Wybór gogli ale...

przemek_06
Kontakt:

Wybór gogli ale...

Post autor: przemek_06 »

Siemka.
A więc szukam gogli ale chciał bym coś w miarę uniwersalnego (wiadomo, że nie da się tego połączyć do końca...) tzn. żeby w zime na nartach też dały jakoś radę (głównie chodzi mi o parowanie) i kompletnie nie wiem za czym się rozglądać. Gogle mają wylądować w Fox'ie Rampage. Cena do 200zł max, mogą być używki w bdb stanie.
Lachu
Kontakt:

Post autor: Lachu »

Możesz kupić sobie zwykłe Oakleye O-Frame na rower, z pojedynczą szybką i dokupić drugą, podwójną (~90zł) :D Z drugiej zaś strony, jeździłem w moich O-framach ze pojedynczą szybką w zimie na stoku i o dziwo nie parowały :)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Pojedyncza szybka + zima = ultra parowanie i zamarzanie szybki
Jak zima to TYLKO I WYŁĄCZNIE podwójna szyba.

Jeśli ma dać rade w słońcu i na rowerze proponuję pomarańczową podwójną ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

za 200 możesz dostać dragon dx z 2 podwójnymi szybami.
- zestawu z szybą clear raczej nie dostaniesz.
ale proponuję pink jonised - to prawie przezroczysta szyba z różowym lustrem,z 10% ciemniejsza od cleara - do tego w zestawie na pewno będzie bursztynowa-w sam raz na narty.
praktycznie każdej marki możesz kupić podwójne szyby w różnych kolorach-przeważnie jest to do 100pln za szybę..
Dałnhiller
Kontakt:

Post autor: Dałnhiller »

Ja tam w foxach main śmigałem na quadzie w zimie i było gitara nic nie parowało

przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

diskordia Wszystko fajnie ale dragon'y są już bardziej na narty/snowboard niż na rower w sezonie czyli jak jest ciepło a mi bardziej chodzi o gogle, które w sezonie na rower się będą dobrze sprawdzać ale i też takie, które w zimie na nartach dadzą rade, popatrzyłem i wypatrzyłem coś takiego:
http://allegro.pl/gogle-oakley-o-frame- ... 47960.html
http://allegro.pl/gogle-oakley-o-frame- ... 28924.html
Tutaj zwykłe o frame'y, ale takie storm'y?
http://allegro.pl/gogle-oakley-crowbar- ... 65975.html
Co o nich myślicie, fajne jest też to, że za szybkę nie muszę płacić praktycznie tyle co za gogle bo już za ~30 pln można dostać szybkę ;) Napisane jest, że mają anti-fog czyli będą miały podwójną szybkę w komplecie? Bo teraz to już nie wiadomo...No i najważniejsze, czy wq was warto tyle dopłacac do storm'ów względem oaframe'ów? :D
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Podwójna szybka na ogół kosztuje krocie - do moich Mayhemów kosztowała coś chyba powyżej 100zł,więc w tym budżecie będzie Ci ciężko ;) Antifog to tylko warstwa zapobiegająca nadmiernemu parowaniu.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
diskordia
Kontakt:

a co to znaczy - bardziej na narty??
są dragon mdx i połowa świata tego używa- oprawka ta sama-ty że dx to nazwa z szybą podwójna a mdx z pojedyńczą.
możesz sobie za 219 kupić fox main enduro double lens.
maja w komplecie szybę clear podwójną-ale tylko jedną.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Re: Wybór gogli ale...

Post autor: KubaLa »

off_road pisze:Pojedyncza szybka + zima = ultra parowanie i zamarzanie szybki
Jak zima to TYLKO I WYŁĄCZNIE podwójna szyba.
Cały zeszły sezon w provenach MX z pojedynczą przezroczystą, zero zaparowania :shock:
422151_350106161686192_1173335646_n.jpg
Załączniki
427508_376283469068461_305629186_n.jpg
Z gówna bata nie ukręcisz.
Dylski_
Kontakt:

Post autor: Dylski_ »

Co to są za stereotypy z tym parowaniem.. jak nachuchasz na gogle to nawet w 40 stopniach Ci zaparują niezaleznie od ilosci szybek... jak masz taki kask orzech czy jezdzisz wogole bez kasku zimą to możesz spokojnie brać gogle z pojedyncza szybką i nie martwic się parowaniem.. a jak już tak bardzo będziesz chcial sie ubezpieczyć to są płyny przeciwkoparowaniu za 10 zł w wielu sklepach sportowych.. będziesz miał gogole łatwiejsze w obsludze a porysowana szybka nie bedzie kosztowała tyle co całe gogle z pojedyncza
qbaqm
Kontakt:

Post autor: qbaqm »

Ja od siebie polecam gogle THOR Ally. 4 "wywietrzniki" i 2 szybki w zestawie jedna biała, druga pół-lustro.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

KubaLaPL pisze:Cały zeszły sezon w provenach MX z pojedynczą przezroczystą, zero zaparowania :shock:
W fox-ach nie da sie smigac w zimie mowa o main pro ;) W ułamku sekundy zaparowały i zamarzały ;)
Może to kwestia gardy od ktorej sie wydychane powietrze odbija... ;)\
W każdym bądź razie z podwojna szybka tego problemu nie miałem, to samo w lecie w wilgotnych warunkach fox-y zachodza mgłą na pojedynczej na podwojnej praktycznie w ogole :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
KubaLa
moderator
Kontakt:

NIGDY NIGDY PRZENIGDY mi nie zaparowały.
diskordia
Kontakt:

pojedyńcza szyba nie paruje - wyłącznie w czasie jazdy.
wystarczy się zatrzymać, i mamy mleko.
różnica temperatur pomiędzy ciałem a temp powietrza. tego raczej nie da się obejść.
KubaLaPL pisze:NIGDY NIGDY PRZENIGDY mi nie zaparowały.
chyba nigdy się nie spociłeś-skoro ci nie zaparowały??.
albo po prostu wciskasz ludziom ciemnotę.
nawet większość użytkowników fox main przyznaje że pojedyńcza szyba nie nadaje się na wilgotne warunki.a w czasie deszczu równie dobrze można sobie ją zakleić silver-tapem.
każda firma mx ma w ofercie szyby podwójne,dla ludzi którzy cenią sobie komfort.niby po co mieliby to robić,skoro kawałek plastiku spełnia wymagania? BREDNIE
KubaLa
moderator
Kontakt:

diskordia pisze:nawet większość użytkowników fox main przyznaje
Kolega kolegi. Może mainy mają jakąś dupną wentylację.
Tak jak mówię, jeździłem przy temp. niższych niż -10 stopni i nie było problemu.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Nie wiem wtedy jak to robisz,bo ja nawet z podwójną szybką miałem lekko zaparowane jak nie zdejmowałem kasku. Jak nie zdejmujesz gogli na bok to mi pojedyncze w mig paruje - nie ważne czy psikana antifogiem,czy nie. Przerobiłem 2 modele Smitha, 2 Oakleya i jedne Foxa. We wszystkich jest to samo przy niskich temp.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

No nie mam jak wam udowodnić. Ale mówię jak jest. Nie wiem w jakim celu miałbym ściemniać. Zaparowały chyba raz, jak po sromotnej glebie złapałem wszędzie śnieg.
J.O.H.N.Y
Kontakt:

Post autor: J.O.H.N.Y »

Ja się z Kubą zgodzę. Mam Okaley Crowbar MX. Lato, wiosna, jesień, zima śmigam w nich na rowerze, dodatkowo w zimę na nartach. W zimę NIGDY mi nie zaparowały ani na nartach ani na rowerze, w jesień przy meeeeega wilgotnym powietrzu się zdarzało... Zaznaczam, że mam pojedyńczą szybkę. Mogę polecić ten model- dla mnie sprawdzony
http://vincent222.pinkbike.com/
KubaLa
moderator
Kontakt:

Janek, może nam się twarz nie poci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ODPOWIEDZ