1. Mam manetke na 7 przełożeń ( nie chce jej zmieniać ) i chce sobie teraz kupić do tyłu piaste pod tarcze a więc czeka mnie kaseta 8 rzędwa ... No i moje pytanie brzmi czy bedą ztym jakies problemy ?! Będzie się źle zmieniać ?! Przeskakiwać ... ? MA ktoś tak w swoim BIKU ?
2. PRosze właścicieli Nokianów NBX o podanie mi szerokości i wysokosći ( w mm. ) tych oponek: Nokian NBX 2.3 i 2.5
Nie będziesz miał żadnego problemu z zastosowaniem kasety 8-rzędowej przy manetce 7 rzędowej. Tyle, że będziesz mógł wykorzystać tylko 7 biegów. Choć to nie jest reguła - sam tak mam na gripach srama i jak się uprę to i 8-my bieg włącze ;D. Jak zmienisz sobie manetkę na 8-kę to wtedy wykorzystasz całą kasetę. Gorzej by było gdybyś zastosował kasetę9-tkę - tam są inne odległości między zębatkami i na 100% łańcuch by ci niepasował, nie mówiąc o przełożeniach - skakałyby jak cholera.
Z poważaniem
Co do tej kasety to nie powinno być rzadnych problemów a jak chodzi o NBX'a to 2.5 rulez tylko troszke cięzki jest ale miodzio :P
A co do tego Blacka i tej obręczy to powinien spokojnie wejść
jesli masz kasete 7 biegów to mozesz ja zalozyc na nową piaste 8 i dac podkladke ktorą najlepiej wziąść ze starej kasety (rozwalic nity i wyciągnac te plastikowe podkladki co są między trybami) a jak nie masz starej kasety to idz do serwisu oni na pewno mają to ci dadzą
tiogi mają zgoła inną numerację- 2.1 jest jak typowe 2.3 a 2.3 jak normalne 2.5. Poza tym NBX nie jest szeroką oponą, ale to zależy na jakich obręczach
a ja sadze ze nokian 2,5 nbx jest szeroki jest prawie takie jak nokian gazza 2,6 no coz ale moze dla kogos to waskie gumy mam takie 2 i wszyscy mowia ze szerokie