Uwaga na oszustów z Anglii

SLAWEK10007
Kontakt:

Uwaga na oszustów z Anglii

Post autor: SLAWEK10007 »

Czesc,

przepraszam ze piszę w tym dziale, ale jest najwyzej na forum i mysle ze dzieki temu wiecej osob to przeczyta a sprawa jest dosc powazna.

JEŚLI SPRZEDAJESZ ROWER na allegro I PISZE DO CIEBIE KTOŚ Z ANGLII UWAŻAJ! Do mnie pisały takie maile:
<josemaydd@blumail.org>
i
<willanssandra07@gmail.com>

dostałem już info od kilku osob ze one też były potencjanlnymi ofiarami szajki.

Schemat działania: Dostajesz mejla od kogoś kto rzekomo jest z anglii (ale słabo posługuje się rodzimym językiem), kto mowi ze chce poznac akutalna cene (mimo ze jest ona widoczna na aukcji) i ze jest zdecydowany na kupno. Gdy odpiszesz z cena on odrazu prosi o dane do wyslania Ci pieniedzy. Ja osobiscie dostałem dwie propzoycje od dwoch roznych "anglikow". Latwo zorietnowac sie po tym ze mail odnosnie danych do przelewu wyglada zawsze tak:

Here are the details I would need from you and I want you Return to me
with them right away:
Name of bank:
NAME OF ACCOUNT:
ACCOUNT NUMBER:
SWIFT CODE:
That's all you need to transfer money to your account. thank you and I
look forward to your prompt reply

Po kilku dniach dostajesz mail rzekomo od citi banku(oni idealnie spreparowali wiadomosc od banku) ze pieniadze sa juz pobrane z konta anglika i zostaną Ci przekazane zaraz po tym jak zapłacisz z własnych pieniędzy poprzez western union za wysyłkę roweru i przeskanujesz do citibanku potwierdzenie przelewu. Wysokosc przelewu od nich to cena roweru+koszty wysylki ktore zostana Ci zwrocone, wiec myslisz sobie okej, założę za nich te 550 usd... Ty placisz ze swoich pieniedzy za wysylke (na jakas nieznana firme przewozowa w USA wystawiona na falszywe dane) w moim przypadku 550 usd, a oni przestają odpisywać po okradzeniu Cie na wysokosc przesyłki.

Ja cudem uniknalem oszukania (zorientowałem się że adres z jakiego pisał citibank to tylko alias tuz po wyjsciu z western uniona i odzyskałem pieniadze). Jesli sprzedajesz rower to uwazaj!
SLAWEK10007
Kontakt:

Post autor: SLAWEK10007 »

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę wrzucić zrzuty ekranu z wiadomosciami z "citi banku"....
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

Zgłoś na policję. W razie czego mogę się podpiąć bo miałem od nich wiadomość.
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

Temat ten przewinął się już przez dh zone i pinkbike jakiś rok temu sam go szukałem bo też miałem taką propozycje sprzedania ramy w taki sposób jakieś 3 tygodnie temu. Wcześniej pisali odnośnie rzeczy z giełdy pinkbika. Natomiast teraz odnośnie tych wystawionych na allegeo. Założyłem też temat http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=80540

Ale nadal nie mogę znaleźć tego z przed roku a myślę że warto by go odkopać z racji powrotu wyłudzaczy.
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Miałem to samo :) Zasada działania banalnie prosta jak i jej wykrycie :)

A przy okazji przenoszę temat do odpowiedniego działu.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

SLAWEK10007 pisze:Ja cudem uniknalem oszukania (zorientowałem się że adres z jakiego pisał citibank to tylko alias tuz po wyjsciu z western uniona i odzyskałem pieniadze). Jesli sprzedajesz rower to uwazaj!
Też miałem wątpliwą przyjemność przyjemność robienia niby-interesu z tymi śmieciami. Przede wszystkim, jak przychodzi Ci mail z byle jakiego banku (np. Citibank), a w adresie masz account0011@ch*jwieco.com to od razu powinna zapalić się w głowie czerwona lampka.

Kolesie są tak bezczelni, że jak im napisałem, iż oddałem sprawe na policję to odpuścili amortyzator, a na innej aukcji napisali czy nie zrobie z nimi "interesu".

Najlepsze jest to, poszperałem na necie i ogólnie ta banda wyłudza różne rzeczy (rtv, suknie ślubne) i mimo, iż wiele osób dało się naciągnąć i zgłosiło sprawę na policje, to oni dalej działają sobie w najlepsze...
troy lee designs
Kontakt:

Post autor: troy lee designs »

Był kiedys też rower szosowy na allegro za 4400zl na campagnolo super record i tez ja byłem zainteresowany kupnem i tez gość dal niby skan dowodu na e-mail i tez żeby zrobić przelew przez przez western union ,i co najdziwniejsze było to ze gość niby jakiś urzędnik w hiszpani sprzedaje tani rower co normalnie na tych częśćiach kosztuje koło 20tys.
Najlepsze było to ze gość miał w allegro w miejscowośći Oświęcim.
Też pewnie jakiś krętacz i oszust.
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

No i dotarło również do mnie :) willanssandra07@gmail.com jak wyżej :P
" i want to know theactual price.here from you latter... REGARD "
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Było zmarnowac jego czas. Chociaz pamietam iedys historie typa co na koszt takiego naciągacza wysłał mu cegłe ;)
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

akcja wyslij cegłe
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Szkoda waszego czasu. Najpewniej to automaty wysyłają te wiadomości, bo z dwóch różnych adresów mailowych dostałem identyczne sznurki wiadomości. Gość podaje jakiś dziwny adres wysyłkowy gdzieś w stanach. Poza tym istotą całego szwindlu jest to, że on niby wpłaca kasę, znacznie nadpłaconą, ale zanim można ją odebrać w western union trzeba przelać jakąś kasę na konto firmy przewozowej na pokrycie przesyłki. A swoją drogą gość pisał do mnie czy sprzedam mu swojego Sunna - no to wiedząc z kim mam do czynienia zaproponowałem mu 10 000 funtów za ramę i to łyknął ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Jakiekolwiek zakupy poprzez Western Union to jeden wielki WAŁ. Jak tylko ktoś zaproponuje w mailu taką opcję wysyłki kasy to miejcie się na baczności.

Jak płatność to tylko paypal.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

No a z paypala to przesyłają potwierdzenie, że niby wpłacili, ale nie dajcie się nabrać. Dopóki na waszym paypalu nie pojawi się żądana suma, to nic nie ślijcie.
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Tez do mnie pisal, po dostaniu mailow z citibanku mozna wywnioskowac ze te maile wysylaja automatycznie, bo jak go zjebalem i powiedzialem ze ide do prokuratury to wysylal te same wiadomosci co poprzednio. Mozna sie bylo wczesniej zorientowac, bo schemat jest taki ze w temacie kopiuje nazwe aukcji, a wszedzie pisze "item", nigdzie nie konkretyzuje przedmiotu. I sadze ze jest to przekret z usa, a nie z anglii bo jak wyzej napisales, tam wysylasz kase. W moim przypadku byl jakis adres z oklahomy.

Swoja droga, dziwie sie ze w ogole poszedles wyslac te pieniadze ;)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

U mnie pisał/ła że prosi o zdjęcia ramy, kiedy był ostatni serwis itd ... oraz że jest w UK :)
foster
Kontakt:

Post autor: foster »

Też to przerabiałem, jak wystawiłem 888, od razu wywaliłem maila.
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

Mnie zastanawia mnie jak można wysłać komuś pieniądze w sumie w ciemno ? Może podam nr konta i mi też ktoś przeleje ?:D
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
troy lee designs
Kontakt:

Post autor: troy lee designs »

Oto 3 zasady które pomogą uniknąć problemów z kupnem ,drogich rzeczy ,na dh-zone,allegro itd

3 zasady:

1 - wysyłka za pobraniem + sprawdzanie zawartośći

2 - wysyłka kasy na konto tylko ludziom ,sklepom zaufanym i polecanym 100%.

3 - drogie rowery,ramy itd najlepiej odbiór osobisty

Trzeba być tumanem żeby wysyłać towar bez uprzedniego zobaczenia kasy na koncie osobistym.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

A w zagranicznych zakupach płatność tylko Paypal i potwierdzenie zakupu i gwarancja opisu poprzez ebay.

Kolejny adres: onemic.1231234@gmail.com
ODPOWIEDZ