Sprzedający nie chce przyjąć zwrotu

MUSZEL
Kontakt:

Sprzedający nie chce przyjąć zwrotu

Post autor: MUSZEL »

Witam.

Wygrałem na allegro licytując korby Truvativ Hussefelt z osią i pedałami (wkręconymi w korbę) za 32zł+wysyłka. Wszystko w porządku, wpłacam pieniądze, paczka przychodzi i wydaje się ok. Po otwarciu paczki zaczynają się schodki...

W prawej korbie pedał nie był dokręcony do końca (brakowało ze 2-3mm). Co się okazało, pedał został wkręcony krzywo i na siłe, gwint przegwintowany na krzywo, dlatego pedał nie dochodził, bo ktoś nie skończył swojego "gwintowania" (udało mi się wykręcić pedał i zobaczyłem "gwint w gwincie"). W lewej korbie ok 0,5-1mm odstawał insert, co oznacza, że ktoś próbował odkręcać pedał, a ten zapiekł się w insercie i to właśnie insert zaczął się wykręcać z korby (próby odkręcenia skutkowały obrotem insertu). Oczywiście zalałem wszystko penetratorem.

Zadzwoniłem do sprzedającego. Ten tłumaczył się że syn tak jeździł więc i ja mogę. Troche pogadaliśmy, wytłumaczyłem mu co i jak i że chcę zwrot, spokojna rozmowa, powiedział że porozmawia z synem i żebym zadzwonił za godzine, Potem nie odbierał cały czas. Napisałem smsa, w którym opisałem że się wykręca itp i że jak tak to wygląda to wystawie negatywa i tyle. Ten mi na to że wylicytowałem za grosze korbe i jeszcze marudze, że były sprawne i że też mi wystawi negatywa...

Co moge zrobić? Nie wystawie mu negatywa, bo szkoda mi konta.
Moge zrobić coś, by odzyskać kase? By zablokowali gościowi konto? Już nawet nie zależy mi na kasie (43zł w sumie) a by koleś dostał nauczke i by naprawić korby i sprzedać uczciwie. Choć będzie mnie ta naprawa troche roboty kosztowała więc i miłoby było odzyskać kase.
Nigdy nie miałem żadnych "sporów na allegro", nie wiem na czym to polega, więc jeżeli ktoś zaproponuje spór, to proszę też wytłumaczyć na czym to polega...

Pozdrawiam.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Spór polega na rozmowie. Piszesz co jest niezgodnego itd. Sprzedający odpisuje jeśli mu się zachce. Oczywiście nie ma takiego obowiązku więc często się czeka te 30 dni i nic. Potem dostajesz od allegro wiadomość, że nie mogą być stroną w sporze. Dalej już nie pamiętam, ale ogólnie sprzedający może to olać. Sam dostałem pękniętą ramę. Założyłem spór, sprzedający twierdził że jeszcze trzyma się kupy więc można jeździć. Dopiero gdy oszukał 3 osoby zablokowali mu konto.
.
MUSZEL
Kontakt:

czyli spór do niczego w zasadzie jest... a koleś dostanie za to ostrzeżenie jak oleje sprawe?
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Nie wiem bo nie dostaje się o tym żadnej informacji. Osobiście bym założył bo może się przestraszy. Próbować zawsze można.
.
Gee Atherton
Kontakt:

Post autor: Gee Atherton »

Ja bym olał sprawę bo niby 43zł to nie drogo ale szkoda zachodu ale zawiadomił bym tylko allegro przez formularz ze towar niezgodny i tyle,bo raczej się nie zaniesie żeby ci oddał te 43zł,weź napisz mu sms-a ze jednak wszystko jest w porządku i tyle ze dla zegnania sporu wystawcie se po pozytywie i jak on ci wystawi pozytywa ty mu wjeb negatywa i tyle,spróbuj to tak załatwić.
Kona Factory Team
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

Gee Atherton pisze:wystawcie se po pozytywie i jak on ci wystawi pozytywa ty mu wjeb negatywa i tyle,spróbuj to tak załatwić.

wierzysz w to, że sprzedający pierwszy wystawi komentarz? :-)
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

Załóż spór na allegro i tyle...w komentarzu napiszesz prawdę - trudno jak w zamian dostaniesz negatywa...
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

Gee Atherton pisze:

Ja bym olał sprawę bo niby 43zł to nie drogo ale szkoda zachodu
Spoko, niech dyma ludzi dalej. Kiedyś byłem w niemal identyczne sytuacji, konta na negatywa szkoda, napisałem do allegro, tam w centrum pomocy. Opisz sytuacje, tylko same konkrety bo jak bedziesz wode lał to ci nic nie pomogą, jak trafisz na kogoś rozumnego to ci pomoże. Sam tak 2 razy zrobiłem, raz w takiej sytuacji, 2gi raz w kwestii zwrotu prowizii jak mi minął czas na zwrot. Oczywiście oba przypadki były w pełni zgodne z prawdą, więc i pomoc otrzymałem sensowną. Zanim napiszesz załóż spór, a w wiadomosci napisz co ci gość mówił, że olewa temat, i że bedzie ściemniał w sporze. Spróbuj też zrobić jakiś temat na cafe allegro, tam ludzie stykają się z tym na codzien, bardziej cię ukonkretyzują. Mam nadzieje że jakoś pomogłem ;)
remas94
Kontakt:

Post autor: remas94 »

Czasami działa także przedsądowe wezwanie, tak by się o*srał ; p
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Cała pomoc Allegro sprowadzi sie do kilku porad, a w końcu i tak każą iść na policję, dopiero jak tam będzie postępowanie przesyłasz do Allegro wszystkie dokumenty, wtedy Allegro odda kasę. W każdym razie dużo czasu to potrwa.
Ta korba na Howitzer? Jakby co mam takie 2 ramiona z małymi luzami na mocowaniu suportu, ale inserty sprawne. Za browara mogę się ich pozbyć :).
MUSZEL
Kontakt:

sznib pisze:Cała pomoc Allegro sprowadzi sie do kilku porad, a w końcu i tak każą iść na policję, dopiero jak tam będzie postępowanie przesyłasz do Allegro wszystkie dokumenty, wtedy Allegro odda kasę. W każdym razie dużo czasu to potrwa. Ta korba na Howitzer? Jakby co mam takie 2 ramiona z małymi luzami na mocowaniu suportu, ale inserty sprawne. Za browara mogę się ich pozbyć .
sam chce się ich pozbyć ;) a kupiłem tylko bo tanio przypadkowo wygrałem aukcje :P

lollex
lollex pisze: tam w centrum pomocy
nie moge tego znaleźć ;/
MUSZEL
Kontakt:

zdublowany post
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Muszel allegro wlasciwie nic nie zrobi ale o tym juz wiesz.

Co do negatywa ja bym sie nie zastanawiał.
Ty mu wystawiasz, on za pewne Tobie też ale... jest coś takiego jak odpowiedz na komentarz.
Robiąc zakupy patrzę na negatywy owszem ale rownież na odpowiedź osoby która go dostała :)
Często odpowiedź na negatywa zrobi lepszą robote niż 1000 pozytywów :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Tak, tylko niektórzy, o ile nie większość, jak tylko zobaczą negatywy to już myślą "temu panu podziękujemy". No chyba że jest dobra oferta bez konkurencji to się ludzie wgłębiają w treści i odpowiedzi na negatywy, ale jak ktoś sprzedaje tower w podobnej cenie co wiele innych ofert to negatywy go szybko wykluczają, bo ludzie zwyczajnie wolą kupić od sprzedającego be negów.
MUSZEL
Kontakt:

sznib pisze:Tak, tylko niektórzy, o ile nie większość, jak tylko zobaczą negatywy to już myślą "temu panu podziękujemy". No chyba że jest dobra oferta bez konkurencji to się ludzie wgłębiają w treści i odpowiedzi na negatywy, ale jak ktoś sprzedaje tower w podobnej cenie co wiele innych ofert to negatywy go szybko wykluczają, bo ludzie zwyczajnie wolą kupić od sprzedającego be negów.
dokładnie. Ja tam rzadko czytam, patrze czy są.

Korbe jakoś spróbuje naprawić, napisać do allegro, może ostrzeżenie chociaż dostanie...
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Szczególnie jak mam ogólnie mało komentarzy.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
prezes#
Kontakt:

Post autor: prezes# »

@Gee Atherton
Umówcie się na pozytywy i jak on Ci wystawi pozytywa to daj mu negatywa... Bardzo pięknie i mądrze...świetna rada. Często z twarzy sobie dupe robisz?

@Muszel
a jaki był opis aukcji. Było napisane że 100% sprawna? To że używana raczej było. Ale jak nie było napisane że 100%, albo wszystkie gwinty jak nówka sprawne, to w mojej opinni nie masz szans aby na drodze formalnej wegzekwować zwrot...
Ja w takiej sytuacji bym je spróbował naprawić, przeleć gwintownikiem inserty, gorzej nie będzie, może parę zwoi z gwintu szlak trafi, ale przynajmniej normalnie pedała wkręcisz
MUSZEL
Kontakt:

prezes# pisze:a jaki był opis aukcji. Było napisane że 100% sprawna? To że używana raczej było. Ale jak nie było napisane że 100%, albo wszystkie gwinty jak nówka sprawne, to w mojej opinni nie masz szans aby na drodze formalnej wegzekwować zwrot... Ja w takiej sytuacji bym je spróbował naprawić, przeleć gwintownikiem inserty, gorzej nie będzie, może parę zwoi z gwintu szlak trafi, ale przynajmniej normalnie pedała wkręcisz

wydaje mi się, że jak ktoś stan ocenił na dobry (tak było w opisie) to raczej nie powinno to oznaczać uszkodzonych obu insertów...
sprzedam rame w stanie dobrym, ale będzie wszędzie popękana, ale nie napisze w aukcji że nie ma pęknięć. Uznasz to za uczciwe?
Gee Atherton
Kontakt:

Post autor: Gee Atherton »

ty prezes taki mądry nie bądz .
Kona Factory Team
ODPOWIEDZ