[SIGN FR2] Dopasowanie suportu / dlugosc osi suportu.

wyrocznia6
Kontakt:

[SIGN FR2] Dopasowanie suportu / dlugosc osi suportu.

Post autor: wyrocznia6 »

Witam.

Zwracam sie z zapytaniem o wymagana dlugosc osi wkładu w signie fr2 by nie haczyc korbami o wahacz. To jest pytanie pierwsze.
Pytanie drugie: Czy konieczny jest wkład z takimi zewnetrznymi miskami(?) jak na zalaczonej fotografii?
Obrazek

Niestety budzet na rower sie konczy, a zostaly mi fajne korby na kwadrat, ktorych przez kilka miesiecy jeszcze nie chcialbym zmieniac, stad moje pytanie czy potrzebuje koniecznie czegos na ksztalt tego howitzera czy moge spokojnie dopasowac sobie cos na kwadrat z nieco dluzsza osią :)

pozdrawiam i zapraszam do uwalniania przemyśleń oraz doświadczeń :D
Wieśniak pl
Kontakt:

Post autor: Wieśniak pl »

Jaka długość oski w starej piaście,ja na signie przerabiałem 113 oraz 118 i jedne i drugie mi pasowały,dobra regulacja przedniej przerzutki i grało.Pozdrawiam. ;)
wyrocznia6
Kontakt:

Korba z jednym blatem jakby co. Chcialbym po prostu nie trzec korbami o wahacz. Nie mam starego suportu, szukam nowego do signa ;P Ale skoro mowisz, ze 113 i 118 pasowaly to trzeba bedzie wybrac sie do sklepu i przymierzyc.

Ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia?
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

Ja miałem w signie 113 i pasowało idealnie
wyrocznia6
Kontakt:

113 taki jak na obrazku czy zwyczajny suport o dlugosci osi 113mm?
Wieśniak pl
Kontakt:

Jeśli masz korbę na kwadrat kup taki suport,tylko jest jedno ale,głębokość osadzenia korb na suporcie są różne,ja bym proponował przymierzyć najpierw żeby później się nie zdziwić,ja miałem na octalink i 113 była ok na 3 rzędową korbę tak samo jak 118 linia łańcucha była ok. ;) .Leki offtop,jeśli będziesz miał luzy na wahaczu,splanuj oś o 2mm i luzy jak ręką odjął,dawano za długie ośki i lipne łożyska,dlatego cuda się działy. ;)
wyrocznia6
Kontakt:

Rozumiem. Czyli uogólniając pytanie: zwykly suport z nieco dluzsza osia bedzie odpowiedni?
jakubas1010
Kontakt:

Post autor: jakubas1010 »

Będzie dobry. U mnie np. mam Hussefelty 7 na 118mm osi i ramiona korb są maksymalnie blisko wahacza w odległości 6mm od niego. Suport Giga Pipe, więc łożyska wewnątrz mufy.

Co do łożyskowania wahacza tam jest w ogóle skopana sprawa. Między wewnętrznymi szalami łożysk powinna być tuleja ustalająca.
Wieśniak pl
Kontakt:

Jak by nie było u mnie po obu stronach dystanse były podkładki jakieś fabryczne,ale mimo to planowałem ośkę o 2mm bo za długa była i w grom dociągnąć nie szło,ale to już zboczenie z tematu.Co do tematu to przymierz najpierw bo za długą ośkę też nie możesz dać(linia łańcucha będzie lipna)ja bym walił 118.Pozdrawiam ;)
wyrocznia6
Kontakt:

Dorwalem jakis 115. Pomierzyłem, posprawdzałem... będzie okej, jeszcze sprawdze podczas montażu bike'a.
ODPOWIEDZ