Zakupy na pinkbike ,czy są bezpieczne ?

kissu
Kontakt:

Zakupy na pinkbike ,czy są bezpieczne ?

Post autor: kissu »

Witam. Zacznę od tego , że nigdzie takiego tematu nie widziałem niestety a jestem lekko zagubiony w tym temacie. Nigdy nie miałem okazji nic kupować z powyższego portalu. Aktualnie jestem zainteresowany w bardzo okazyjnej cenie rowerem z dalekiej zachodniej granicy :twisted: i otwarcie powiem że boję się że stracę kasę. Jestem w kontakcie mailowym ze sprzedającym który zapewnia że jest to bezpieczny system a transakcja miała by dojść za pośrednictwem Ebay-a , płacąc Paypal-em (z którym też nie miałem doczynienia) . Wiele czytałem na temat ochrony kupujących paypal ale nie wiem jak to działa w praktyce. Jak by nie było o groszowe sprawy się nie rozchodzi dla tego staram się być ostrożnym, a wiem ,że dużo ludzi dalej boi się zakupować rzeczy z zagranicy. A więc : Czy warto zaufać sprzedającemu ? Czy system paypal naprawdę mnie uchroni w razie jakiejś niezgodności ? Na co zwracać uwagę podczas kupowania roweru bądź części z zagranicy ? W jaki sposób zabezpieczyć się przed oszustami ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam !
Gee Atherton
Kontakt:

Post autor: Gee Atherton »

ja tak samo bał bym się kupić i wysyłać kasę w ciemno,co innego za pobraniem i sprawdzaniem zawartości ale tego niestety niema chyba,a powiem szczerze że są fajne okazje na pinkbike za dobrą kasę ale mimo wszystko bal bym się wysłać np 5000zł w świat itd.
Kona Factory Team
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Pinkbike to tylko ogłoszenia

E-bay jest jak nasze allegro, do tego paypal który jak każdy wie chroni kupujących a ma w dupie sprzedających :)

Wiec pytanie powinno brzmieć czy zakupy na e-bay za pomocą paypal-a są bezpieczne :)
W większości wypadków tak :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
TrzecieKolo
Kontakt:

Post autor: TrzecieKolo »

Jeśli wystawi aukcję na ebay to jest to tak samo bezpieczne jak allegro, czyli stosunkowo bezpieczne.

Na pewno nigdy nie kupuj przez "email", czyli ustalacie ile masz mu zapłacić i wysyłasz kasę, modląc się by przysłał sprzęt.

Tylko ebay i płatność paypalem zapewnią Ci sensowne bezpieczeństwo. Sprawdź też czy sprzedawca ma dużo komentarzy i czy są same pozytywy, system jest prawie taki sam jak na naszym allegro.
For Fun - ja rowerowo, czyli blog rowerowy :)
Kalais Studios - ja zawodowo, czyli grafik z Warszawy :)
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

http://www.pinkbike.com/forum/listcomme ... did=113294

Porady pinkbika jak najbezpieczniej przeprowadzić taką transakcje.
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

off_road pisze:E-bay jest jak nasze allegro
Nie do końca, do Allegro (przynajmniej kilka lat temu) żeby się zarejestrować potrzebny był nr dowodu osobistego, pełne dane i po jakimś czasie pocztą przychodziła weryfikacja. Nie wiem jak jest teraz. Natomiast na E-bay konto może mieć nawet sam miś Jogi.
Z gówna bata nie ukręcisz.
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

KubaLaPL pisze:Nie do końca, do Allegro (przynajmniej kilka lat temu) żeby się zarejestrować potrzebny był nr dowodu osobistego, pełne dane i po jakimś czasie pocztą przychodziła weryfikacja
Teraz (chyba) musisz mieć ukończone 12 lat, podajesz pełne dane po jakimś czasie przychodzi do Ciebie list z kodem który później wpisujesz gdzieś tam w koncie
italios
Kontakt:

Post autor: italios »

Jak ktoś wpłaci 1zł to nie musi na żaden list czekać.
Firebird
Kontakt:

Post autor: Firebird »

kissu pisze:Czy warto zaufać sprzedającemu ?
Dużo bardziej wolę zaufać komuś z kim robię interesu za pośrednictwem eBaya niż jakiemuś rodakowi tutaj.

Paypal jest bardzo łatwy w obsłudze, wpłacasz normalnym przelewem na swoje konto w paypalu ( warunek obydwa konta musza byc na te same dane) a dalej po zakupie cały system prowadzi za rączke tak więc nie ma szans żeby się coś nie udało czy poszło gdzie indziej.
kissu
Kontakt:

Post autor: kissu »

Czyli rozumiem , że jak do transakcji dojdzie przez Ebay-a i zapłacę paypal-em mogę byś spokojny i nie zostanę oszukany :roll: ? Oczywiste jest to że nie podjął bym zakupu roweru za nie małą kasę ,,na słowo'' i to jeszcze przez połowę świata.
ODPOWIEDZ