Witam,
mam pewien problem, otóż sprężyna w moim DHX 5.0 222mm jest dla mnie zdecydowanie za twarda więc co za tym idzie planuje wymianę, niestety już się pogubiłem trochę w tych wszystkich parametrach. Do rzeczy:
mam sprężyne 600x2.80 i długości 150mm i możliwość zakupu sprężyny o twardości 400lbs czyli takiej która powinna mi +/- pasować. Sprężyna pochodzi z DHA'a 3.0 216mm i ma wytarte oznaczenie. (sprzedający nie pamięta czy jest 2,50 czy 2,80 jednak jej długość wynosi 139mm czyli przeszło centymetr krótsza niż moja aktualna. Jeśli dam krótszą sprężynę do mojego dłuższego DHX'a będzie to miało jakiś wpływ na dobijanie dampera? Jak sprawdzić skok sprężyny aby upewnić się czy jest ona 2,80 czy inna?
Problem z doborem sprężyny w DHX 5.0
Pomierzyć odległość między zwojami - w sumie powinna być ciut większa niż skok dampera.gresiu070 pisze:Jak sprawdzić skok sprężyny aby upewnić się czy jest ona 2,80 czy inna?
Ale przy niecałych 14cm to na 99% sprężyna 2,5, czyli za krótka - przy dobiciu jest spora szansa na rozwalenie dampera.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt: