Sprężyny do foxa 40,pytania.

troy lee designs
Kontakt:

Sprężyny do foxa 40,pytania.

Post autor: troy lee designs »

Witam, mam pytania odnośnie spężyny do foxa 40 ?

A mianowicie prosił bym o podanie danych jaki kolor jest pod jaką wage, ja warze koło 60kg obecnie mam niebieską sprężynę tytanową ,wiem tylko tyle ze to nie mój rozmiar, i zastanawiam się nad zmiana koloru sprężyny na czarna ,lub fioletową.

I tu moje 2 pytanie czy lepiej kupić czarna żeby było bardzo miękko,ale żeby tez nie było ze będę powiecmy niedużym locie dobijał cały amortyzator do końca a to dlatego ze była by zbyt miękka, czy po dobrym wyregulowaniu foxa lepiej kupić czarną ,czy bez wahania brać fioletową.

I 3 pytanie ostatnie jaki jest potrzebny rozmiar klucza żeby odkręcić tą nakrętkę pod która jest sprężyna i czy sprężynę starą wystarczy wyjąć i nową włożyć bez żadnego smarowania itd.

Może macie jakąś instrukcje do wymiany sprężyny.
Abezi
Kontakt:

Post autor: Abezi »

He, sam szukałem info na ten temat parę miesięcy temu. Generalnie tak, w/g oficjalnych inf czarny sprung jest na wagę od 40 do 54 kg a fioletowy od 54 do 68. Niebieski od 68 na coś pomad 80, nie pamiętam ile. Ja przy wadze +-52 kg mam czarną i jest ok.

Do odkręcania goleni polecam sobie kupić 32ke nasadową. Wymiana jest prosta, odkręcasz korek, dobrze przed tym skręcić regulacje naprężenia na minimum, wyjmujesz podkładki dystansowe, wyjmujesz sprężynę, wkładasz sprężynę, wkładasz podkładki, zakręcasz korek. :P

Ah, na sprężynie starej może być kawałek gumy naciągnięty na środek springa, dobrze jest go przełożyć do nowej co by się nie obijała o ścianki.

Pro-Tip: warto to zrobić zanim wsadzisz sprężynę i zakręcisz korek bo inaczej będziesz musiał znowu odkręcać.

Dasz radę. Fajniejsza zabawa jest z wymianą oleju w tłumiku. :p

Foxy, manual 2008 To jest troche aktualniejsze niż to co podał kolega wyżej. Polecam lekturę jeśli jeszcze się jej nie dorobiłeś.
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

Abezi pisze:Foxy, manual 2008 To jest troche aktualniejsze niż to co podał kolega wyżej. Polecam lekturę jeśli jeszcze się jej nie dorobiłeś.
to co kolega
podał jest najbardziej aktualne z aktualnych :) jak byś rozwinoł liste jest tam serwisówka amorow na 2013 ;)
rowerek PB Spider Suspensions boss!
Abezi
Kontakt:

No dobra... ale i tak w formie PDF'a jest wygodniejsze niż online. :P
A poza tym odnosiłem się do drugiego linku. :)
troy lee designs
Kontakt:

Post autor: troy lee designs »

Abezi a ty nie znasz kogoś kto ma na sell fiolet, czarny spring,a może ty chcesz swoją sprzedać
Abezi
Kontakt:

Swojej nie dam. Lubię ją. =P
Najpewniejszym wyjściem jest cultbikes.pl . Wchodzisz w kartę 'nasz adres' i piszesz, że chcesz kupić taką a taką sprężynę do Fox'a 40. Najlepiej podaj rocznik wideła. Poczytaj też warunki zakupu i do dzieła.

Zamawianie u nich odbywa się drogą mailową bo nie mają jakiegoś internetowego systemu sprzedaży. Ale nie miałem z nimi problemów. W razie sprowadzania trzeba tylko cierpliwie czekać. Ale jak zamówisz na dniach to na rozpoczęcie sezonu powinna już być.

Ja zrezygnowałem z allegro po 2ch miesiącach. Czarnej nigdy tam nie widziałem, a dawno temu gdzieś była fioletowa. Z tych miękkich jest tragiczny dostęp i raczej na zamówienie sprowadzane.
ODPOWIEDZ