[Bartollomeo]NS Surge + Domain 318 - Bolid pechowca :)

Bartollomeo
Kontakt:

[Bartollomeo]NS Surge + Domain 318 - Bolid pechowca :)

Post autor: Bartollomeo »

Tutaj opisze kulisy powstania mojego pojazdu,więc nie musicie tego czytać.Już parę lat temu zacząłem się bawić w zjeżdżanie z górki na rowerze,najpierw na sztywnym rowerku,potem komunijnym pojeździe,aż w końcu przyszła pora na pierwszy dobry rower(tak mi się wtedy wydawało),hydraulika,2 przerzutki,wszechogarniający XCR,wtedy coraz częściej wyskakiwałem z kolegami na trasę nieopodal w lesie,lecz zdawałem sobie sprawę ze to nie jest rower do tego,na,ale cóż każdy orze,czym może.Znałem się trochę na rowerach wiec swojego rozkładałem składałem miliony razy.Pięknego słonecznego majowego dnia,rozpoczęła się przygoda konstrukcji tego pojazdu,po tym jak złamała się rama posypało się wszystko hamulce,amor,przerzutki.Uznałem że jak już jeżdżę i katuje rower to niech to ma ręce i nogi,i postanowiłem składać rower do jazdy po górach.Części kupowałem w miarę przypływu gotówki,najpierw rama,potem długie czekanie na amorka,jak amor to też kółko i tak dalej to leciało.Wszystko działo się w wakacje więc można było dorobić tu i tam,trochę dołożyli mi rodzice,trochę kasy wpadło ze sprzedaży części.Jako taka wersja finalna została ukończona po niecałych 2 msc,pod koniec sierpnia tego 2010.Jestem z niego dumny bo wszystko składałem własnymi rekami,i zarobionymi pieniędzmi.Ze starego roweru została tylko manetka przerzutki.:)

W minionym Sezonie całkiem sporo się zmieniło,powstała już pełnej krwi zabawka.Dostała trochę wycisku w bikeparkach i z czystym sumieniem mogę powiedzieć udało się.:)

Rama: Leader Fox Dragstar 16" --> NS Surge 2008/9
Widelec: RST Super Storm 170mm skoku --> Mrz Junior T
170mm(przejściowy)-->RS Domain 318 Coil 180 mm
Stery: VP A41AC -->Longus
Koła:
a) koło przód:
- piasta: NS Rooler Extreme
- szprychy: Cn Spoke
- obręcz: Reborn Black track
- opona: CTN MTB 2,35
- dętka: Continental
b) koło tył:
- piasta: Shimano 525 Deore --> NS Coaster Pro DH
- szprychy: Cn Spoke --> DT Champion
- obręcz: DH RODI -->SunRims Equalizer 31
- opona: Maxxis HighRoller 2,5
- dętka: Continental --> Maxxis DH
Korba:Shimano Deore FH 532 --> Shimano Deore FH 542 -->Raceface Ride DH
Napinacz: E13 LS HT
Pedały: NS Pancake --> NS Aerial
Hamulce: Hayes HFX 9 + tarcza Avid 203 i Formula K23 -->F| Avid Elixir 3+Avid Clean Sweep 2 203 R| Hayes 9 + Formula K23 --> F/R Avid Elixir CR
Kaseta:Shimano Deore HG 50 11-32 --> SunRace 9rz 11-25
Łańcuch: KMC Z3000 -->Shimano HG 50
Manetki: Shimano Deore Rapid Fire
Przednia przerzutka:--------------
Tylna przerzutka: Shimano Sora
Kierownica: Da Bomb --> Truvativ Hussefelt DH RiserBar -->NS Evidence 762mm (back on black)
Mostek: Truvativ Hussefelt -->NS Quark 2012
Sztyca: ZOOM
Gripy: Dartmoor Race
Siodełko: Selle Italia X0 (bez obicia,wiadomo waga:p )

Obrazek

Jeśli macie jakieś pomysły na zmiany to pisać śmiało bo można nad czymś pomyśleć

Obrazek

Obrazek

Najnowsze fotki,tak chyba zostanie na dłużej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plany:Pedały,siodełko,przednie koło i może kiedyś jaki full

Oglądajcie i komentujcie.Powiedzcie co się wam podoba a co nie,fajnie jest poznać wasz punkt widzenia.:)
krylos
Kontakt:

Post autor: krylos »

Jeden z nielicznych HT (oprócz mojego "byłego" Cocka, Evila Imperiala i Zumbiaka VooDoo), który mi się naprawdę podoba :) Od kiedy nabrał nowego pomarańczowego kolorku stał się trudno niezauważalną maszynką na traskach :P Zmieniaj tylko tego "hujesa", korby i napinke to będzie miód.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Ramka chyba od mojego młodszego brata.
.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jak to są te deore o których myśle (te na Howlu 2) to mogą być, dość sporo wytrzymują ;)

Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

koło tył było chyba moje, miałem identyczne. Jeśli są czerwone nyple, a szprychy nie są idealnie czarne, tylko mają taki ciemnoszary odcień, to było na 99 % moje. Jeśli tak, to się cieszę, że tyle czasu jeździ. Ogólnie szacunek za wytrwałość w składaniu roweru, każdy powinien to robić za własną, zarobioną kasę, a nie za kaskę od bogatych rodziców, jak to często bywa. Pozdrawiam i przyjemnych zjazdów :)
Bartollomeo
Kontakt:

Koło raczej nie jest twoje,bo kupione od Krylos-a,złożone z dwóch wiec niestety,ale nie przedłużyłem ich życia.Masz racje korby z hollowtech 2
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

To jak nie ważysz 100kg to śmiało możesz je katować, ja mam swoje deore 2 lata i pewnie będę je miał do puki nie kupie innych bo będę miał taki kaprys :D

Bartollomeo
Kontakt:

Całkiem solidny Upgrade,doleciały nowe heble Avid Elixir CR,projekt coraz bliżej wymarzonej wersji.:)
Bartollomeo
Kontakt:

Tak będzie prawdopodobnie wyglądać na sezon 2013,nowa kierka NS Evidence w dość nietypowym malowaniu (black on black). Niezły kij od szczotki,ale jeździ się przyjemnie.Jak wam się podoba ??
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

bardzo przyjemny sztywniaczek :) do obręczy mógłbym się tylko przyczepić, bo mocniejsza jest z przodu a słabsza z tyłu
Bartollomeo
Kontakt:

Sezon dobiegł końca,zmiany właściwie też.W zasadzie od kwietnia rower w niezmienionej formie w której zostanie na dłużej,no może poza niewielkimi kosmetycznymi modami.Wszystko spisuje się świetnie,wiec nie ma sensu majstrować.Jak to teraz dla was wygląda ??
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Bardzo spoko rower, w sumie trochę podobny do mojego! Ważyłeś go może?
Bartollomeo
Kontakt:

Nie nie miałem okazji wrzucić go na wagę, ale sądzę że 17kg bedzie
ODPOWIEDZ