Problem z pisaniem na lapku

royal'ek
Kontakt:

Problem z pisaniem na lapku

Post autor: royal'ek »

Może ktoś to rozgryzie, bo nie jestem w stanie zrozumieć tego. Dostałem nowego netbook'a. Wyciągam z kartonu, otwieram system, pierwsza próba pisania na klawiaturze i już problem. Gdy napiszę 2-3 litery, czasem nawet 1, automatycznie otwierają mi się właściwości tak jakbym nacisną w tym miejscu PPM. Co ciekawe te tajemnicze klikniecie PPM nie wiem czym jest spowodowane. Przy każdej próbie pisania czy to w Google, czy w wordzie, po chwili załącza się okno od PPM w miejscu kursora. Wszystko byłoby fajnie, ale uniemożliwia to płynne pisanie. Trzeba co chwilę klikać na tekst, aby kontynuować pisownię. Jak mam załączony pulpit i nacisnę jakiś przycisk ( np. F1 lub jakąkolwiek literę ) dzieje się to samo. Próbowałem podłączyć inną myszkę i aktualizowałem stery klawiatury i touchpada, ale nic to nie daje.
kurkos
Kontakt:

Post autor: kurkos »

a nie naciskasz przypadkiem na tą dotykową muszkę w laptopie? Ja miałem tak samo i po prostu ją wyłączyłem i podłączyłem sobie normalną ;p
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

Spróbuj podłączyć zewnętrzną klawiaturę.
zawada1200
Kontakt:

Post autor: zawada1200 »

Musiałeś dość długo pisać ten tekst, kup klawiaturę na usb. Może masz wciśnięty prawy przycisk na touchpadzie?
royal'ek
Kontakt:

nie jest wciśnięty żaden przycisk. laptop jest nowy, nikt na nim wcześniej nie pisał. jak podłączę klawiaturę zewnętrzną to problem znika. netbook odsyłam na reklamacje, ewidentnie jest to coś zwalone z klawiaturą. Microsoft Fix it sam wykrył błąd klawiatury i nie był w stanie go naprawić.
Damek-GDA
Kontakt:

Re: Problem z pisaniem na lapku

Post autor: Damek-GDA »

1. Sprawdź, co masz za język ustawiony. Możesz to zrobić na pasku języka (koło ikonek w prawym dolnym rogu; jeśli go nie ma - ppm i zaznacz pasek języka, to się pojawi). Jeśli nie jest to Polski (zwyczajny, bez tam żadnego numerku, np. 204 bodajże), to zmień na takowy.

2. Mogło się tak stać, że jakimś trafem kliknąłeś przycisk Fn (zazwyczaj koło lewego ctrl), który zmienia funkcje sporej części klawiszy. Dzięki temu klawiatura na lapkach może być taka kompaktowa i funkcjonalna.

3. Laptop jest zupełnie nowy, czy po prostu "prosto z serwisu"? Ja bym walnął jakiś skan pod kątem malware'ów, wkleił na np. forum PCFormat log ze skanu programami: HiJackThis i Combofix.

Co masz tam w ogóle za system, co to za laptop?
royal'ek
Kontakt:

Pisałem, że oddałem na gware. Nie jestem taki ciemny, żeby nie naprawić głupiego błędu. W serwisie stwierdzili, że to wada fabryczna.
Damek-GDA
Kontakt:

Re: Problem z pisaniem na lapku

Post autor: Damek-GDA »

Skoro w serwisie stwierdzili, że tego nie zrobią, to czemu myślisz, że przez forum ktoś Ci to naprawi? Jak nie umieją, to się widocznie nie da, bo jakby się dało to by naprawili, ale co najwyżej sporo skasowali, powiadamiając że to nie obejmuje gwarancja czy coś ;).

Swoją drogą, skoro dałeś na gware, to nie możesz się ubiegać o wymianę na inny, skoro jest to nienaprawialne?
royal'ek
Kontakt:

Damek-GDA pisze:Skoro w serwisie stwierdzili, że tego nie zrobią, to czemu myślisz, że przez forum ktoś Ci to naprawi?
Czy ja tu pisałem, że serwis mi nie pomoże? Czytaj uważnie.
Damek-GDA pisze: Swoją drogą, skoro dałeś na gware, to nie możesz się ubiegać o wymianę na inny, skoro jest to nienaprawialne?
Te sprawę podejmie Samsung. Jeśli uzna, że da się to naprawić to, to zrobią, jak nie to dadzą nowy sprzęt, zwłaszcza, że laptop miał 6 dni.
ODPOWIEDZ