Jak zabezpieczyć nową rame - Folia ?

CEZAR
Kontakt:

Jak zabezpieczyć nową rame - Folia ?

Post autor: CEZAR »

Siemanko, ostatnio złożyłem sobie nowy rower. Jestem w dużym stopniu pedantem, nie lubie gdy rower wygląda na bardzo zniszczony (co jest normą w dh). Chciałbym zabezpieczyć rame folią ochronną, gdzie takie coś kupie i w jakiej cenie ? Wiem, że wiele produktów jest droższych tylko dlatego, że ma napsiane "rowerowe". Więc możliwe, iż dostałbym takową folie w zwykłym sklepie pod nazwa folia ochronna czy coś tego typu. Domyślam sie, że takowa folia typowo rowerowa będzie 3-4 razy droższa od zwykłej. pozdro
http://cezar-mtb.pinkbike.com/
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

użyj pradawnych technik:

-na dolną rurę ramy stara opona przymocowana na zipach
-na tylny trójkąt tam, gdzie obija łańcuch - opona ;]
-gdzie jeszcze czujesz potrzebę - jakaś opona, dętka, albo bardziej nowocześnie - łatka "karbonowa"
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Chłopak chce mieć ładny rower a ty mu go karzesz oponami obłożyć...
Jemu chodzi o ochronę całej ramy

Gee Atherton
Kontakt:

Post autor: Gee Atherton »

Na rurę od łańcucha proponuje kupić owijkę szosową koszt 18zł na pewno wytrzyma sezon, na resztę żeby ramę zabezpieczyć to udaj się do castoramy itp tam maja taśmy do wyboru do koloru.
Kona Factory Team
CEZAR
Kontakt:

Jaca Te twoje pradawne techniki były używane kiedy koła były kwadratowe :P
Tylny trójkąt mam miejscami oklejony filcem. Dolną rure zabezpieczyłem przed wgniotami/odpryskami poprzez naklejenie jakieś żelowej taśmy BBB. Gee Właśnie na takie odpowiedzi czekałem, dzięki ;)
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

Kumpel w papierniczym kupił arkusz foli bezbarwnej coś podobnego do naklejek ochronnych pod pancerze i obkleił całą rame i korby
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

W castoramie kupiłem rolkę tej taśmy:
http://www.tesa.pl/consumer/tasmy_napra ... tna,c.html

Gruba, dość elastyczna i dobrze przyklejona jest prawie niewidoczna. Przed drobnymi rysami, otarciami od pancerzy itp. zabezpiecza w 100%.
Gee Atherton
Kontakt:

Post autor: Gee Atherton »

Jeśli chcesz to kup naprawdę tą owijkę szosową masz w zestawie 2 rolki 2x po 180cm czy coś takiego i to jest mocne i bicie łańcucha wytrzyma na 100%. to co inny piszą ze opona pod rurę od ramy to może i dobre ale jak na zipa dasz to to po jakim czasie ślad zostanie po zipie i lipa trochę.
Kup taśmę w castoramie i będzie git, na rurę od łańcucha lepiej podejdzie ta owijka.
Kona Factory Team
CEZAR
Kontakt:

Tylny trójkąt to spoko już mam ogarnięte. Ale własnie takie miejsca szcególnie narażone chce troche ochronić
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

CEZAR pisze:Jaca Te twoje pradawne techniki były używane kiedy koła były kwadratowe :P
ale amortyzatory miały po 300 skoku, więc wybierało :]
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Folia bezbarwna z papierniczego - arkusz taki 1m x 1m (około ) kosztował mnie jakieś 8zł a rama po 2 sezonach wygląda jak nowa.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Na tylny trójkąt puki co najlepszym pomysłem jaki widziałem jest kupienie taśmy na rzepy i przyklejenie tylko "miękkiej". Rozwiązanie, tanie, estetyczne i wytrzymałe :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

GgG pisze:Folia bezbarwna z papierniczego - arkusz taki 1m x 1m (około ) kosztował mnie jakieś 8zł

oczywiście samoprzylepna?
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

Tak, rozcinasz na kawałki i przylepiasz jak ci pasuje na ramie. Ja polecam oklejać też korby typu shimano zee, slx czy saint bo nie wycierają się w błocie :)
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

off_road , domyslam sie ze zauwazyles to w rowerze Tracey Hannah, ale gdzie to kupic?
makeprogress
Kontakt:

Post autor: makeprogress »

Jeśli chodzi o zabezpieczenie tylnego trójkąta przed obiciem od łańcucha wczoraj dorwałem się do owijki na kiery szorowe, nie wiem na ile trwałe będzie to rozwiązanie (nie użyłem ani jednego zipa, jedynie mocno naciągałem owijkę i starałem się zrobić jak największe zakłady). Chwilowo nie mam możliwości tego sprawdzić bo rower zamiast jeździć stoi w pokoju (przeziębiłem nery :/ ). Całość wygląda dość estetycznie, swoją rolę powinno spełnić, ale co do trwałości tego rozwiązania mam pewne wątpliwości ;)
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

makeprogress pisze:off_road , domyslam sie ze zauwazyles to w rowerze Tracey Hannah, ale gdzie to kupic?
Stevie Smith miał to nawet w klatce napinacza. Kupić można w sklepie z pasmanterią, lecz nie jestem pewien, czy uda się tylko tą jedną stronę.
Nazywa się to Velcro ale w sklepie powiedz lepiej "rzep" :D
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Jeśli chodzi o kamienie to można zrobić ładną osłonę z włókna szklanego.

1. Kupujemy takie coś: http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-polf ... 55349.html
2. Nakładamy folię do pakowania żywności (taka która się do wszystkiego klei z jednej strony) na dolną rurę ramy - jeśli pancerze są puszczone tamtędy to warto wsadzić je pod tą folię.
3. Nakładamy na przemian matę i żywicę aż do uzyskania satysfakcjonującej grubości
4. Po wyschnięciu i zestaleniu ściągamy, ładnie wycinamy i ew. oklejamy folią carbonową.
ODPOWIEDZ