Przed chwilą twierdziłeś, że link będzie w innym miejscu. Jest?Spaced pisze:Patrzenie na właściwy wykres pomaga. >>> Leverage Curve.
Poza tym skoki dampera są źle wprowadzone.
222 ma 70 mm skoku
241 ma 76 mm skoku
Wg linkage:
222 - 74,1 mm
241 - 75 mm
I według mnie zmianę pracy trzeba by porównywać dodając do skoku 19 mm przy dłuższym damperze.
Czyli wartość a dla 100 mm skoku koła na damperze oraz wartość a dla 119 mm skoku koła na damperze 241.
Bo wtedy rama będzie w tym samym położeniu.
A wtedy wartości a są równe.
Różnica dopiero zrobi się, gdy skok koła przekroczy 182 mm. Bo wtedy wykraczamy poza zakres paraboli objętej damperem 241. ( O ile skok ramy nie skróci się poprzez 6 mm mniejszego skoku dampera.)
Jak dla mnie wykres dźwigni jaką wykonuje wahacz można rozpatrzeć pomijając w ogóle damper. To jest od maxymalnego wychylenia koła do zamknięcia całego zawieszenia, jakby dampera nie było.
Zakładając damper ograniczamy tą dźwignię obustronnie, obcinamy kawałek skoku od początku i od końca. Teraz w zależności od długości i skoku dampera korzystamy z fragmentu tego wykresu. Gdzie jest początek i koniec na krzywej decyduje właśnie długość i skok. Przy niewielkich zmianach wartości wykresy będą się pokrywać w znacznej części zmieniając pracę ramy tylko w końcowych przedziałąch. Jeśli tu się mylę, to faktycznie całą moją teorię można o kant dupy potłuc.
Edit.
Po przemyśleniu to tak, w sumie możemy uznać że charakterystyka pracy zmienia się ciut, bo startujemy na wykresie w ciut innym miejscu. Faktycznie w niektórych ramach zmiana może być duża.
Ale nie ma możliwości, żeby wykres stawał się bardziej strony czy dostawał jakiś przegięć w tym samym miejscu 'ugięcia' ramy.