Rama nowy design-szczotkowane aluminium, ktoś próbował?
Rama nowy design-szczotkowane aluminium, ktoś próbował?
niedługo będzie nowa rama i chcę zrobić z nią coś fajnego mianowicie można ją pomalować lecz to nic niezwykłego chyba że zrobi to magik z aerografem za pewnie nie małe pieniądze.
Kolejna opcja to polerowanie mogę to w sumie zrobić sam jednak nigdy nic na lustro nie polerowałem i nie miałem z tym styczności a ludziska w necie liczą sobie za ramę full od 500zł wzwyż.
Ostatnio do głowy wpadł mi pomysł żeby aluminium wyszczotkować,wiele zakładów ma taką usługę więc nie jest to drogie i bardzo ładnie wygląda, ciekawi mnie tylko czy ktoś już próbował takich akcji?
Kolejna opcja to polerowanie mogę to w sumie zrobić sam jednak nigdy nic na lustro nie polerowałem i nie miałem z tym styczności a ludziska w necie liczą sobie za ramę full od 500zł wzwyż.
Ostatnio do głowy wpadł mi pomysł żeby aluminium wyszczotkować,wiele zakładów ma taką usługę więc nie jest to drogie i bardzo ładnie wygląda, ciekawi mnie tylko czy ktoś już próbował takich akcji?
No ride... No Life...
-
- Kontakt:
Słuchaj bez problemu sobie sam to ogarniesz. Do kupienia są takie ścierki jakby do satynowania,szczotkowania aluminium. Wiem bo stosuje je w swojej firmie. One są sztywne ale na tyle elastyczne że możesz spokojnie rurki i inne elementy przelecieć,tylko uważaj aby dobrze docisnąć tą szmatkę do ramy i przejechać jednostajnie prostoliniowo po powierzchni bo w innym wypadku będziesz miał te ryski w cały świat,chyba że tak chcesz to dokupujesz specjalną końcówkę do wiertarki czy wkrętarki i lecisz całą ramę .Po wykonaniu tego szczotkowania koniecznie musisz zabezpieczyć ramę lakierem bezbarwnym , ponieważ jak tego nie zrobisz amelinium może się utlenić
i jak pobrudzisz ramę czymś tłustym to te plamy już nie zejdą
O i wcześniej musisz ściągnąć lakier i żeby fajnie to wyglądało to użyj takiego środka chemicznego do ściągania lakieru z metali.Możesz go kupić w obi. Ja w swojej ramie tym środkiem ,który ma konsystencje żelu ściągałem malowanie i wyszło to super

O i wcześniej musisz ściągnąć lakier i żeby fajnie to wyglądało to użyj takiego środka chemicznego do ściągania lakieru z metali.Możesz go kupić w obi. Ja w swojej ramie tym środkiem ,który ma konsystencje żelu ściągałem malowanie i wyszło to super

Mój skarb
)))))) ------>http://www.pinkbike.com/photo/9597984/

Nie sądzę, żeby było to tanie przy tak dużej powierzchni, strzelam, że będzie to koszt ok 200zł jednak warto się dokładnie dopytaćablee pisze:Może anoda?

Co do szczotkowania to wygląda ładnie ale dobry efekt trudno będzie samemu osiągnąć w domu, przy jednorodnych powierzchniach raczej ok, ale rama...

S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
-
- Kontakt:
Kacper Czewa a robiłeś z ramą coś podobnego może bo w sumie wolę za to zapłacić niż spieprzyć temat?
Anoda fajna sprawa tylko większość firm nie podejmuje sie jakiego kolwiek działania na używanych ramach do tego jest jeszcze sprawa trawienia aluminium przez kwas w niedomytych miejscach wewnątrz ramy tak mi gostek z dużego zakładu powiedział.
Anoda fajna sprawa tylko większość firm nie podejmuje sie jakiego kolwiek działania na używanych ramach do tego jest jeszcze sprawa trawienia aluminium przez kwas w niedomytych miejscach wewnątrz ramy tak mi gostek z dużego zakładu powiedział.
No ride... No Life...
A potem co miesiąc to samo, bo powierzchnia matowieje i się rysuje...Korean_Boy pisze:polerka na lustro nie jest jakas wielce trudna przeciez, dobierasz papierki wodne i jedziesz, potem pasta polerska na koncowke polerska do wiertarki i rame swiecąca sie jak psu jajca
Ja bym zarzucił szkiełko + bezbarwny i będzie super.
Z gówna bata nie ukręcisz.
-
- Kontakt:
@ Rafimax
Nie robiłem tego szczotkowania na ramie tylko na takich detalach które wykonuje i wychodzi to zajebiście.Jeśli chcesz to oddaj sobie ramkę do dobrego zakładu galwanizacyjnego poproś kolor stare złoto i przeleć dopiero wtedy tym ściernidłem co nadaje te charakterystyczne ryski i pomaluj na bezbarwny to może mieć zajefajny efekt i na bank oryginalny wygląd.Jeśli nie czujesz się na siłach to oddaj ramę do zakładu bo spieprzysz hehe
Wytrawianie ramy kwasem wewnątrz ramy to jakaś ściema żeby cię skasować z kaski
. Wystarczy odpowiednio przygotować miejsca na których będzie malowana rama według mnie.
Szczotkowanie aby fajnie wyglądało to skomplikowany proces ,ale do zrobienia. Pomyśl nad wypolerowaniem ramy na to naklejki i po tym pomalowanie ramy bezbarwnym
Widziałem że gość o ksywie bodajże Suchy robi projekty naklejek na ramy.To jest jego profil : https://www.facebook.com/pages/Suchy-St ... 09?fref=ts Wykona ci projekt naklejek na konkretną ramę i wiesz rama nie będzie surowo wyglądać i bidnie że tylko napisy firmy i model 
Nie robiłem tego szczotkowania na ramie tylko na takich detalach które wykonuje i wychodzi to zajebiście.Jeśli chcesz to oddaj sobie ramkę do dobrego zakładu galwanizacyjnego poproś kolor stare złoto i przeleć dopiero wtedy tym ściernidłem co nadaje te charakterystyczne ryski i pomaluj na bezbarwny to może mieć zajefajny efekt i na bank oryginalny wygląd.Jeśli nie czujesz się na siłach to oddaj ramę do zakładu bo spieprzysz hehe
Wytrawianie ramy kwasem wewnątrz ramy to jakaś ściema żeby cię skasować z kaski

Szczotkowanie aby fajnie wyglądało to skomplikowany proces ,ale do zrobienia. Pomyśl nad wypolerowaniem ramy na to naklejki i po tym pomalowanie ramy bezbarwnym

Mój skarb
)))))) ------>http://www.pinkbike.com/photo/9597984/

Kwasem to ściema. Wodorotlenkiem to prawda. generlnie da się to zrobić bez problemu, tylko cena dość wysoka. Parę osób na forum robiło anodę na ramie, poszukaj.Kacper Czewa pisze:Wytrawianie ramy kwasem wewnątrz ramy to jakaś ściema żeby cię skasować z kaski . Wystarczy odpowiednio przygotować miejsca na których będzie malowana rama według mnie.
Np:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... na#p903031
Z gówna bata nie ukręcisz.
Re: Rama nowy design-szczotkowane aluminium, ktoś próbował?
kubadhdh.pinkbike.com/
znam Kasie fajne ma prace, ale mi nie tylko o to chodzi, wolę chyba coś bardziej trwałego np aerograf a ostatecznie malowanie proszkowe albo polerowanie bo anoda w Polsce będzie ciężko zrobić bo nikt nie chce się podjąć bo to syzyfowa praca. już rozmawiałem na ten temat z kilkoma osobami.
No ride... No Life...
Weeze chyba robi, tu przykład http://www.pinkbike.com/photo/6670028/rafimax pisze:anoda w Polsce będzie ciężko zrobić bo nikt nie chce się podjąć bo to syzyfowa praca.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
już nie zakończyli taką działalność przez to że jest to ciężki temat i totalnie nieopłacalny, trochę mi opowiedział o tym i się nie dziwię w sumie skoro żeby uzyskać dobry efekt rama powinna być jednak spawana pod anodowanie żeby uniknąć komplikacji z odbarwianiem ramy, spawów itp, często spawy są wykonane prętem z innego stopu co się przeklada na ich inny kolor itp.
No ride... No Life...