Projekt Ramy rowerowej

Forfiter92
Kontakt:

Post autor: Forfiter92 »

sądząc po Twoim nicku jesteś z rocznika 95 (może się myle) tym bardziej można się domyśleć Twojego wieku po tym co piszesz. Nie masz totalnego pojęcia o projektowaniu a na siłę chcesz się wtrącić. Odpuść sobie ten temat.
Romo
Kontakt:

Post autor: Romo »

Szczerze? Tak jak ktoś tam pisał wcześniej - to jest temat na prace dyplomową. Ta praca ma być na cały semestr?
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Szczerze? Po tylu latach nie potrafisz nawet rozpisac sil, czyli zrobic zadania na poziomie maksymalnie liceum z fizyki? Odpusc sobie te studia i idz lepiej do lopaty, bo do "projektowania" czegokolwiek to sie nie nadajesz. Jesli nie wiesz od czego zaczac to idz do prowadzacego a nie zakladaj postow na forum :roll: .
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

3RIDE wyszedł z techniki w liceum czy jakoś tak i mu się wydaje, ze wie wszystko o projektowaniu. Ziomeczku, ktoś kto się bierze za taki projekt to doskonale wie jak się robi rzuty... Gość się pyta o zagadnienia o których (jest duża szansa), że w ogóle nie usłyszysz.
troyo, pokaż mi licealistę, który potrafi rozrysować siły działające w trzech płaszczyznach. Plus do tego oblicznie wytrzymałości tak skomplikowanych brył, o różnych grubościach ścianek.... Ta, liceum :lol: :lol: :lol:
Z gówna bata nie ukręcisz.
Romo
Kontakt:

Post autor: Romo »

Myślę, że projektując ramę na PKM nie bawiłby się w w cieniowane rury ;) . Nie zmienia to jednak faktu, że pełny projekt ramy uwzględniający wszystkie szczegóły to bardzo poważny temat. Zabierz się za jakiś typowy projekt.
3R1DE95
Kontakt:

Post autor: 3R1DE95 »

(Last post)
Chłopaki błagam.... :(
Nie wyszedłem z techniki z liceum. Jestem na 2 roku technikum,
Ja chciałem podesłać mu tylko pomysł na wygląd!! ramy i jak ,najlepiej zrobić szkice a nie od razu rysunek ostateczny(stąd te linki)(widze jak to robi brat po prostu)!! Nie pisałem nic o siłach, wytrzymałościach bo JESZCZE ich nie znam i nawet o nich nie wspomniałem!!!
Błagam was nie róbcie ze mnie idioty, źle mnie rozumiecie!
Mylicie projektowanie z rysunkami technicznymi siłami i całą resztą!
KubaLa
moderator
Kontakt:

3R1DE95 pisze: jak ,najlepiej zrobić szkice
Ale on to doskonale wie. Nie takiej wiedzy mu potrzeba. To co Ty rzuciłeś to może być ciekawostką dla gimnazjalisty bo mnie tam tego nauczyli...
3R1DE95
Kontakt:

Post autor: 3R1DE95 »

Dobra cieszę się że się w końcu zrozumieliśmy.
Sory wszystkich za problem bo zaczęliśmy się kłócić przeze mnie, zapomnijmy o tym i zajmijcie się pomocą dla autora.
Wybaczta! :D
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Nie wiem kolego w czym to robisz ale jesli jestes laikiem to polecam chociazby Solid Works. Stosunkowo prosty program. Doinstalujesz do tego dodatek CosmosXpress i bedziesz mogl robic pomiary naprezen.Kilka wskazowek ktore ulatwia Ci wg mnie prace ...
- zacznij od suportu i niech on bedzie punktem wyjsciowym
- od niego prowadz linie pod danym katem
- te zamienisz pozniej na odpowiednie rury
- pamietaj ze rura ma swoja srednice, unikaj dziwnych laczen, spawow na spawach itd
- wez pod uwage geo i katy sa robione pod widelec o danym skoku
itd itd itd
n0 ridE n0 fUN
troyo
Kontakt:

KubaLaPL pisze:troyo, pokaż mi licealistę, który potrafi rozrysować siły działające w trzech płaszczyznach. Plus do tego oblicznie wytrzymałości tak skomplikowanych brył, o różnych grubościach ścianek.... Ta, liceum
Nie wiem gdzie Ty chodziles do liceum, ale w tym, do ktorego ja swego czasu uczeszczalem zadania ze statyki, kinematyki byly. To ze 90% mlodziezy w tych czasach to nieuki, ktore ida na studia bo nie maja pomyslu na swoje zycie i mysla ze studia gwarantuja dobra prace oraz godziwe wynagrodzenie to inna sprawa. Nie wmawiaj mi ze gosc na MBM'ie nie potrafi policzyc prostej kratownicy i rozpisac obciazen generowanych przez osobe stojaca na pedalach. To sa podstawy fizyki i mechaniki, ktora jest na pierwszych 2 latach tych studiow. Gosc jest nieukiem i tyle. Tak jak w Twoim podpisie, z gowna bata nie ukrecisz.
KubaLa
moderator
Kontakt:

troyo pisze:To sa podstawy fizyki i mechaniki, ktora jest na pierwszych 2 latach tych studiow.
Wcześniej mówiłeś o licealiście, teraz o człowieku studiującym dwa lata taki kierunek...
troyo pisze:zadania ze statyki, kinematyki byly.
Były i są. Ale tylko w jednej płaszczyźnie. A na taką główkę ramy działają nie tylko siły góra i dół, ale też skręcanie przez potężną dźwignię jaką jest amortyzator...
troyo
Kontakt:

KubaLaPL pisze: Wcześniej mówiłeś o licealiście, teraz o człowieku studiującym dwa lata taki kierunek...
Mowimy o rozpisaniu sil. To jest zadanie na poziomie liceum. Co za roznica w ilu plaszczyznach, nie rozsmieszaj mnie.
KubaLaPL pisze: A na taką główkę ramy działają nie tylko siły góra i dół, ale też skręcanie przez potężną dźwignię jaką jest amortyzator...
Wytłumaczysz mi w jakich okolicznosciach dziala moment skrecajacy na rure glowki ramy?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Choćby przy jeździe na trawersie.
Wszędzie tam gdzie odczuwamy 'sztywność amortyzatora'.
troyo
Kontakt:

Wez przeczytaj sobie co to jest skrecanie, potem filozofuj po internetach . :mrgreen:
KubaLa
moderator
Kontakt:

A co miałem napisać, 'ukręcanie' główki?
troyo
Kontakt:

Skrecanie dzialaloby na rure glowki ramy jesli bys zablokowal stery i chcial obracac kierownica. Nie masz pojecia o czym piszesz.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Kubala nie kombinuj. Ja akurat jestem zdania, ze w 1 płaszczyźnie nie policzysz ramy ale skręcenie głowki mnie rozbawia.
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

KubaLaPL pisze: troyo napisał(a):"zadania ze statyki, kinematyki byly."

Były i są. Ale tylko w jednej płaszczyźnie. A na taką główkę ramy działają nie tylko siły góra i dół, ale też skręcanie przez potężną dźwignię jaką jest amortyzator...

zadania z równi pochyłej bardzo ładnie uczyły jak rozkładać wektor siły na składowe. Wspomniane przez Ciebie "skręcanie" to w tym kontekście nic innego jak moment (siła x ramię), czyli para sił, które dla główki działają na powierzchnie styku misek sterów z główką (belka z utwierdzeniem). Do tej pory fizyka z liceum/technikum.
KubaLaPL pisze:Choćby przy jeździe na trawersie.
Wszędzie tam gdzie odczuwamy 'sztywność amortyzatora'.

Tu zestaw kierownica-mostek-amortyzator-koło jest izolowany i siły skręcające nie oddziałują na główkę.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jaca pisze:zadania z równi pochyłej bardzo ładnie uczyły jak rozkładać wektor siły na składowe. Wspomniane przez Ciebie "skręcanie" to w tym kontekście nic innego jak moment (siła x ramię), czyli para sił, które dla główki działają na powierzchnie styku misek sterów z główką (belka z utwierdzeniem). Do tej pory fizyka z liceum/technikum.
Ale nie uczyły myślenia ;)
ODPOWIEDZ