robić baaaardzo płynne ujecia)
http://allegro.pl/stabilizator-do-malyc ... 93054.html
Myśle ze zrobienie czegoś takiego nie stwarzałoby wiekszego problemu gdybyś potrzebował to srube z gwintem takim jak od statywu mam to moge Ci wysłać gdybyś zdecydował się robić takie coś. Dzięki takiemu statywowi mozesz nagrywać z reki i robić baaardzo płyne ujecia bez drgan
ari4
Kontakt:

Mentos95 pisze:ylko pamietaj żeby nagrywać w jakości HD
Kamerka ma taką jakość:
1080p / 30fps
720p / 60 fps
Nie wiem teraz czy kosztem jakości kręcić na większej ilości klatek, czy odwrotnie.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Bierz 720p/60 będzie bardziej płynnie i da sie zrobić slowmo.
Do obróbki filmów Vegasa jakoś szczególnie nie polecę.
Na początek:
Adobe Premiere Elements
A później jak coś bardziej profesjonalnego:
Premiere Pro i Final Cut Pro
Z gówna bata nie ukręcisz.
adiko
Kontakt:

Z kolegą popytaliśmy trochę i koleś zgodził się wypożyczyć go pro za 10 zl :))
Filmik to promo będziemy jezdzic we dwóch .
Jeszcze jakiś kamerzysta i będzie naprawde dobrze:D Wczoraj były robione ostatnie poprawki trasy zbudowalismy dolot i jedną bande.
Ma ktoś jakąś muzykę którą mogł by nam polecić ?
Film powinien być w niedziele :)
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

trochę dodam offtopa:
właśnie o to mi chodziło zobaczcie jak się chce to można. Zwróćcie uwagę ile konstruktywnych wypowiedzi. Teraz chłopak na pewno więcej wyciągnie z tego mądrości niż z docinek od "lepszych"
Mentos95
Kontakt:

Billy talent - Try Honestly, ogólnie piosenki billy talent, piosenki linkin park też świetne są do filmików, musicie wybrać tylko jaki chcecie ten filmik, czy bardzo dynamiczny czy taki spokojny, my kiedyś kręciliśmy filmik pod muzyke requiem for a dream xd, mozesz np uzyć linkin park - Numb, hit the flour albo in the end, chyba że chcecie się całkowicie oderwac od "normy" tylko to może róznie być odebrane, albo jako totalna klapa, albo jako coś nowego, fajnego. Wtedy mozecie pomysleć nad jakimis nawet polskimi nutami, choćby coś tego typu: http://www.youtube.com/watch?v=AmjNhiirkRg .
W tym albumie jest też dużo fajnych nut: http://www.youtube.com/watch?v=TRmu2RQ9-L8
Myśle ze ta nutka byłaby spoko: http://www.youtube.com/watch?v=sk8Pb17pcQI kiedys chciałem stworzyć filmik do tej nuty, ale jakoś nie było okazji.
Co do nagrywania to lepiej 720p i 60fps, mozesz wtedy zrobić czasem sm, ludzkie oko widzi 25-30 klatek :) wiec mozesz spokojnie 2x zwolnić czasem
soad - lonley day, chop suey: http://www.youtube.com/watch?v=CSvFpBOe ... re=related
Popatrz na zespoły: billy talent, linkin park, system of a down to tam na pewno coś znajdziesz. Raczej nie uzywaj nut które były w NWD, bo to wiekszosc riderów oglądało, a wtedy dany fragment muzyki kojarzy sie z danym fragmentem gdzie smigają prosi ;)
\
http://www.youtube.com/watch?v=GY9kQcWLvEM
adiko
Kontakt:

nad system of a down loneliset day juz myslalem ale to by trzeba bylo duzo kombinowac
filmik to promo robione na wzor tego filmku http://www.youtube.com/watch?v=bMRo3wxm ... plpp_video nuta tez jest ook ale czy to znany filmik czy mogl bymdac tą nute czy poszukac?
Wogole jesli chodi o nuty to duzo fajnych ma DEUCE i HOLLYWOOD UNDEAD ale czy do dh pasuja to nie wiem
ari4
Kontakt:

Albo jakieś stare nuty. Posłuchaj Nazareth - Razamanaz albo My white bicycle, albo Deep Purple - nie pamiętam tytułu, ale wiem, że z albumu made in Japan. Takie kawałki nawet mogą pasować.
Polecam jeszcze taki zespół jak stabbing westward. Mają zajebisty utwór save yourself.
Nie wiem, czy kojarzycie filmik FBM, co goście rozpier*alali system na bmxach i tam właśnie leciały kawałki z lat 80 (może nawet i wcześniejszych).
Ostatnio ludzie robią filmiki i pełno w niej muzy typu dupstep. Moim zdaniem to jest zbyt oklepane i powiem szczerze mi nie podchodzi do gustu (o gustach się nie rozmawia ;) ).
ODPOWIEDZ