Ściganie- sport czy amatorka?
Ściganie- sport czy amatorka?
Witam wszystkich:)
Ostatnio przeczytalem ciekawy wywiad. Nasuwa mi sie pytanie- co sadzicie na temat powaznego treningu? Jakie jest Wasze podejscie? Nieraz na forum spotykam sie z opiniami, ze to jest chore, zeby sie tak spinac i patrzec tylko na czasy. Z drugiej strony, wg mnie im bardziej profesjonalnie tym lepiej dla nas wszystkich, dla rozwoju sportu i dla szumu medialnego.
To prowadzi to wnioskow- powazny sport, powazny trening. Jednak gdzie i z kim trenowac? Przeciez to stosunkowo mloda dyscyplina w Polsce, zna ktos jakichs trenerow? Jak sie okazuje, tak! Jest ktos kto moze pomoc i z kim wspolpraca moze przyniesc wymierne efekty.
http://szok.it/2012/10/rozmowa-z-bartosz_slomka/
W koncu zamiast doplacac do odchudzania roweru, moze lepiej przeznaczyc te pieniadze na dobrze rozpisany, zaplanowany i profesjonalny trening? Wydaje mi sie, ze taka inwestycja da lepsze wyniki.
Ostatnio przeczytalem ciekawy wywiad. Nasuwa mi sie pytanie- co sadzicie na temat powaznego treningu? Jakie jest Wasze podejscie? Nieraz na forum spotykam sie z opiniami, ze to jest chore, zeby sie tak spinac i patrzec tylko na czasy. Z drugiej strony, wg mnie im bardziej profesjonalnie tym lepiej dla nas wszystkich, dla rozwoju sportu i dla szumu medialnego.
To prowadzi to wnioskow- powazny sport, powazny trening. Jednak gdzie i z kim trenowac? Przeciez to stosunkowo mloda dyscyplina w Polsce, zna ktos jakichs trenerow? Jak sie okazuje, tak! Jest ktos kto moze pomoc i z kim wspolpraca moze przyniesc wymierne efekty.
http://szok.it/2012/10/rozmowa-z-bartosz_slomka/
W koncu zamiast doplacac do odchudzania roweru, moze lepiej przeznaczyc te pieniadze na dobrze rozpisany, zaplanowany i profesjonalny trening? Wydaje mi sie, ze taka inwestycja da lepsze wyniki.
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
-
- Kontakt:
Wywiad na bardzo wysokim poziomie, mega przyjemnie się czyta, temat "na czasie".
Poważny trening nie zawsze idzie w parze z "spinaniem i patrzeniem tylko na czasy", przynajmniej w moim odczuciu.;o pisze:na forum spotykam sie z opiniami, ze to jest chore, zeby sie tak spinac i patrzec tylko na czasy.
Niestety nie każdego stać na takie inwestycje - w tym przypadku nawet lajtowanie roweru wychodzi sporo taniej... Co nie zmienia faktu, że na pewno warto mieć swojego, osobistego trenera, dobierającego rodzaj i intensywność treningu indywidualnie do zawodnika.;o pisze:moze lepiej przeznaczyc te pieniadze na dobrze rozpisany, zaplanowany i profesjonalny trening? Wydaje mi sie, ze taka inwestycja da lepsze wyniki.
Banan725135650- czy taniej wychodzi lajtowanie to ja nie wiem, porady czy rozpisanie sensownego treningu na odleglosc to fajna opcja, szczegolnie dla ludzi nie mieszkajacych w duzych miastach, gdzie latwiej znalezc kogos z kim mozna potrenowac.
Wydaje mi sie, ze nie trzeba sie spinac- racja. Jednak fajnie zachowac troche ducha rywalizacji i podejsc do tego bardziej profesjonalnie, zamiast zachlac ryja przed zawodami i zjechac tylko zeby przezyc
Wydaje mi sie, ze nie trzeba sie spinac- racja. Jednak fajnie zachowac troche ducha rywalizacji i podejsc do tego bardziej profesjonalnie, zamiast zachlac ryja przed zawodami i zjechac tylko zeby przezyc

Prosty trening, nie zawodniczy każdy może sobie ułożyć, wystarczy przejść się na jakąś lepszą siłownię, pogadać z pracownikami tejże, bądź ludźmi tam trenującymi o tym, które partie chcemy wzmocnić i ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Karnet na siłkę to od 80-150 zł więc nie są jakieś wielkie koszta a dają dużo. Ja pod narty sam sobie rozpisuję trening i konsultuję z trenerem 

Z gówna bata nie ukręcisz.
KubaLaPL- pewnie, tylko nie kazdy trener wie jaki trenign i na co jest przydatny w downhillu np. tak samo jak i sami zawodnicy czesto nie maja pojecia wiekszego o tym czego im tak naprawde trzeba:)
Bez przesady, dla takiego rekreacyjnego ścigania się nie potrzeba wielkiej wiedzy dot. treningów
Wystarczy zapamiętać, które mięśnie bolą/nie dają rady na trasie i szukać pod nie ćwiczeń 
Łyda, udo, dolne partie pleców, barki, przedramiona najbardziej by należało wzmocnić. Do tego ćwiczenia na wytrzymałość, typu 'krzesełko'...

Łyda, udo, dolne partie pleców, barki, przedramiona najbardziej by należało wzmocnić. Do tego ćwiczenia na wytrzymałość, typu 'krzesełko'...
Z gówna bata nie ukręcisz.
Z tym, ze duzej ilosci osob trening na silowni kojarzy sie wylacznie z robieniem 'masy' i 'rzezby', czyli robienie z siebie 'koksa' lub jak kto lubi 'miska' i to raczej w racingu nie pomaga...
Ta i 3/4 zle opisze trenerowi i trener da na mase albo na siłe trening, a nie na wytrzymałość. Znam ludzi po źle przetrenowanej zimie, sam jedna miałem. Można trenować i miec z tego efekty nie takie jak trzeba.KubaLaPL pisze:Bez przesady, dla takiego rekreacyjnego ścigania się nie potrzeba wielkiej wiedzy dot. treningów Wystarczy zapamiętać, które mięśnie bolą/nie dają rady na trasie i szukać pod nie ćwiczeń Łyda, udo, dolne partie pleców, barki, przedramiona najbardziej by należało wzmocnić. Do tego ćwiczenia na wytrzymałość, typu 'krzesełko'...
To zależy , gdy chcę poturlać w Mastersach to "zwykła" siłka i normalne objeżdżenie daje radę .
Eeeeeeeeee, a niby do tej pory to chłopaki na WueFie opierniczały sezon ?
;o pisze:To prowadzi to wnioskow- powazny sport, powazny trening. Jednak gdzie i z kim trenowac? Przeciez to stosunkowo mloda dyscyplina w Polsce, zna ktos jakichs trenerow? Jak sie okazuje, tak! Jest ktos kto moze pomoc i z kim wspolpraca moze przyniesc wymierne efekty.
Eeeeeeeeee, a niby do tej pory to chłopaki na WueFie opierniczały sezon ?
Potwierdzam.Banan725135650 pisze:Wywiad na bardzo wysokim poziomie, mega przyjemnie się czyta, temat "na czasie".
Co do odchudzania roweru, zalezy kto co ma, czasami fakt faktem wyjdzie taniej. W sumie nie jestem riderem o jakiejś bogatej historii bo jezdze stosunkowo krótko, natomiast wydaje mi się ze bez nawet podstawowego treningu nie da sie uprawiać tego sportu. ( Ilekroć, wstyd sie przyznać, skacowany po ciezkiej sobocie szedłem na rower z kumplami w niedziele myślałem ze po drodze stane, i położe sie w krzaczorach, bo nie dam rady jechać, ale to tak nawiasem

Poparcie tej tezy można było doskonale odnaleść bodajże w Rocketsode #1, wypowiedź Alberta;o pisze:Z tym, ze duzej ilosci osob trening na silowni kojarzy sie wylacznie z robieniem 'masy' i 'rzezby', czyli robienie z siebie 'koksa' lub jak kto lubi 'miska' i to raczej w racingu nie pomaga...

ravfr- pewnie, ze nie ale mimo wszystko wiekszosc trenowala samemu, wg swoich planow treningowych bez porad kogos doswiadczonego, kto wie wiecej na temat treningu i potrafi dostosowac go do danego zawodnika oraz danej dyscypliny. Teraz na dodatek taki trening moze byc dostepny dla 'przecietnego kowalskiego'
Trening = lepsze samopoczucie, lepiej poznajesz swoje możliwości, większa przyjemność z jazdy, jadąc na kilka dni w góry nie masz problemu że po 2 dniach nie masz siły, albo że ręce bolą itp, przy glebie organizm wytrenowany i odpowiednio rozciągnięty ma mniejsze prawdopodobnieństwo poważnego uszkodzenia.
Reasumując: TRENING nawet na bardzo amatorskim poziomie JEST WSKAZANY, trzeba jednak pamiętać aby robić to z głową i najlepiej po konsultacjach z osobami które znają się na tym.
Reasumując: TRENING nawet na bardzo amatorskim poziomie JEST WSKAZANY, trzeba jednak pamiętać aby robić to z głową i najlepiej po konsultacjach z osobami które znają się na tym.
W sensie forma i progres = lepsze samopoczucie. Pewnie jakby bez treningu sie dało to 3/4 osób wybrałoby tą opcje. Sam bym wolał bo czas ograniczony.tomo pisze:Trening = lepsze samopoczucie, lepiej poznajesz swoje możliwości, większa przyjemność z jazdy, jadąc na kilka dni w góry nie masz problemu że po 2 dniach nie masz siły, albo że ręce bolą itp, przy glebie organizm wytrenowany i odpowiednio rozciągnięty ma mniejsze prawdopodobnieństwo poważnego uszkodzenia.
A co do komentarzy o spinie - tak jest grupa ludzi, którzy sieja troche niezdrowa atmosfere ale to ich problem. Jeździć z ziomkami trzeba. Wiem, ze jak mi nawet nie idzie na zawodach (czyli jak zwykle) to zawsze jest kumpel, który da piwo i pomoze dać się zdyskwalifikować kiedy pytasz się o czas

Prócz kilku rzeczy jakie przychodzą mi na myśl (np. dętki) nie wiem co będzie tańszego od treningu na siłowni. Poza tym uwierz, że nawet rower ważący 14kg nie da Ci tego co przeciętny trening i systematyczna jazda. Jak się umie jeździć i przepracowało zimę to nawet na 19kg rowerze (przykład z tegorocznego PP w Koninkach) można zająć drugie miejsce w juniorach.Banan725135650 pisze:Niestety nie każdego stać na takie inwestycje - w tym przypadku nawet lajtowanie roweru wychodzi sporo taniej...
Tak wszyscy piszą siłownia, siłownia, wydatki itd. a tak naprawdę można trenować za darmo. Trzeba tylko wiedzieć jak. Wiele ćwiczeń można wykonywać w domu, nawet kupić sobie choćby drążek do podciągania, gumy czy sprężyny i już można sporo partii ćwiczyć. Bieganie też nic nie kosztuje, a jeśli ktoś będzie robił to systematycznie to potrafi przynieść efekty.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
-
- Kontakt:
Mozesz tez oprzec przedramiona na stole/biurku, tak zeby dlonie byly poza podparciem. Hantle w dlon i ruchy zginania i prostowania. Mozesz to robic przy odwroconym i nawroconym przedramieniu na zmiane