problem ze sprzedażą REPLIKI ZEGARKA na allegro

MUSZEL
Kontakt:

problem ze sprzedażą REPLIKI ZEGARKA na allegro

Post autor: MUSZEL »

Witam.
Mam problem.... wystawiłem ojca zegarek na allegro, replike Breitlinga (ceny oryginałów to nawet paredziesiąt tysięcy) ( http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... =breitling ). Niestety allegro usunęło mi aukcje, ponieważ ponoć sprzedaż replik ówczesnych zegarków jest zabroniona na allegro i zagroziło, że jak wystawie go jeszcze raz, to zablokują mi konto. Teraz pytanie: czy da się to jakoś "obejść", albo czy jest jakieś inne popularne miejsce, gdzie można wystawić wartościowy zegarek, gdzie ludzie oglądają i kupują? Zależy mi i ojcu na sprzedaży :)
z góry dzięki za odpowiedź.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

jesli ma znaki towarowe breitlinga to nie radze Ci go wystawiac nigdzie bo sprzedaz podrobek to konkretny paragraf.. jesli bylby to brejtling albo breitlink to spoko,jesli ma znaczki breitling to nie jest replika tylko towarem podrobionym.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
MUSZEL
Kontakt:

piotrex pisze:jesli bylby to brejtling albo breitlink to spoko,jesli ma znaczki breitling to nie jest replika tylko towarem podrobionym.
moim zdaniem odwrotnie... brejtlink byłby podróbką, a replika jest wierną kopią oryginału. No ale mniejsza o to. Nie moge tego sprzedać nawet wyraźnie zaznaczając że nie jest to oryginał?
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

Z regulaminu allegro:

Zabronione jest wystawianie w ramach Transakcji następujących przedmiotów (przedmioty zakazane):

12. Produkty podrobione, tzn. towary lub usługi oznaczone w sposób, który może wprowadzić klientów w błąd co do pochodzenia, ilości, jakości, składników, sposobu wykonania, przydatności, możliwości zastosowania, naprawy, konserwacji lub innych istotnych cech towarów albo usług;

Czy uważasz to za replikę czy podróbkę nie ma znaczenia. Na allegro nie można tego wystawić.

Szukałbym raczej jakiś serwisów dla pasjonatów zegarków i tam spróbował.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

MUSZEL pisze:moim zdaniem odwrotnie... brejtlink byłby podróbką, a replika jest wierną kopią oryginału. No ale mniejsza o to. Nie moge tego sprzedać nawet wyraźnie zaznaczając że nie jest to oryginał?
Sorry ale firma wypracowała sobie marke praca i kasa, wiec czemu twoim zdaniem jest na miejcu sprzedawanie czegoś co udaje idealną kopie, używa ich loga i marki ? To jest zwykła podróbka.
MUSZEL
Kontakt:

no ok, wszystko jasne. Wyluzujcie. Po prostu ojciec jest pasjonatem m.in zegarków i wyprzedaje troche ze swojej kolekcji, a ja wystawiam mu to na allegro. Tyle. Koniec tematu.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Podam przykład auta. Na allegro jest nawet dział z replikami samochodów (podróbami), to czemu replik zegarków nie można sprzedać na allegro?

szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Nie raz na allegro widziałem rzeczy (okulary np oakley'a, słuchawki beatsa itd), które już swoją ceną dawały do zrozumienia, że nie są to oryginały. W aukcji sprzedający pisał, że dana rzecz nie jest oryginalna i tyle. Może przy tanich produktach się nie czepiają tak jak przy zegarkach, które jak sam piszesz osiągają takie ceny.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Te auta co pisałem wyżej też takie ceny osiągają, 70tys zł za podróbę ferrari to też sie powinni czepiać

pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

FRmaniak pisze:za podróbę ferrari to też sie powinni czepiać
Silnik nie ten. Wykonanie nie to. To jest replika. Buda jest taka sama. Wnętrze też jest pewnie robione ale tego czego nie widać nie ma wiele wspólnego z oryginałem. Jakby miało to lepiej by było kupić oryginał. No chyba że różnica w cenie zrobienia idealnej kopii a oryginału byłaby na poziomie 50% taniej.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

MUSZEL pisze: brejtlink byłby podróbką, a replika jest wierną kopią oryginału
kopia ktory uzywa zastrzezonych znakow handlowych bez licencji udzielonej przez wlasciciela tych znakow to podrobka.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

Allegro ma swoje regulaminy i jako użytkownik jesteś zobowiązany ich przestrzegać. Co innego sama sprzedaż.

W 2007 roku zmieniło się prawo i obecnie nie wolno handlować nowymi replikami. ( Replika różni się od falsyfikatu nie ukrywaniem faktu bycia repliką, zachowuje różnice względem oryginału wymagane prawem - np nie posiadają niektórych funkcji w które wyposażone są oryginalne odpowiedniki.)

Teraz sprzedawcy obchodzą przepisy mówiąc o sprowadzeniu zegarków przed zmianą prawa oraz o tym że to zegarki z ich kolekcji przeznaczone tylko do kolekcjonowania w domu. Dzięki temu w necie masz pełno sklepów sprzedających zegarki kolekcjonerskie.
ODPOWIEDZ